Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Foccacia.jpg

Przepisy na dania wloskie - Foccacia.jpg
Download: Foccacia.jpg

1,76 MB

(3264px x 2448px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Foccacia
0,5 kg maki
1 kostka drozdzy
lyzeczka soli,cukru
ziemniak ugotowany i zmiazdzony
1szkl.wody
1lyzka oliwy z oliwek
Czas rosniecia 1 godz.Piec w temp.180 stopni przez ok 25 min

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy na dania wloskie - Calzoncini Ripieni.php
Ingredienti 500 gr di farina 00 250 gr di latte tiepido ...
Ingredienti 500 gr di farina 00 250 gr di latte tiepido 100 gr di burro o margarina 1 cubetto di lievito di birra 1 cucchiaio di zucchero 1 cucchiaino di sale 1 tuorlo d'uovo Per il Ripieno: q.b. di ragù di carne q.b. di mozzarella Preparazione Volendo li potete farcire praticamente con quello che volete, per esempio: prosciutto, mozzarella e pomodoro; tonno, olive e scamorza; funghi trifolati e speck, ecc... Mettere in una ciotola la farina, unire il lievito sciolto nel latte, il burro fuso, lo zucchero e il sale. Impastare bene e senza far lievitare dividere l'impasto in tante palline (io le faccio di circa 50 gr l'una ma le potete fare come volete). Stenderle con il mattarello o con le mani e formare tanti dischi. Farcire ogni disco con un cucchiaio di ragù e un pezzetto di mozzarella. Chiuderli a mezzaluna, sigillando bene i bordi e sistemarli su una placca rivestita di cartaforno. Spennellarli con il tuorlo d'uovo sbattuto con un pò d'acqua. Infornarli a 180° (forno statico), per 15-20 minuti (controllate la cottura in base al forno
Przepisy na dania wloskie - riso al curry.jpg
riso al curry Ingredienti e dosi per 4 persone 350 g di ...
riso al curry Ingredienti e dosi per 4 persone 350 g di riso 2 cucchiai di curry in polvere 50 g di burro cipolla brodo di dado vegetale 1/2 bicchiere di vino bianco Affettare finemente la cipolla e farla soffriggere nel burro unire il riso e farlo insaporire per alcuni minuti, aggiungere il vino e, mescolando, farlo evaporare. Aggiungere man mano mestoli di brodo,dopo una 20 di minuti di cottura aggiungere il curry, mescolare e regolare di sale (tenere presente che il dado è già salato di suo...) Versare il resto del brodo e cuocere per 10 minuti circa. Levare il riso dal fuoco, unire poco burro, mescolare bene e lasciar riposare pochi minuti prima di servire.
Przepisy na dania wloskie - Piers kurczka z capari.jpg
Metti in un tegame i pomodorini ben lavati e tagliati a ...
Metti in un tegame i pomodorini ben lavati e tagliati a pezzetti con lo spicchio d'aglio, i capperi e mezzo bicchiere d'acqua. Lascia cuocere per una decina di minuti fin quando i pomodori saranno abbastanza ammorbiditi e l'acqua evaporata; a questo punto aggiungi l'olio e, appena caldo, i petti di pollo. Salare e pepare leggermente, insaporire per qualche minuto e servire subito con un contorno di spinaci a vapore.
Przepisy na dania wloskie - Zapiekanka z balkazanem,cukinia i ryzem.jpg
Składniki: 500 g mielonego mięsa 2 bakłażany 1 cukinia p ...
Składniki: 500 g mielonego mięsa 2 bakłażany 1 cukinia pęczek natki pietruszki 10 małych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 cebula 100 g ryżu sól pieprz [:Listonic] Przygotowanie: W pierwszej kolejności solimy bakłażana aby pozbawić go goryczki. W międzyczasie należy sparzyć pomidory aby pozbawić je skórki. Jeśli na bakłażanach pojawi się “rosa” można je opłukać z nadmiaru soli i będą gotowe do użycia. Na patelni podsmażamy mięso i cebulę. Kroimy bakłażana w drobną kostkę. Podsmażamy bakłażana razem z mięsem aż do miękkości bakłażana. Na dno żaroodpornego naczynia wkładamy obsmażone mięso, cebulę i bakłażana zostawiając 1/3 do przykrycia zapiekanki. Obieramy pomidory ze skórki. Dodajemy do zapiekanki nieugotowany ryż a następnie pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Na wierzchu układamy cukinię i przykrywamy mięsem z bakłażanem. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami.
Przepisy na dania wloskie - roladki_drobiowe_z_cukinii_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 70 minut Czas duszenia: 30 minut S ...
Czas przygotowania: 70 minut Czas duszenia: 30 minut Składniki 80 dag filetu z kurczaka, 2 małe cukinie, 2 pomidory, cebula, 1/2 szklanka bulionu, sól, zioła, oliwa Etapy przygotowania Filet kroimy w paski. Nacieramy sola i ziołami, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebule drobno siekamy. Pomidory kroimy w dość gruba kostkę. Cukinie kroimy wzdłuż i solimy. Mięso zawijamy w cukinie. kilka minut podsmażamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. wlewamy bulion, gotujemy. dodajemy pomidory, zioła i pozostałe resztki cukinii. Wkładamy roladki i dusimy do miękkości.
Przepisy na dania wloskie - tarta_z_brokulami_medium_recipe_watermark.jpg
Czas przygotowania: 100 minut Czas pieczenia: 25 minut ...
Czas przygotowania: 100 minut Czas pieczenia: 25 minut Składniki Ciasto : 250 g mąki, 170 g masła, szczypta soli, odrobina zimnej wody Farsz: duży kubek śmietany 12%, 1 brokuł, sól, pieprz Etapy przygotowania Ciasto: Mąkę posiekać z zimnym masłem . Dodać sól i wodę. Szybko zagnieść, zawinąć w folie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 - 12 minut. Farsz: Ugotować różyczki brokuła w wodzie lub na parze. Odrobinę posolić. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Ugotowane różyczki brokuła ułożyć na podpieczonym cieście i zalać śmietaną. Piec ok 25 minut.
Przepisy na dania wloskie - Grillowana cukinia kanapka z pomidorem, cebulą i mozzarellą.jpg
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozza ...
Grillowana cukinia „kanapka” z pomidorem, cebulą i mozzarellą Składniki: Cukinia Cebula, pomidor i mozzarella o zbliżonej wielkości i kształcie Kilka listków świeżej bazylii Marynata: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie) 1/4 szklanki oliwy 1/2 łyżeczki soli [:Listonic] Przygotowanie: Najważniejszą i najtrudniejszą częścią przepisu jest dokładne pokrojenie warzyw na równe plastry. Te ze środka należy wykorzystać na tą najważniejsza kanapkę Cukinię (można też cebulę) zalewamy marynatą i zostawiamy na około godzinę. Po godzinnym marynowaniu grillujemy cukinię z cebulą z obu stron. Kiedy cukinia i cebula będą miękkie, na jeden z plastrów cukinii kładziemy plaster mozzarelli i przykrywamy go drugim plastrem cukinii. Warzywa są gorące więc po chwili mozzarella delikatnie się roztopi. Wszystkie składniki przenosimy na talerz i układamy kanapkę. Na mozzarellę kładziemy pomidora, przyprawiamy solą i pieprzem. Na pomidora kładziemy bazylię, później cebulę i całość nakrywamy plastrem cukinii. Delikatnie przyciskamy i serwujemy ciepłe np. z sałatą i pomidorem. Potrawa ta może być lekką letnia kolacją, przystawką czy towarzyszyć mięsnym potrawą z grilla.
Przepisy na dania wloskie - Pizza z cukinia i pomidorem.jpg
Pizza z cukinia i pomidorem Składniki: 2 duże mięsiste ...
Pizza z cukinia i pomidorem Składniki: 2 duże mięsiste pomidory 1 nieduża cukinia 4 ząbki czosnku Ser żółty Drożdże w proszku 3 szklanki mąki Oliwa z oliwek Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże przygotowujemy według opisu z opakowania. Do miski wsypujemy mąkę, sól i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne. Polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Cukinie kroimy na plastry (jeśli jest młoda nie trzeba obierać skóry). Pomidory po sparzeniu obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Cukinię grillujemy lub smażymy na patelni. Cukinię, pomidory i posiekany czosnek ułożyć Pieczemy w temperaturze 200 st. c. Gdy placek przypiecze się, pizze wyjmujemy. Dużym nożem można posiekać warzywa (aby nie spadały z małych kawałków pizzy). Układamy na pizzy ser i pieczemy do momentu aż ser się roztopi. Smacznego!
Przepisy na dania wloskie - zupa di legumi i cereali.jpg
skladniki: zabek czosnku, cebula,2 marchewki,3 lyzki oli ...
skladniki: zabek czosnku, cebula,2 marchewki,3 lyzki oliwy z oliwek,1 litr wywaru rosolu(moze byc z kostek)500 g razem fasolki, soczewicy, groch i zboża 2 ziemniaki,200g pomidorow,seler,lisc laurowy,szalwi,rozmaryn,tymianek,2 skorki sera parmigiano(pokrojone w kostke) Najpierw podsmazamy cebyle,czosnek na oleju dodajemy fasolke,soczewice,groch zalewamy rosolem,gotujemy godzinke i wkrajamy marchewke,ziemniaki,pomidory,ser.Dodajemy ziola i gotujemy ok.80min przed podaniem wyjmujemy ziola
Przepisy na dania wloskie - Toskanska pomidorowa.jpg
składniki: 2 kostki rosołowe (wołowe) 2 łyżki oliwy 2 ...
składniki: 2 kostki rosołowe (wołowe) 2 łyżki oliwy 2 duże posiekane cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 - 2 kg pomidorów świeżych (lub odpowiednik tej masy pomidorów z puszki) 1 łyżka cukru (ważne!) 1 mała czerstwa ciabatta zrumieniona w opiekaczu (ja daję grzanki, ok 100 g) 1/2 łyżeczki bazylii sposób przygotowania: Na oliwię zeszklić cebulę. Dodać koncentrat i smaż minutę. Wrzucić pomidory, zalać bulionem (dwa litry wody na dwie kostki), dodać cukier, bazylię i grzanki. Gdy grzanki się rozgotują warto zmiksować, wtedy zupa będzie miała fajną, gęstą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatkowe informacje: Zupkę zmiksowałam, a dopiero później dodałam grzanki.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności