Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Grillowana cukinia „kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg

hazelleyes86 / Kuchnia / Przepisy na dania wloskie / Grillowana cukinia „kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg
Przepisy na dania wloskie - Grillowana cukinia kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg
Download: Grillowana cukinia „kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg

56 KB

(500px x 333px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozzarellą
Składniki:
Cukinia
Cebula, pomidor i mozzarella o zbliżonej wielkości i kształcie
Kilka listków świeżej bazylii

Marynata:
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie)
1/4 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki soli

[:Listonic]

Przygotowanie:
Najważniejszą i najtrudniejszą częścią przepisu jest dokładne pokrojenie warzyw na równe plastry. Te ze środka należy wykorzystać na tą najważniejsza kanapkę Cukinię (można też cebulę) zalewamy marynatą i zostawiamy na około godzinę. Po godzinnym marynowaniu grillujemy cukinię z cebulą z obu stron. Kiedy cukinia i cebula będą miękkie, na jeden z plastrów cukinii kładziemy plaster mozzarelli i przykrywamy go drugim plastrem cukinii. Warzywa są gorące więc po chwili mozzarella delikatnie się roztopi. Wszystkie składniki przenosimy na talerz i układamy kanapkę. Na mozzarellę kładziemy pomidora, przyprawiamy solą i pieprzem. Na pomidora kładziemy bazylię, później cebulę i całość nakrywamy plastrem cukinii. Delikatnie przyciskamy i serwujemy ciepłe np. z sałatą i pomidorem. Potrawa ta może być lekką letnia kolacją, przystawką czy towarzyszyć mięsnym potrawą z grilla.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - Stufatino Romano-gulasz.jpg
Stufatino Romano-gulasz Przepis na 4 osoby: 0,5 kg mie ...
Stufatino Romano-gulasz Przepis na 4 osoby: 0,5 kg miesa bez kosci wieprzowego 50 gr sloniny 50gr masla Rosolu 1 cebula,czosnek 172 szklanki wina bialego wytrawnego majeranek,seler,sol,pieprz i przecier pomidorowy 3 lyzki Przygotowanie.25min gotowanie 2godz. na maselku podsmazamy cebulke gdy sie troche zarumieni dodajemy slonine pokrojona w drobna kostke.Dodajemy czosnek i seler(takze pokrojone w kostke). Po chwili dodajemy mieso(pokrojone w kawaleczki)podsmazamy.Dodajemy przyprawy i zalewamy winem.Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony odrobina wody gotujemy 10 minut dodajemy rosolu i gotujemy mieso do miekkosci ok.2godz
Przepisy na dania wloskie - zupa di legumi i cereali.jpg
skladniki: zabek czosnku, cebula,2 marchewki,3 lyzki oli ...
skladniki: zabek czosnku, cebula,2 marchewki,3 lyzki oliwy z oliwek,1 litr wywaru rosolu(moze byc z kostek)500 g razem fasolki, soczewicy, groch i zboża 2 ziemniaki,200g pomidorow,seler,lisc laurowy,szalwi,rozmaryn,tymianek,2 skorki sera parmigiano(pokrojone w kostke) Najpierw podsmazamy cebyle,czosnek na oleju dodajemy fasolke,soczewice,groch zalewamy rosolem,gotujemy godzinke i wkrajamy marchewke,ziemniaki,pomidory,ser.Dodajemy ziola i gotujemy ok.80min przed podaniem wyjmujemy ziola
Przepisy na dania wloskie - tunczyk_z_fenkulem.jpg
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papr ...
Tuńczyk z grillowanym koprem włoskim w marynacie z papryczką chilli, czosnkiem i natką pietruszki. Składniki, 2 porcje: Marynata: • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane • 2 - 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli • sok i starta skórka z 1/2 cytryny • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki • 2 szczypty soli • świeżo zmielony czarny pieprz • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin • 2 steki z tuńczyka, każdy po 120 g • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona w plastry • szczypta soli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę. Steki z tuńczyka umyć i osuszyć, włożyć do głębokiego talerza i wysmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuła oprószyć solą i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć go na patelni grillowej i grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować jeszcze przez kilka minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty. Warzywa zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i ułożyć tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności od grubości steków). Na talerzach ułożyć plasterki ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
Przepisy na dania wloskie - Winogrona i Espresso.jpg
Winogrona i Espresso Eleganckie danie, które charakteryz ...
Winogrona i Espresso Eleganckie danie, które charakteryzuje się wspaniałą mieszanką kolorów i smaków, może być podawane jako przystawka do włoskiej potrawy z pieczonego mięsa lub drobiu lub jako delikatny deser z serem, biscotti lub polentą. Składniki dla 2-4 osób 1 łyżka oliwy z oliwek 500 g czerwonych i białych winogron 70 ml mocnego Espresso 150 ml słodkiego białego wina (Souterness lub Gewürztraminer) 3 laski cynamonu 1 łyżka miodu ½ łyżki octu balsamicznego ½ łyżki masła Przygotowanie Podgrzać oliwę z oliwek na średnich rozmiarów patelni. Dodać winogrona i smażyć przez jedną minutę. Dodać espresso, białe wino, laski cynamonu i miód. Mieszać przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Wlać ocet i dodać masło na patelnię i mieszać do rozpuszczenia masła. Podawać na ciepło
Przepisy na dania wloskie - pizza_margherita01.jpg
Pizza Margherita Z sosem pomidorowym i tartym serem moz ...
Pizza Margherita Z sosem pomidorowym i tartym serem mozzarella. Składniki, 1 duża pizza lub 2 mniejsze: Ciasto: • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych • 150 ml ciepłej wody • 1/2 łyżeczki cukru • 250 g mąki pszennej • 1 pełna łyżeczka soli • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy i dodatki: • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru • 40 g tartego sera mozzarella • 1/2 pęczka świeżej bazylii* Przygotowanie: Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione pomidory bez skórek zagotować w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Podrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym, rysując okręgi (może pozostać trochę sosu). W tym momencie włączyć piekarnik i nagrzać go do maksymalnej temperatury 250℃. Odczekać jeszcze 15 minut po rozgrzaniu się piekarnika i włożyć blachę do górnej jego połowy. Piec przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Na koniec pizze posypać tartym serem mozzarella i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. Wyjąć i posypać listkami bazylii. * opcjonalnie - dodaj suszone oregano do sosu pomidorowego, zamiast bazylii na wierzch pizzy. Świeżą bazylię można też zastąpić świeżym oregano.
Przepisy na dania wloskie - Focaccia z oliwkami i solą morską ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli.jpg
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-gru ...
Focaccia z oliwkami i solą morską (ja uzywam zwyklej-grubej kuchennej soli) Chleb pieczony na świeżych drożdżach z mąki, wody i oliwy. Z zielonymi oliwkami i solą morską. Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze. Składniki: • 10 g świeżych drożdży • 150 ml ciepłej wody • 250 g mąki • 1 łyżeczka soli • oliwa z oliwek • garść zielonych oliwek • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie) Wykonanie: Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
Przepisy na dania wloskie - Tagliatelle al brendy.jpg
Tagliatelle al brendy przepis na 4 osoby Skladn ...
Tagliatelle al brendy przepis na 4 osoby Skladniki: 400gr taglliatelele-nasz makaron grube wstazki 400gr watrobki drobiowej 1 szt cebuli 60gr boczku 1 szkl. brandy 1 szkl rosolu Bazylia,pieprz,pietruszka,sol,maslo,ser parmigiano,olej,lisc laurowy,rozmarino Przygotowanie:do miseczki kroimy w kostke boczek i cebule dodajemy przyprawy,maslo,olej odstawiamy na pol godziny.kroimy watrobke i dodajemy do reszty skladnikow.Skladniki przekladamy do garnka i gotujemy dodajemy brandy po chwili dolaczyc rosol-gotowac do miekkosci. Makaron ugotowac,wymieszac z sosem i posypac serem!smacznego
Przepisy na dania wloskie - Zupa brokulowa.jpg
SKŁADNIKI: * 2 świeże brokuły (lub ok. 450 g mrożonych) ...
SKŁADNIKI: * 2 świeże brokuły (lub ok. 450 g mrożonych) * 3 - 4 ziemniaki * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * 2 kostki rosołowe, najlepiej drobiowe * sól, pieprz * śmietana (niekoniecznie) * 100 g kremowego serka topionego (niekoniecznie) Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę. Brokuły podzielić na różyczki. Wszystko wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, dodać kostki rosołowe i ugotować do miękkości. Gdy ziemniaki i brokuły będą miękkie wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kto chce może dodać do zupy serek topiony. Najlepiej rozpuścić go najpierw w kubku gorącej zupy jeszcze przed zmiksowaniem, potem wlać do reszty. Zupa smakuje wtedy nieco łagodniej.
Przepisy na dania wloskie - Calzoncini Ripieni.php
Ingredienti 500 gr di farina 00 250 gr di latte tiepido ...
Ingredienti 500 gr di farina 00 250 gr di latte tiepido 100 gr di burro o margarina 1 cubetto di lievito di birra 1 cucchiaio di zucchero 1 cucchiaino di sale 1 tuorlo d'uovo Per il Ripieno: q.b. di ragù di carne q.b. di mozzarella Preparazione Volendo li potete farcire praticamente con quello che volete, per esempio: prosciutto, mozzarella e pomodoro; tonno, olive e scamorza; funghi trifolati e speck, ecc... Mettere in una ciotola la farina, unire il lievito sciolto nel latte, il burro fuso, lo zucchero e il sale. Impastare bene e senza far lievitare dividere l'impasto in tante palline (io le faccio di circa 50 gr l'una ma le potete fare come volete). Stenderle con il mattarello o con le mani e formare tanti dischi. Farcire ogni disco con un cucchiaio di ragù e un pezzetto di mozzarella. Chiuderli a mezzaluna, sigillando bene i bordi e sistemarli su una placca rivestita di cartaforno. Spennellarli con il tuorlo d'uovo sbattuto con un pò d'acqua. Infornarli a 180° (forno statico), per 15-20 minuti (controllate la cottura in base al forno
Przepisy na dania wloskie - makaron_z_brokulami02.jpg
Składniki, 2 - 3 porcje: • 150 - 200 g makaronu w ksz ...
Składniki, 2 - 3 porcje: • 150 - 200 g makaronu w kształcie małych rurek, np. gomiti • 1 brokuł • 4 listki laurowe • 18 zielonych oliwek bez pestek • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki oliwy z oliwek • 10 łyżek zmielonych migdałów • 3 łyżki bułki tartej • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do serwowania: oliwa z oliwek extra virgin, tarty ser Parmezan Przygotowanie: Gotować makaron w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będzie al dente. W międzyczasie pokroić brokuła na różyczki. Gotować na parze wraz z listkami laurowymi przez około 6 minut, aż będzie al dente, oprószyć solą. W międzyczasie pokroić oliwki na plasterki, drobno posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni razem z czosnkiem, następnie dodać oliwki i zmielone migdały, chwilę razem podsmażyć, dodając 1 łyżkę wody. Na drugiej, suchej patelni zrumienić bułkę tartą. Odcedzić makaron, wymieszać z brokułami, oliwkami i zmielonymi migdałami oraz bułką tartą. Polać oliwą z oliwek extra virgin, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, serwować z tartym Parmezanem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności