Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Stufatino Romano-gulasz.jpg

hazelleyes86 / Kuchnia / Przepisy na dania wloskie / Stufatino Romano-gulasz.jpg
Przepisy na dania wloskie - Stufatino Romano-gulasz.jpg
Download: Stufatino Romano-gulasz.jpg

1,19 MB

(3264px x 2176px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Stufatino Romano-gulasz

Przepis na 4 osoby:

0,5 kg miesa bez kosci wieprzowego
50 gr sloniny
50gr masla
Rosolu
1 cebula,czosnek
172 szklanki wina bialego wytrawnego
majeranek,seler,sol,pieprz i przecier pomidorowy 3 lyzki

Przygotowanie.25min gotowanie 2godz.

na maselku podsmazamy cebulke gdy sie troche zarumieni dodajemy slonine pokrojona w drobna kostke.Dodajemy czosnek i seler(takze pokrojone w kostke).
Po chwili dodajemy mieso(pokrojone w kawaleczki)podsmazamy.Dodajemy przyprawy i zalewamy winem.Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony odrobina wody gotujemy 10 minut dodajemy rosolu i gotujemy mieso do miekkosci ok.2godz

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - tunczyk_z_fenkulem.jpg
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papr ...
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki. Składniki, 2 porcje: Marynata: • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane • 2 - 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli • sok i starta skórka z 1/2 cytryny • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki • 2 szczypty soli • świeżo zmielony czarny pieprz • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin • 2 steki z tuńczyka, każdy po 120 g • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona w plastry • szczypta soli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę. Steki z tuńczyka umyć i osuszyć, włożyć do głębokiego talerza i wysmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuła oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć go na patelni grillowej i grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty. Warzywa zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ułożyć tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności od grubości steków). Na talerzach ułożyć plasterki ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Przepisy na dania wloskie - mini-calzone-00.jpg
kładniki, około 20 sztuk: • połowa ilości ciasta na ...
kładniki, około 20 sztuk: • połowa ilości ciasta na pizzę np. z tego przepisu • 1 mała czerwona papryka • 1 mała cukinia • 1/3 bakłażana • 3 plasterki cebuli • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1 łyżeczka papryki w proszku wędzonej lub słodkiej + do podania • 160 g sera (mieszanych: 80 g fety i 80 g mozzarelli lub stracchino) • oliwa extra vergine do podania: sos pomidorowy, śmietana ze szczypiorkiem i słodką papryką, oliwa extra vergine, sól i pieprz Przygotowanie: Przygotować ciasto na pizzę np. z tego przepisu, odstawić do wyrośnięcia. Paprykę pokroić na 6 części, usunąć gniazda nasienne, cukinię i bakłażana pokroić na plasterki. Wszystkie warzywa razem z cebulą oprószyć solą. Grillować partiami na patelni grillowej lub płycie opiekacza, dość długo, przez około pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając. Warzywa można też upiec w piekarniku lub pod rozgrzanym grillem piekarnika. Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, oregano. Dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine, pokruszony ser feta oraz odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellę lub ser stracchino. Farsz wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek gruby na około 0,7 cm (ciasto nie może być za cienkie, aby nie pękło podczas pieczenia). Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm, na środek nakładać po płaskiej łyżce farszu. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą extra vergine. Do miski po farszu wlać 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, dodać 1/2 łyżeczki papryki w proszku i mieszanką tą posmarować wierzch ulepionych pierożków, odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Można piec na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Czytaj więcej w BLOGU.
Przepisy na dania wloskie - Grillowana cukinia kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozza ...
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozzarellą Składniki: Cukinia Cebula, pomidor i mozzarella o zbliżonej wielkości i kształcie Kilka listków świeżej bazylii Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie) 1/4 szklanki oliwy 1/2 łyżeczki soli [:Listonic] Przygotowanie: Najważniejszą i najtrudniejszą częścią przepisu jest dokładne pokrojenie warzyw na równe plastry. Te ze środka należy wykorzystać na tą najważniejsza kanapkę Cukinię (można też cebulę) zalewamy marynatą i zostawiamy na około godzinę. Po godzinnym marynowaniu grillujemy cukinię z cebulą z obu stron. Kiedy cukinia i cebula będą miękkie, na jeden z plastrów cukinii kładziemy plaster mozzarelli i przykrywamy go drugim plastrem cukinii. Warzywa są gorące więc po chwili mozzarella delikatnie się roztopi. Wszystkie składniki przenosimy na talerz i układamy kanapkę. Na mozzarellę kładziemy pomidora, przyprawiamy solą i pieprzem. Na pomidora kładziemy bazylię, później cebulę i całość nakrywamy plastrem cukinii. Delikatnie przyciskamy i serwujemy ciepłe np. z sałatą i pomidorem. Potrawa ta może być lekką letnia kolacją, przystawką czy towarzyszyć mięsnym potrawą z grilla.
Przepisy na dania wloskie - Foccacia.jpg
Foccacia 0,5 kg maki 1 kostka drozdzy lyzeczka soli,cukr ...
Foccacia 0,5 kg maki 1 kostka drozdzy lyzeczka soli,cukru ziemniak ugotowany i zmiazdzony 1szkl.wody 1lyzka oliwy z oliwek Czas rosniecia 1 godz.Piec w temp.180 stopni przez ok 25 min
Przepisy na dania wloskie - Winogrona i Espresso.jpg
Winogrona i Espresso Eleganckie danie, które charakteryz ...
Winogrona i Espresso Eleganckie danie, które charakteryzuje się wspaniałą mieszanką kolorów i smaków, może być podawane jako przystawka do włoskiej potrawy z pieczonego mięsa lub drobiu lub jako delikatny deser z serem, biscotti lub polentą. Składniki dla 2-4 osób 1 łyżka oliwy z oliwek 500 g czerwonych i białych winogron 70 ml mocnego Espresso 150 ml słodkiego białego wina (Souterness lub Gewürztraminer) 3 laski cynamonu 1 łyżka miodu ½ łyżki octu balsamicznego ½ łyżki masła Przygotowanie Podgrzać oliwę z oliwek na średnich rozmiarów patelni. Dodać winogrona i smażyć przez jedną minutę. Dodać espresso, białe wino, laski cynamonu i miód. Mieszać przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Wlać ocet i dodać masło na patelnię i mieszać do rozpuszczenia masła. Podawać na ciepło
Przepisy na dania wloskie - Focaccia z oliwkami i solą morską ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli.jpg
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-gru ...
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli) Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską. Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze. Składniki: • 10 g świeżych drożdży • 150 ml ciepłej wody • 250 g mąki • 1 łyżeczka soli • oliwa z oliwek • garść zielonych oliwek • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie) Wykonanie: Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
Przepisy na dania wloskie - pane-fatto-in-casa-2.jpg
La riproduzione o ripubblicazione di questo testo è viet ...
La riproduzione o ripubblicazione di questo testo è vietata. Ingredienti per il primo impasto del pane fatto in casa: 200 gr di farina 1 cucchiaino raso di zucchero 185 ml di acqua oligominerale tiepida 5 gr di cubetto di lievito di birra - per il secondo impasto: 400 gr di farina manitoba 200 ml di acqua oligominerale tiepida 1,5 cucchiaini di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 7 gr di cubetto di lievito di birra Procedimento: In una terrina unire tutti gli ingredienti del primo impasto e, con una forchetta, amalgamarli bene sciogliendo eventuali grumi. Coprire la terrina con un piatto capovolto e lasciar lievitare il composto per 10 ore. Trascorso il periodo suindicato, aggiungere al composto gli ingredienti del secondo impasto, amalgamando fino a ottenere un composto omogeneo, abbastanza sodo e privo di grumi. Riporre il composto in una teglia foderata con carta da forno, praticare sulla superficie un taglio a croce oppure due tagli paralleli e lasciar lievitare per altre 3 ore. La teglia può essere riposta nel forno spento. E' giunto il momento di cuocere il nostro pane: accendere il forno a 200 gradi e lasciar cuocere il pane per 1 ora. Quando la superficie comincerà a diventare scura, coprire il pane con un foglio di carta alluminio; se invece il pane resta di un bel colore nocciola, questo passaggio può essere saltato. Sfornare il pane e lasciarlo raffreddare su una gratella prima di servirlo.
Przepisy na dania wloskie - Calzoncini Ripieni.php
Ingredienti 500 gr di farina 00 250 gr di latte tiepido ...
Ingredienti 500 gr di farina 00 250 gr di latte tiepido 100 gr di burro o margarina 1 cubetto di lievito di birra 1 cucchiaio di zucchero 1 cucchiaino di sale 1 tuorlo d'uovo Per il Ripieno: q.b. di ragù di carne q.b. di mozzarella Preparazione Volendo li potete farcire praticamente con quello che volete, per esempio: prosciutto, mozzarella e pomodoro; tonno, olive e scamorza; funghi trifolati e speck, ecc... Mettere in una ciotola la farina, unire il lievito sciolto nel latte, il burro fuso, lo zucchero e il sale. Impastare bene e senza far lievitare dividere l'impasto in tante palline (io le faccio di circa 50 gr l'una ma le potete fare come volete). Stenderle con il mattarello o con le mani e formare tanti dischi. Farcire ogni disco con un cucchiaio di ragù e un pezzetto di mozzarella. Chiuderli a mezzaluna, sigillando bene i bordi e sistemarli su una placca rivestita di cartaforno. Spennellarli con il tuorlo d'uovo sbattuto con un pò d'acqua. Infornarli a 180° (forno statico), per 15-20 minuti (controllate la cottura in base al forno
Przepisy na dania wloskie - Piers kurczka z capari.jpg
Metti in un tegame i pomodorini ben lavati e tagliati a ...
Metti in un tegame i pomodorini ben lavati e tagliati a pezzetti con lo spicchio d'aglio, i capperi e mezzo bicchiere d'acqua. Lascia cuocere per una decina di minuti fin quando i pomodori saranno abbastanza ammorbiditi e l'acqua evaporata; a questo punto aggiungi l'olio e, appena caldo, i petti di pollo. Salare e pepare leggermente, insaporire per qualche minuto e servire subito con un contorno di spinaci a vapore.
Przepisy na dania wloskie - Zapiekanka z balkazanem,cukinia i ryzem.jpg
Składniki: 500 g mielonego mięsa 2 bakłażany 1 cukinia p ...
Składniki: 500 g mielonego mięsa 2 bakłażany 1 cukinia pęczek natki pietruszki 10 małych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 cebula 100 g ryżu sól pieprz [:Listonic] Przygotowanie: W pierwszej kolejności solimy bakłażana aby pozbawić go goryczki. W międzyczasie należy sparzyć pomidory aby pozbawić je skórki. Jeśli na bakłażanach pojawi się “rosa” można je opłukać z nadmiaru soli i będą gotowe do użycia. Na patelni podsmażamy mięso i cebulę. Kroimy bakłażana w drobną kostkę. Podsmażamy bakłażana razem z mięsem aż do miękkości bakłażana. Na dno żaroodpornego naczynia wkładamy obsmażone mięso, cebulę i bakłażana zostawiając 1/3 do przykrycia zapiekanki. Obieramy pomidory ze skórki. Dodajemy do zapiekanki nieugotowany ryż a następnie pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Na wierzchu układamy cukinię i przykrywamy mięsem z bakłażanem. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności