Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hazelleyes86
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 21.04.2024 19:26

  • pliki muzyczne
    1767
  • pliki wideo
    7353
  • obrazy
    76142
  • dokumenty
    11858

118610 plików
6375,72 GB

FolderyFoldery
hazelleyes86
- Najnowsza Automapa 2013 Maj - zawsze najnowsza ! Wersja PL i Europa 1304(1)
♦ Rysuj po śladzie
2014
7 NAUKA GRY NA SKRZYPCACH(1)
A. PSD dodatki
Adobe - programy dodatki kursy 1234
aerobic striptease - carmen electra
Akademia Fotografii National Geographic
Angielski - Spedycja
ANNA GERMAN -avi
Audiobooki
 
audiobookii
AUTOMAPA 2014
Bajki - Filmy Mega kolekcja
Bajki dla Dzieci
Bajki dla dzieci 2013
Best filmy !
borderline
Borderline (osobowość z pogranicza)
BURDA MAGAZYN
Coma
computer arts
computer arts(1)
Confessions of a Photographer
CROCHET DRUTY I SZYDEŁKA
ĆWICZENIA NA KRĘGOSŁUP
Cyfrografia - Cyberfotografia Dogłębnie
Cyfrografia - Cyfrowe klamstwa
Cyfrografia - cyfrowe kłamstwa
Cyfrografia - Czar Portretu i Urok Krajobrazu
Cyfrografia - Esencja
Czcionki 5000 sztuk
da0407
DEXTER SEZON I LEKTOR PL
Dodatki PNG skompresowane
Dokumenty
E-books
 
ECO-KOSMETYKI
ENCYKLOPEDIE MULTIMEDIALNE
Encyklopedie Slowniki
F_I_L_M_Y
 
FILMY PSYCHOLOGICZNE
FILMY THRILLERY
STREFA.FILMU.2 015
Fatalne zaproszenie
Filmy !!!
 
FILMY
Filmy National Geographic
FILMY PONAD 5000 FILMÓW
filmy z wątkami chorób psychicznych w tle
 
FilmyDokumentalno -Naukowe
Fitness
 
Fitness muzyka
FOTOGRAFIA KURSY WIDEO
 
Frank Herbert - Diuna I-VI
Galeria
GOLEMAN DANIEL - Inteligencja emocjonalna
Gra o Tron (Game of Thrones) 123
Grafika do www
Grafika do www(1)
grafika ebooki
grafika ebooki(1)
grafika ebooki(2)
Grafika i Fotografia
Grafika programy animacje
Graphicriver-mega -collection-2
GRY [ PC ] PREMIERY 2014
GRY ♥♥♥ DLA DZIECI
GRY ANDROID 2015
GRY DLA DZIECI nowe
Gry na telefon Nokia 6303i classic
GRY PC
GRY PC dla dzieci
Gry PC dla dzieci chomikowane
haft richelieu wzory
hafty maszynowe
Hand made_rękodzieło
Historia mody
Howard Lovecraft
Inteligencja Emocjonalna
inwestowanie ebiznes internetowy
JAPONKI Z PODKOSZULKA
japoński
Joga
 
joomla
 
Lynda.com - Joomla! 2.5 Essential Training (2011)
joomla & web
Klinika urody - Sezon I i II
Klub przyjaciół myszki micky
Kolorowanki
Kosmetologia
 
Kosmos
 
Krawiectwo - Szycie
 
Książki - przewodniki
Książki o Sztukach Walki
KSIĄŻKI PORADNIKI
Książki z szablonami
Kuchnia
 
██ PRZEPISY . . . ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬(1)
★Gotowanie★
2011
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Biblioteczka Poradnika Domowego(1)
Brodzik od kuchni
CIASTA
 
Ciasta Ewy Wachowicz(1 )
CIASTA(1)
DANIA JEDNOGARNKOWE
Dania z jajek
DANIA Z MIĘSA MIELONEGO
DOMOWE PRZETWORY
 
Domowy wyrób wódek, win i nalewek
DZICZYZNA -PRZEPISY
e-booki (gotowanie)
Ebooki kulinarne
Gotowanie po śląsku
Grill
Kremy, masła
Książka kucharska
Książki
Książki i czasopisma kucharskie
ksiazki kucharskie
Książki kucharskie
książki kucharskie 2
książki kucharskie i nie tylko (zybo34)
książki kucharskie(1)
Kucharskie
KUCHENNE CIEKAWOSTKI
Kuchnia
Kuchnia Chinska
KUCHNIA- Gotowanie
Kuchnia Turecka
Kuchnia Wegetarianska
Kuchnia Wegierska
Kuchnia z Okrasą
Kuchnia(1)
KUCHNIE ŚWIATA
Kulinaria
Kulinarne
Kurczak, drób
LUBIĘ GOTOWAĆ
nowoczesne gotowanie
Owoce Morza
PIECZEMY-CIAST A
Pieczenie chleba
PIZZE I ZAPIEKANKI
 
Zapiekanki
Placki ziemniaczane, potrawy z ziemniaków
Potrawy z jajek
projekty wędzarni
Przepisy
Przepisy kulinarne
Przepisy - MIX
PRZEPISY KULINARNE
PRZEPISY KULINARNE pdf
Przepisy kulinarne SUPER
Przepisy kulinarne(1)
Przepisy kulinarne(2)
Przepisy kulinarne(2)(1 )
PRZEPISY KULINARNE(3)
Przepisy na dania wloskie
Przepisy na Drinki pdf
Przepisy ze strony Wielkie Żarcie
przepisy(1)
PRZEPISY(1)(1)
przepisy(2)
przepisy(2)(1)
Przepisy, książki kucharskie
PRZEPISY»KULIN ARNE★ -------------- -------------
Przetwory
Pyszne przepisy
PYSZNOŚCI Z PIEKARNIKA
rozne zapiekane
Sałatki
SAŁATKI I SURÓWKI
Sałatki(1)
SAŁATKI(2)
SAŁATKI(3)
Śniadania
SOSY
Sosy i majonezy
STARE KSIAZKI KUCHARSKIE
Tarty i pizze
Thermomix przepisy
Trunki
WARZYWA KISZONE,MARYNO WANE,SUSZONE
WĘDLINY WYRÓB
Wędzenie wędlin i mięsa
wieprzowina, wołowina
Wódki i nalewki
Wok
Zapiekanka
Zupy
Zupy(1)
Kulisy kroju i szycia - Zofia Hanus
Kurs Gotowania z Gordonem Ramsayem
kurs tańca - Taniec Krok Po Kroku
Kursy Tutoria chomikuj
Literatura kobieca
Logistyka, Spedycja
 
spedycja
Transport i Spedycja
Lucid Dreaming
LYNDA . COM - SUPER KURSY !!!
LYNDA.COM PHOTOSHOP CS5 FILMIKI SZKOLENIOWE
Magazyn Digital Art2007
 
Magazyn typograficzny
Makijaż fotograficzny
Marketing
 
MARKETING(1)
 
Marketing, zarządzanie ok
Masaz - rozne techniki
 
masaż, Joga, Chiroplastyka, Kręglarstwo, Akupresura, inne
 
MASKOTKI
maskotki(1)
Maskotki-wzory
Matrioszki
misie i inne
misie, misiaczki
Mistrzyni Makijazu
 
MISTRZYNI MAKIJAZU
Motocykl
Music
muzyka popularna
My little pony - przyjaźń to magia [Dubbing PL] sezon 4
Najnowsza Automapa 2013 Maj - zawsze najnowsza ! Wersja PL i Europa 1304
nauka gry na gitarze
Nauka gry na perkusji
Nauka gry na Perkusji(1)
Nauka gry na skrzypcach
nauka gry na skrzypcach(1)
Nauka Hiszpańskiego
Nauka Niemieckiego
Nauka rysowania
Nauka Science CIEKAWE!
 
Siedem cudów świata
Zdjęcia kosmosu zrobione przez Hubble
nauka szydełkowania
new!
NIEMIECKI
Nuty
NUTY (skrzypce, pianino)
NUTY NA KEYBOARD
NUTY na pianino lub gitarę
nuty na skrzypce
Open Office 3.1.1 pl
Papeteria
Papeteria2
PAPIER DO LISTU
Paznokciee
 
Akademia Paznokcia
 
Akryl
Photoshop
Photoshop meeega
Photoshop-kurs stylizacji zdjec [PL] [.iso]
phtoshop-tutorial e-inne
Piekna Być-CZYLI PORADY KOSMETYCZNE I MAKIJAżE
PIES tresura
Piosenki dla Dzieci
pluszaki rozrabiaki
PO PROSTU GOTUJ
poradniki
ppSZABLONY STRON
PR Public Relations
 
PR Public relations
Public Relations
Prawo podręczniki
Program PHOTOSHOP CS6 EXTENDED
Programy do KOLOROWANEK
Programy różne
Projektowanie wnętrz
 
Prywatne
przepisy kul
PRZEWODNIKI TURYSTYCZNE CHOMIKUJ
PRZYDATNE APLIKACJE
psychiatria i psychologia kliniczna
Psychologia
 
psychologia - nowe
psychologia kliniczna
Psychologia nagrane wykłady
Psychologia podręczniki
psychologia(1)
puszyste zabawki
Puzzle
Robię na DRUTACH
ROBÓTKI NA DRUTACH
ROZNE Z WYKROJAMI
RYSUNEK kurs
Samoobrona
 
sedzia Dredd
Sekrety dobrego szycia
SERIAL TD !!!
SEXY MEN
 
FOTKI PRZYSTOJNIAKÓW
man
Sherlock
Sherlock k
Sherlock sezon 1 PL
SKRZYPCE
Słowniki
Spedycja
Stock Photos - Royality Free
 
Strony WWW HTML
SUPER filmy
Supermemo - nauka języków
 
LYNDA . COM - SUPER KURSY !!!
PROGRAMY
szablony stron internetowych
Szablony stron www
Szablony www
Szablony www(1)
Szybki Kurs Fotografii DVD PL
Szycie - wykroje
 
Szycie i Krój •►
szycie ksiazki
Szycie lalek
Taniec krok po kroku
Technik tech. odzieży
Technik Uslug Kosmetycznych projekty
 
Tell Me More English 8.0 - Beginner
Tell Me More English 8.0 - Intermediate
Todo para bebes 18
Todo para bebes No. 26
TURYSTYKA - przewodniki
 
typogr Książki
Typografia Książki1
Typografia zachom
Typografia1
Typografia2
ubraniavv
uroda fitnes siłownia
Wallpapers Tapety kobiety widoki zwierzęta auta i wiele innych
Wizaz Wizaż
 
FRYZURY
Specjalizacja - Wizaż
Wizaż
własna firma biznesplan itd
Własny biznes
www
wzorw CV
Wzory CV
zachomikowane
Zrób too sam
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


  • 155,2 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Kuchnię rosyjską powinniśmy znać doskonale z uwagi na niedalekie sąsiedztwo z Rosją. Czy jednak faktycznie ją znamy? Dziś w programie dwa rosyjskie przysmaki: bliny z tatarem ze śledzia, przyprawione suszonymi grzybami oraz królewskie danie - filet z jesiotra z kapustą, grzybami i kminkiem.

z chomika aaarek70

  • 153,4 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Ryż arborio to najpopularniejszy ryż, z którego przygotowuje się włoskie danie risotto. Ziarna ryżu arborio są długie i symetryczne. O risotto mówi się, że jest dla Włochów z Północy tym, czym dla tych z Południa spaghetti. Ta prosta i jednocześnie wyrafinowana potrawa z ryżu symbolizuje sojusz najlepszych włoskich produktów: wyśmienitego ryżu, wina i sera okraszony takimi śródziemnomorskimi delicjami, jak suszone pomidory czy owoce morza. Ryż, co pewnie zaskoczy niejednego widza, jest z powodzeniem uprawiany w Lombardii i Wenecji Euganejskiej, a także w Piemoncie. Błędne myślenie dotyczy też sposobu serwowania risotto, które nie jest, jak myśli wiele osób, dodatkiem do innych potraw, lecz samodzielnym daniem głównym. W programie przygotujemy: 1. Risotto z kalmarami i szpinakiem, 2. Risotto z borowikami, porem i serkiem mascarpone.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Czas sylwestra i karnawału to w kalendarzu okres radości, zabawy, gorączki sylwestrowych zakupów, balowych strojów, sztucznych ogni i kolorowych neonów. To także czas domowych prywatek, przyjęć, balów i koncertów. Nie ma chyba nikogo, kto by w takim przyjęciu czy noworocznej uroczystości nie uczestniczył. Kawiarnie, hotele, pensjonaty wręcz prześcigają się w ofertach sylwestrowych i noworocznych.
Tym, którzy tego roku zamierzają pozostać w domu i na domowym party bawić się w gronie przyjaciół, Karol Okrasa podpowie, co można podać do stołu... W programie przygotujemy:
1/ Club sandwich - czyli ciepłe i zimne kanapki z warzywami i mięsem.
2/ Makaron conchiglioni z sosem pesto z suszonych pomidorów.

z chomika aaarek70

  • 88,5 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W tym odcinku królują wędzone ryby z mazurskich jezior. Karol Okrasa pokaże, że wystarczy zwykła beczka oraz odpowiednio dobrane drewno, aby uzyskać wyborne ryby wędzone. Będzie mowa o tym, jak uwędzić pstrągi w samodzielnie skonstruowanej wędzarni z beczki i przyrządzić z nich doskonałą sałatkę. Gościem specjalnym będzie Jarosław Walczyk - kucharz, który wiele lat pracował pływając na statkach po całym świecie. Pokaże on niezwykły sposób przyrządzania łososia na desce przy ognisku.

z chomika aaarek70

  • 153,2 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Gość: Grzegorz Skrzecz
W menu: sałatka z ogonów rakowych oraz pielmieni czyli pierożki z rakami.

z chomika aaarek70

  • 150,5 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Jak zjeść smacznie, zdrowo i nie tracić godzin na przygotowanie posiłku? „Kuchnia z Okrasą” to przewodnik kulinarny dla ceniących wyrafinowane smaki. Nasze podniebienie mile zaskakuje mistrz kuchni – Karol Okrasa. Dzięki jego przepisom na dobrze znane nam potrawy i składniki spoglądamy w nowym świetle. Podpowiadamy, jak łączyć je w zaskakujących zestawieniach i zapewnić niepowtarzalny smak naszym posiłkom. Precz z nudą w kuchni!

z chomika aaarek70

  • 89,3 MB
  • 2 kwi 13 17:50
„Mazurskie dzyndzołki” - w programie Karol Okrasa zaprasza na podróż do Gietrzwałdu, gdzie znajduje się słynne na Warmii Sanktuarium Maryjne. W latach zaborów było ostoją polskości. Dziś przyciąga rzesze pielgrzymów z całej Polski. Ale w Gietrzwałdzie znajduje się również karczma, której kucharz - pan Jan Szczur odtwarza pieczołowicie stare, warmińskie potrawy według tradycyjnych receptur. Pokaże on Karolowi Okrasie, jak przygotowuje się mazurskie „dzyndzołki” czyli małe pierożki z farszem wołowym, masłem i cebulą. Zainspirowany kuchnią warmińską Karol Okrasa przedstawi w studiu swoje danie czyli mazurskie pierożki z dziczyzną i sosem jałowcowym.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 90,3 MB
  • 2 kwi 13 17:50
gdzie znajduje się największy w Europie chroniony obszar bagienny. Oprócz wielu gatunków żyjących nad wodami rzadkich ptaków, w samej Biebrzy występuje dużo gatunków ryb, które przez wieki stanowiły pożywienie osiadłych nad Biebrzą mieszkańców.
Odwiedzimy Goniądz i na pomoście nad Biebrzą wraz z szefem kuchni miejscowej karczmy panem Piotrem Topczewskim przyrządzimy dwa dania z biebrzańskich ryb: biebrzańskie gałki rybne w rosole z warzywami i biebrzańskie ryby w zalewie korzenno–warzywnej.

z chomika aaarek70

  • 153,3 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W dawnych wiekach, polscy kucharze, co dziś może wydaje się dziwne, uchodzili w Europie za mistrzów przyrządzania ryb. Markiza de Pompadour urządzając wykwintne przyjęcia podawała swoim gościom ryby po polsku czyli sandacza lub szczupaka z wody z gotowanymi jarzynami i siekanym jajkiem. Do dziś określenie "ryba po polsku" jest znane w wielu europejskich krajach. Karol Okrasa i Małgorzata Zajączkowska zaprezentują dwie propozycje: lin z sosem z botwinki i musem z pieczonych warzyw oraz sandacza po polsku z konfiturą cebulowo-śliwkową.

z chomika aaarek70

  • 154,7 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Dziś w programie zaproponujemy ryby morskie - zapiekanka z dorsza z ziemniakami i danie z dorady. W przyrządzeniu potraw Karolowi Okrasie pomaga ceniony mistrz kuchni, Kurt Scheller.

z chomika aaarek70

  • 156,5 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Nie każdy wie, że kuchnia meksykańska słynie również z grilla. W tym odcinku programu, Karol Okrasa zaprezentuje jak przyrządzić dwie grillowane potrawy rodem z Meksyku.

z chomika aaarek70

  • 89,2 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W tym programie zapraszamy na niezwykłą potrawę, zaproponowaną przez
kolejnego gościa Karola Okrasy - pana Darka Strucińskiego, znanego kucharza
na Warmii i Mazurach. Będzie to "jaszczur" z ogniska. Ale nie będziemy piekli
żadnych gadów - "jaszczur" to pieczone na kiju nad ogniskiem ciasto drożdżowe,
które następnie napełnia się farszem. Pokażemy "jaszczury" faszerowane grzybami
leśnymi i konfiturą z róży. W studiu panowie przedstawią domową wersję ciasta
drożdżowego z farszem czyli kulebiaka z sandaczem.

z chomika aaarek70

  • 156,5 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W tym odcinku zapraszamy na spotkania z przysmakiem, nie tylko polskiej kuchni, choć u nas najpopularniejsze są flaki po warszawsku. Flaki jedzą również Włosi - słynne trippe a la romana, Niemcy czy Francuzi. W programie flaki z różnych stron świata, oczywiście w wersji Karola Okrasy.

z chomika aaarek70

  • 89,0 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na potrawy z grzybów: zupę z kurek i pleśniowego sera oraz łososia pieczonego z prawdziwkami i orzechami, z sosem śliwkowym. W kuchni będzie towarzyszyć mu gość: znana aktorka Sonia Bohosiewicz.

z chomika aaarek70

  • 155,2 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W Polsce mało ludzi wie, że curry to nie tylko znana przyprawa, ale w Indiach również danie spożywane z ryżem czy z plackami z mąki. Curry, bardzo ostre, w trzech odmianach: żółte, czerwone i zielone znane jest również w Tajlandii. Aby pokazać, czym różni się curry indyjskie od tajskiego, Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy. Będą to: curry indyjskie z baraniną i zielone tajskie curry z makaronem ryżowym. Gościem programu będzie znany aktor Sambor Czarnota.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej

z chomika aaarek70

  • 154,6 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Bohaterem programu jest ratatuja. Prezentujemy dwa warianty tej klasycznej francuskiej potrawy: z gotowanym na parze halibutem oraz z risotto truflowym i pieczonym combrem jagnięcym. Gościem Karola Okrasy jest Piotr Adamczewski.

z chomika aaarek70

  • 78,4 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Karol Okrasa wyrusza do Sierpca, gdzie w miejscowym skansenie działa oryginalna osiemnastowieczna karczma. W jej wnętrzu nakręcono wiele historycznych filmów fabularnych, takich jak „Ogniem i mieczem” czy „Pan Tadeusz”. Karol wraz ze swoim gościem, panią Zofią Stelmańską przygotują dwie potrawy zupę grzybową na soku z kapusty kiszonej podaną z kluseczkami ziemniaczanymi i coś w rodzaju bigosu - kapustę kiszoną uwarzoną z mięsem w kotle nad ogniem.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Według najstarszej z legend, kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg wina i picia Bachus przywiązał do pnia winorośli za to, że ?narozrabiał po pijanemu?. W Grecji, gdzie należała do ulubionych warzyw wierzono, że jedzona w większych ilościach leczy szaleństwo i zaburzenia nerwowe. A jak ważnym była warzywem, najlepiej świadczy fakt, że w roku 621 p.n.e. wydano w Grecji prawo karzące śmiercią za jej kradzież. Rzymianie uważali, że kapusta przeciwdziała melancholii, leczy rany i uodparnia organizm na działanie alkoholu. Rzymianie chętnie jadali kapustę przed posiłkami w celu poprawienia trawienia, a także przed snem, aby odpędzić senne koszmary. Chociaż większość gatunków kapusty pochodzi znad Morza Śródziemnego, prawdziwą karierę kapusta zrobiła w Polsce. Nasza propozycja w tym odcinku ominie najbardziej tradycyjną potrawę z kapusty, czyli bigos, bowiem z kapusty kiszonej przyrządzimy: 1. Ciasto francuskie z kiszoną kapustą, serem feta i boczkiem; 2. Suflet z kapusty kiszonej z musem grzybowym i sosem z wędzonego łososia.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy nieśmiertelną wojskową grochówkę, której smak zależy tyleż od gatunku użytego grochu, co od liczby szyszek wrzuconych do kotła podczas gotowania, wszystkie odmiany tego wspaniałego warzywa pozostają – zupełnie niezasłużenie – w niełasce u współczesnych miłośników kuchni. W programie przygotowujemy: zupę krem z zielonego groszku z sezamem i halibuta zapiekanego w musie z grochu. Gościem programu jest Danuta Błażejczyk.

z chomika aaarek70

  • 152,4 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od sezonu – chłodzić albo ogrzewać! I to wcale nie tylko poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej lub większej ilości kalorii…Kuchnie świata, zwłaszcza rejonów, w których to było konieczne, wyspecjalizowały się w wykorzystywaniu produktów i przyrządzaniu potraw „rozogniających” ciała… Czyli niekoniecznie – dużo i kalorycznie…ale z pomysłem!
Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity.
W programie przygotujemy:
- zupę krem z marchewki z imbirem
- gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.

z chomika aaarek70

  • 156,1 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Położenie geograficzne, klimat i warunki naturalne naszego kraju sprzyjają jabłkom do tego stopnia, że te, które pochodzą z Polski są znacznie lepsze niż import z południa.

z chomika aaarek70

  • 155,8 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Wielcy twórcy oper byli zazwyczaj wielkimi smakoszami. Tournedos Rossini czy kurczak a la Verdi to dania równie znane jak opery słynnych kompozytorów. Karol Okrasa z gościem programu zaprezentują te potrawy w swoim wykonaniu.

z chomika aaarek70

  • 153,9 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Bez potraw na bazie ziemniaków i mąki wszelkiego rodzaju nie sposób wyobrazić sobie kuchni narodów Europy, a zwłaszcza Europy Środkowej. Pyzy, kopytka, prażuchy, sólki, parki, pecyny, rybki, kartacze, strzepate gałuszki - to tylko niektóre polskie nazwy klusek powstałych na bazie tych dwóch produktów. Już te nazwy wskazują, że oto wkroczyliśmy w przebogatą krainę sztuki kulinarnej. Staramy się w naszych programach propagować kuchnię zdrową, a jak wiadomo, na potrawy mączno-ziemniaczane dietetycy kręcą nosami. Za to smakosze - przeciwnie. Czy jest bowiem coś bardziej smakowitego nad pyzy polane słoninką?
Czy można wyobrazić sobie rewelacyjną kuchnię śląską bez klusków zwanych - nomen omen - śląskimi? A kopytka z sosem grzybowym?
Dziś w telewizyjnej kuchni kluski, ale nie śląskie, bo przecież możliwości "kluskowej" kuchni są nieograniczone.
W programie przygotujemy:
1. Pisocha, czyli smażone kluski ziemniaczane.
2. Kluski razowe z grzybami

z chomika aaarek70

  • 149,9 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Kuskus to potrawa, która pochodzi z Afryki Północnej, ale kaszka kuskus jest już szeroko dostępna w naszych sklepach. A jednak niewiele osób wie, co z niej przyrządzić. A kuskus można przyrządzić na tysiące sposobów z warzywami, mięsem czy rybą. Karol Okrasa i jego gość pokażą swoje sposoby na kuskus.

z chomika aaarek70

  • 157,3 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Gość: Maciej Grabowski
W menu: zupa piwna z kluseczkami serowymi oraz polędwiczki wieprzowe duszone w piwie

z chomika aaarek70

  • 154,5 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Kiedy robi się ciepło, chętnie ruszamy piknikować na "zieloną trawkę". W dzisiejszym programie przygotujemy smaczne i proste w przygotowaniu dania, które świetnie sprawdzą się jako piknikowe specjały: pieczoną ciabatę z grillowanymi warzywami i lubczykiem oraz kebab drobiowy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym.

z chomika aaarek70

  • 90,2 MB
  • 2 kwi 13 17:50
W naszej podróży w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi Obszę pod Biłgorajem. Ten region jest sławny z produkcji tzw. piroga biłgorajskiego. Piróg biłgorajski to kasza gryczana zmieszana z ziemniakami, serem i skwarkami owinięta ciastem drożdżowym i upieczona. Pani Janina - członkini miejscowego Zespołu Pieśni Regionalnej, specjalistka od przyrządzania piroga biłgorajskiego - pokaże Karolowi i widzom, jak go przyrządzić . W studiu Karol pokaże swoją wersję - piróg na słodko z kaszą gryczaną, makiem i jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 150,1 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pierogi. Łączy je to, że są to potrawy gotowane, my zaś dzisiaj pokażemy, jak przyrządzić otwarte i zamknięte pierogi z ciasta francuskiego. Gościem Karola Okrasy jest dziś aktorka Joanna Trzepiecińska. W menu: pierogi "zamknięte" z soczewicą i wędzoną piersią gęsi oraz pieróg "otwarty" z pieczonymi warzywami i wędzonym serem.

z chomika aaarek70

  • 155,5 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Pożywny, kolorowy, smaczny - taki ma być obiad jesienią. Nie powinno być z tym żadnego problemu, przecież jesień, nawet ta późna, jest dla miłośników kulinariów najlepszą porą roku. Ze względu na obfitość produktów na straganach i w sklepach taki obiad nie musi być drogi, a można nim naprawdę zabłysnąć przed całą zaproszoną rodziną.
W programie proponujemy:
1. zupę fasolową z pomidorami i mlekiem kokosowym.
2. roladę ze schabu z farszem grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 155,9 MB
  • 2 kwi 13 17:50
Makarony cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś w programie przygotujemy szafranowe tagiatelle podane z kremowym sosem pieczarkowym wzbogaconym grasicą; na drugie danie przygotujemy canelloni z farszem z ricotty z polskim akcentem, czyli farszem z buraków. Gościem programu jest Robert Sowa - były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej. Zapraszamy na makarony!

z chomika aaarek70

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    85
  • pliki muzyczne
    0

85 plików
11,18 GB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności