-
109 -
2969 -
867 -
1877
6327 plików
1730,86 GB
Ł'apetyt
magazyn kulinarny, Polska, 2009, 6 x 26 min.
Jedzenie kształtuje nasze życie - nasze ciała, naszą kondycję psycho-fizyczną , nasze zdrowie. "Ł'apetyt" to program z misją.
Prowadzący Grzegorz Łapanowski, zachęca widzów do eksperymentowania w kuchni, odkrywania nowych smaków i kulinarnych inspiracji ale przede wszystkim zmusza do refleksji nad codzienną dietą i nakłania do zmian błędnych nawyków żywieniowych. W swoim programie proponuje rozwiązania, które nie tylko są pyszne ale również czynią nasze życie lepszym. Tematem przewodnim każdego odcinka są produkty, które najczęściej wkładamy do koszyka podczas zakupów, takie jak chleb, jajka czy ziemniaki.
Grzesiek "Łapa" Łapanowski ma ambitny cel: jest nim edukacja kulinarna. Chce przekonać widzów, jak ważne są poszczególne etapy przygotowywania potraw, począwszy do świadomego wyboru składników, poprzez ich odpowiednie zestawienie, właściwą obróbkę, aż do zaskakującego, bliskiego doskonałości efektu końcowego. W każdym odcinku, Grzegorz przedstawi trzy propozycje dań. W pierwszej części programu, będzie to prezentacja produktu-klucza w jego podstawowej formie. Prowadzący skupi się na walorach odżywczych produktu, jego wartościach zdrowotnych i podstawowym smaku. W drugiej części, sprawdzi przepis pochodzący ze starej polskiej książki kucharskiej (Monatowa, Ćwierciakowiczowa) jednak zamiast używać niezdrowych metod przyrządzania potraw promowanych w zamierzchłych czasach przez kucharzy, zaproponuje zdrowsze rozwiązanie. Puentą programu będzie przygotowanie kreacji Grzegorza inspirowanej produktem-kluczem.
Grzegorz Łapanowski - kulinarny patriota i sympatyk orientalnych smaków w jednym. Adept nauk politycznych, socjologii oraz bezpieczeństwa żywności. W życiu zajmuje się głównie jedzeniem. Dusi i pasteryzuje bez względu na porę i okoliczności. Gotuje na ekranie Kuchni.tv, a także w Dzień Dobry TVN. Pracował w kilkunastu restauracjach, ale wciąż traktuje kuchnię bardziej jako zamiłowanie niż pracę. Swoje umiejętności rozwijał w Akademii Kurta Schellera. Ma hopla na punkcie zrównoważonego rozwoju i zdrowej żywności. Jest działaczem Slow Foodu, EFTE oraz Koalicji na rzecz Polski Wolnej od GMO. Był wolontariuszem Banku Żywności, prowadzi zajęcia edukacyjne z dziećmi i młodzieżą, koordynował powstawanie książki kucharskiej EFTE Cook Book. Uwielbia jazdę na rolkach i targi warzywne o wschodzie słońca. gospodarz programu: Grzegorz Łapanowski
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB