Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Calzoncini Ripieni.php

hazelleyes86 / Kuchnia / Przepisy na dania wloskie / Calzoncini Ripieni.php
Przepisy na dania wloskie - Calzoncini Ripieni.php
Download: Calzoncini Ripieni.php

7 KB

(230px x 151px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ingredienti
500 gr di farina 00
250 gr di latte tiepido
100 gr di burro o margarina
1 cubetto di lievito di birra
1 cucchiaio di zucchero
1 cucchiaino di sale
1 tuorlo d'uovo
Per il Ripieno:
q.b. di ragù di carne
q.b. di mozzarella
Preparazione
Volendo li potete farcire praticamente con quello che volete, per esempio: prosciutto, mozzarella e pomodoro; tonno, olive e scamorza; funghi trifolati e speck, ecc...
Mettere in una ciotola la farina, unire il lievito sciolto nel latte, il burro fuso, lo zucchero e il sale.
Impastare bene e senza far lievitare dividere l'impasto in tante palline (io le faccio di circa 50 gr l'una ma le potete fare come volete).
Stenderle con il mattarello o con le mani e formare tanti dischi.
Farcire ogni disco con un cucchiaio di ragù e un pezzetto di mozzarella.
Chiuderli a mezzaluna, sigillando bene i bordi e sistemarli su una placca rivestita di cartaforno.
Spennellarli con il tuorlo d'uovo sbattuto con un pò d'acqua.
Infornarli a 180° (forno statico), per 15-20 minuti (controllate la cottura in base al forno

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - Focaccia z oliwkami i solą morską ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli.jpg
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-gru ...
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli) Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską. Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze. Składniki: • 10 g świeżych drożdży • 150 ml ciepłej wody • 250 g mąki • 1 łyżeczka soli • oliwa z oliwek • garść zielonych oliwek • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie) Wykonanie: Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
Przepisy na dania wloskie - Tagliatelle al brendy.jpg
Tagliatelle al brendy przepis na 4 osoby Skladn ...
Tagliatelle al brendy przepis na 4 osoby Skladniki: 400gr taglliatelele-nasz makaron grube wstazki 400gr watrobki drobiowej 1 szt cebuli 60gr boczku 1 szkl. brandy 1 szkl rosolu Bazylia,pieprz,pietruszka,sol,maslo,ser parmigiano,olej,lisc laurowy,rozmarino Przygotowanie:do miseczki kroimy w kostke boczek i cebule dodajemy przyprawy,maslo,olej odstawiamy na pol godziny.kroimy watrobke i dodajemy do reszty skladnikow.Skladniki przekladamy do garnka i gotujemy dodajemy brandy po chwili dolaczyc rosol-gotowac do miekkosci. Makaron ugotowac,wymieszac z sosem i posypac serem!smacznego
Przepisy na dania wloskie - Cukinie z ryzem,wedlina,mozzarella.jpg
Cukinie z ryzem,wedlina,mozzarella 4cukinie srednie 100g ...
Cukinie z ryzem,wedlina,mozzarella 4cukinie srednie 100gr wedliny 100gr ugotowanego ryzu(do wody dodac sol) 1szt mozzarella 1lyzka masla Cykinie przekrawamy w zdluz i wycinamy srodek(robimy ,,lodeczki)gotujemy na wodzie. Ryz goracy mieszamy z maslem i pokrojona wedlina. Cukinie ukladamy w naczyniu zaroodpornym i wypelniamy masa z ryzu, na wierz kroimy mozzarelle, zapiekamy 15 min przed podaniem w piekarniku-smacznego!
Przepisy na dania wloskie - Stufatino Romano-gulasz.jpg
Stufatino Romano-gulasz Przepis na 4 osoby: 0,5 kg mie ...
Stufatino Romano-gulasz Przepis na 4 osoby: 0,5 kg miesa bez kosci wieprzowego 50 gr sloniny 50gr masla Rosolu 1 cebula,czosnek 172 szklanki wina bialego wytrawnego majeranek,seler,sol,pieprz i przecier pomidorowy 3 lyzki Przygotowanie.25min gotowanie 2godz. na maselku podsmazamy cebulke gdy sie troche zarumieni dodajemy slonine pokrojona w drobna kostke.Dodajemy czosnek i seler(takze pokrojone w kostke). Po chwili dodajemy mieso(pokrojone w kawaleczki)podsmazamy.Dodajemy przyprawy i zalewamy winem.Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony odrobina wody gotujemy 10 minut dodajemy rosolu i gotujemy mieso do miekkosci ok.2godz
Przepisy na dania... - Tagliatelle ze smażoną piersią kurczaka, w delika...sie śmietankowym, z dodatkiem świeżego estragonu.jpg
Tagliatelle ze smażoną piersią kurczaka, w delikatnym so ...
Tagliatelle ze smażoną piersią kurczaka, w delikatnym sosie śmietankowym, z dodatkiem świeżego estragonu Składniki, 2 porcje: • 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle) • 50 g szpinaku, oderwane łodyżki • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia • 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki • 1 ząbek czosnku, posiekany • 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu • 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12% Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania. Przygotowanie: Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Przepisy na dania wloskie - pizza_margherita01.jpg
Pizza Margherita Z sosem pomidorowym i tartym serem moz ...
Pizza Margherita Z sosem pomidorowym i tartym serem mozzarella. Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze: Ciasto: • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych • 150 ml ciepłej wody • 1/2 łyżeczki cukru • 250 g mąki pszennej • 1 pełna łyżeczka soli • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy i dodatki: • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru • 40 g tartego sera mozzarella • 1/2 pęczka świeżej bazylii* Przygotowanie: Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy. Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii. * opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano.
Przepisy na dania wloskie - Foccacia.jpg
Foccacia 0,5 kg maki 1 kostka drozdzy lyzeczka soli,cukr ...
Foccacia 0,5 kg maki 1 kostka drozdzy lyzeczka soli,cukru ziemniak ugotowany i zmiazdzony 1szkl.wody 1lyzka oliwy z oliwek Czas rosniecia 1 godz.Piec w temp.180 stopni przez ok 25 min
Przepisy na dania wloskie - zupa_brokulowa.jpg
Krem brokułowy z Gorgonzolą Składniki, 4 porcje: ...
Krem brokułowy z Gorgonzolą Składniki, 4 porcje: • 1 brokuł • 120 g sera Gorgonzola • 1/2 filiżanki listków natki pietruszki • sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz dodatki: chleb opieczony w tosterze, oliwa z oliwek do serwowania (opcjonalnie) Przygotowanie: Brokuła opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 3 szklanki świeżej wody, posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente. Zmiksować w blenderze razem z serem Gorgonzola (bez skórki), natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tego ostatniego nie żałować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z chlebem opieczonym w tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu. Jeśli musimy zupę podgrzać, starajmy się jej nie zagotowywać.
Przepisy na dania wloskie - Bakłażany z pomidorami.jpg
Bakłażany z pomidorami bakłażan 4 sztuk pomidor ...
Bakłażany z pomidorami bakłażan 4 sztuk pomidory 250 gramów sól według uznania pieprz według uznania olej 4 łyżek stołowych natka pietruszki 1 sztuk Wykonanie: Bakłażany umyć, po usunięciu szypułek pokroić w plastry, oprószyć obficie solą i odstawić na około 30 minut. Pomidory pokroić w duża kostkę. Bakłażany osączyć z soku i wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry bakłażanów, wyłożyć na półmisek i odstawić w cieple miejsce. Na oleju pozostały ze smażenia bakłażanów poddusić pomidory, następnie rozłożyć je na plastrach bakłażanów. Natkę pietruszki posiekać, kilka gałązek odłożyć. Bakłażany posypać natką. Danie udekorować gałązkami pietruszki i podawać z polentą czosnkową.
Przepisy na dania wloskie - Melon w szynce parmenskiej.jpg
Skladniki: melon 1 sztuk szynka parmeńska - p ...
Skladniki: melon 1 sztuk szynka parmeńska - plastry według uznania paluszki Grissini Torinesi Ital d\'Oro według uznania Wykonanie: Melona przekroić na pół i łyżka usunąć pestki. Połówki pokroić na mniejsze części o równej grubości i każda z nich obrać ze skórki. Porcje melona bardzo delikatnie zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Przystawkę podawać zaraz po przyrządzeniu z włoskimi paluszkami Grissini
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności