Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Skórka pomarańczowa kandyzowana.jpeg

henrykgwizdala / ♨Różne / Skórka pomarańczowa kandyzowana.jpeg
Różne - Skórka pomarańczowa kandyzowana.jpeg
Download: Skórka pomarańczowa kandyzowana.jpeg

49 KB

(600px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

Skórki pomarańczowe obgotować 10-15 minut, odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2-3 łyżki wody, wsypać skórkę i dodać cukier (cukier w zależności, ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej). Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop. Przełożyć do słoika, może stać w lodówce. Doskonałe do mazurków, serników, makowców itp.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Różne - Krokiety z kapustą i grzybami.jpeg
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Ciasto: 25 dag mąki 2 jaj ...
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Ciasto: 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju 3/4 szkl.gorącej wody Do mleka dodać jajka i bardzo dokładnie roztrzepać, następnie mąkę, trochę soli i roztrzepać, by nie było gródek, następnie dodać olej i gorącą wodę i wyrobić ciasto. Odstawić na 20 min.i dobrze wymieszać. Pod pierwszy naleśnik lekko natłuścić patelnie, a następne piec bez dodawania oleju, wykładać na płaski talerz. Farsz: 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 10 dag masła 1-2 cebule vegeta, pieprz Kapustę i pieczarki ugotować (każde osobno), pokroić na drobno, masło roztopić, wrzucić pokrojoną na drobno cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć, dodać kapustę i wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Na naleśnik nałożyć farsz zimny, zwinąć, obtoczyć jak kotlet i usmażyć na oleju. Podawać z keczupem lub jak komu smakuje.
Różne - Wątróbka cielęca lub wieprzowa.jpeg
WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB WIEPRZOWA Wątrobę pokroić na kawał ...
WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB WIEPRZOWA Wątrobę pokroić na kawałki takie jakie będziemy smażyć i zalać mlekiem, najlepiej na noc. Po wyjęciu z mleka (mleko zetnie się)opłukać wodą i rozbić każdy kawałek najlepiej wkładając do woreczka. Rozgrzać tłuszcz i każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć. Pokroić cebulę w krążki i wrzucić do drugiego naczynia, dodając tłuszcz (może być olej lub smalec-do wątroby lepszy), pieprz vegetę i sok z cytryny, wszystko podgrzać, wymieszać i przekładać usmażoną wątrobę. Dolać trochę wody i ustawić mały płomień, by się przeparowała, od czasu do czasu przemieszać. Cebuli dodać tyle, ile kto lubi, ja daje na 0,5 kg wątroby 3 duże cebule i sok z połowy cytryny.
Różne - Pyzy na parze.jpeg
PYZY NA PARZE 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka 1 kie ...
PYZY NA PARZE 50 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 jajka 1 kieliszek oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru szczypta soli Drożdże rozrobić w letnim mleku, dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać olej, wbić jajka i dodać wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie odstawać od miski. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Kulać kluski i po 15 min. parować 5-6 min. Najlepiej w podwójnym garnku, gdzie do dolnego nalewamy wody, a na górny który ma otwory smarujemy za każdym razem olejem i kładziemy wyrośnięte kluski. Radzę ukulać na 4 partie, a gdy włożymy pierwszą robimy następną do wyrośnięcia i tak dalej. Podawać z kapustą kiszoną i sosem z karkówki, żeberek lub innym sosem. Smacznego!
Różne - Pasty.jpeg
PASTY Pasta rybna: 25-30 dag sera twarogowego 1 puszka ...
PASTY Pasta rybna: 25-30 dag sera twarogowego 1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona + 2 łyżki ketchupu 1-2 cebule drobno krojone 2-3 łyżki oleju pieprz,sól Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść, doprawić do smaku. Pasta jajeczna z majonezem: 6 ugotowanych jaj 1-2 cebule 1 łyżka majonezu 0,5 łyżki musztardy pieprz, sól Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej, cebule drobno pokrajać, posypać solą. Wymieszać doprawić do smaku. Pasta z twarogu: 25 dag sera twarogowego 2 łyżki śmietany słodkiej 2 łyżki ketchupu 1 łyżka kopru (może być zamrożony) sól,cukier Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty, doprawić do smaku.
Różne - Jajka w sosie tatarskim.jpeg
JAJKA W SOSIE TATARSKIM Sos: 4łyżki jogurtu naturalnego ...
JAJKA W SOSIE TATARSKIM Sos: 4łyżki jogurtu naturalnego 4łyżki majonezu 1 cebula ząbek czosnku grzybki konserwowe 3-4 korniszony szczypiorek lub koperek, "ziarenka smaku" lub Vegeta do smaku, pieprz. Cebule i ogórki pokroić w kostkę. Zrobić sos, ugotować jajka na półmiękko, obrane pokroić na ćwiartki, ułożyć na półmisku i przykryć sosem. Pozostawić na 2-3 godz.aby wszystko przeszło. Ilość sosu zwiększamy do ilości jajek.
Różne - Chleb.JPG
CHLEB 3 szklanki mąki zwykłej pszennej 2 szklanki mąki ...
CHLEB 3 szklanki mąki zwykłej pszennej 2 szklanki mąki żarnówki 1/4 paczuszki drożdży 1 łyżka soli 2,5 szklanki letniej wody ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego według uznania Wyrobić w robocie lub ręcznie. Piec w temperaturze 200 stopni 1 godzinę.
Różne - Pierogi z mięsem.jpg
PIEROGI Z MIĘSEM Ciasto: Pół kg mąki (można i więcej) z ...
PIEROGI Z MIĘSEM Ciasto: Pół kg mąki (można i więcej) zalać ¼ szklanką oleju, wsypać łyżeczkę soli, dodać jajko i wymieszać składniki. Następnie zalać gorącym mlekiem i ciasto wyrabiać do momentu uzyskania jednolitej masy, o temperaturze rąk (ciasto wtedy przy wyrabianiu będzie się odklejać od rąk i będzie miało konsystencję „ciepłej plasteliny"). Proporcje wbrew pozorom nie są najistotniejsze. Ja wsypuję pół kilograma mąki (albo więcej), a potem żongluję resztą, żeby uzyskać odpowiednią masę ciasta. Farsz: W osolonej wodzie ugotować biodrówkę, a potem ją zmielić. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulę (dwie cebule na pół kilo biodrówki) i wraz z tłuszczem wlać do zmielonego mięsa. Następnie dodać zmiażdżony czosnek (4 ząbki) i czubatą łyżkę majeranku (cały czas na pół kilo mięsa). Pierogi lepi się tak jak wszystkie pierogi świata, czyli wiecie jak ;) Uwaga praktyczna: Chcąc zamrozić pierogi wrzucamy je na osoloną, gotującą się wodę z olejem, a kiedy wypłyną liczymy do 15, wyciągamy, kładziemy na suchą, posypaną bułką tartą stolnicę i czekamy aż obeschną z wody i ostygną. Potem wrzucamy do jakiegoś naczynia, czy worka i zamrażamy. Jeśli chcecie zjeść je od razu, gotujecie pierogi do miękkości, a potem polewacie stopionym smalcem ze skwareczkami i podajecie z czerwonym barszczem. Smacznego!
Różne - Pierogi ruskie.jpg
PIEROGI RUSKIE Składniki: na ciasto: * 2 szklanki ...
PIEROGI RUSKIE Składniki: na ciasto: * 2 szklanki mąki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka oleju * 1 jajko (roztrzepane) * ok. 1 szklanki ciepłej wody farsz: * 5 - 7 ziemniaków * 250 g twarogu * 1 posiekana cebula * sól, pieprz * cebula do podania Przygotowanie: Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Na patelni smażymy cebulkę. Ziemniaki przeciskamy przez prasę razem z białym serem. Dodajemy cebulkę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty). Podsmażyć drugą cebulkę i posypać nią ugotowane pierogi. Podawać ciepłe.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności