Knedle serowe.doc
-
02 - wtorek -
03 - środa -
04 - czwartek -
05 - piątek -
06 - sobota -
07 - niedziela -
08 - weekend -
1965, James Last - Beat In Sweet [vinil rip] -
1965, James Last - Non Stop Dancing '65 [ -
1965, James Last - Non Stop Dancing '66 -
1966, James Last - Instrumental Forever -
1966, James Last - Non Stop Dancing 1966 2 -
1966, James Last - Trumpet a gogo Vol 1 -
1967, James Last - Fanfare [320]+ -
1967, James Last - That's Life [320]+ -
1968, James Last - Guitar A GoGo [320]+ -
Akatyst -
Biesiada góralska -
Gadowski TV -
Gify - Dzień kobiet -
Gify - Dzień Kobiet 2 -
Gify - Kawa -
Gify - Kawa 1 -
Gify - Kawa 2 -
gify - kawa i coś do niej -
Gify - kawa i kwiaty -
Gify - Miłego dnia 3 -
Gify - Miłego popołudnia 2 -
Gify - Ozdobne narożniki -
Gify - pieski -
Gify - religijne 2 -
Gify - Spokojnej Nocy -
GIFY - starość to radość -
Gify - super -
Gify - torty -
Gify - Urodzinowe -
Gify - urodzinowe 2 -
Gify - Uśmiech -
Gify - Witam -
JACEK KIEROK(3) -
Jan Pietrzak -
Lech Wałęsa - Bolek -
Niezwykłe budowle -
Odgłosy natury -
Platynowa Kolekcja-Złote Przeboje -
Rasy psów(1) -
TRUBADURZY -
TW Bolek - Kiszczak -
WIELKA ENCYKLOPEDIA ZWIERZĄT avi 123 -
𝐒𝐄𝐑𝐈𝐀𝐋 = 𝐑-𝐄-𝐒-𝐄-𝐓 - Putin - Tusk
8kg ogórków
1kg marchwi
1kg cebuli
1kg kapusty
Ogórki obrać,pokroić do miski i zasypać solą(trochę by puściły sok)
marchew obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić na wrzątek na 3 minuty,potem odcedzić
cebulę pokroić zasypać solą,kapustę poszatkować i też solą posypać.
I to niech tak postoi ze 4 godzinki,można więcej.[Wszystko musi być w osobnych miskach lub garnkach ]w tym czasię robię zalewę octową:
zalewa:
3szkl.wody
1szkl.octu(można trochę mniej)
pół szkl.cukru
kilka ziaren ziela angiel.
kilka liści laurowych
3łyżeczki gorczycy
Ogórki i całą resztę odcisnąć,wymieszać.dodać odcedzoną i wystudzoną zalewę.Włożyć do słoików i gotować jakieś 20 minut.To nasz przepis rodzinnyi uwielbiamy tą sałatkę!
Ogórkowa sałatka szwedzka do słoików
Ogórkowa sałatka szwedzka
Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.
Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).
Potrzebne nam będą jeszcze:
* ziarna gorczycy
* ząbki czosnku- pocięte na kawałki
* korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
* koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części
Zalewa na 1 litr wody:
* 30 dag cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 1 kopiasta łyżka soli
Zalewę podałam specjalnie przeliczoną na 1 litr, bo wtedy łatwiej jest sprawdzić jaką ilość jednorazowo jesteśmy przyrządzić. Ja zazwyczaj od razu robię na 5 litrów i takimi porcjami brnę do końca.
Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.
Pasteryzacja:
Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ogórkowa sałatka szwedzka do słoików
Ogórkowa sałatka szwedzka
Jest to moja kolejna propozycja do przepisów tegorocznej spiżarni. Taką sałatkę robię od lat i cieszy się dużym powodzeniem. Co do przetworów to staram się robić je systemowo czyli te same, co drugi rok, w odpowiednio dużych porcjach ( czyli ogórków potrzebuję 2 skrzynki tj. ok 30 kg). Przepisy są na tyle świetne, że warzywa zachowują docelowy smak cały czas. Na zdjęciu przedstawiam słoik zrobiony w zeszłym roku.
Kupujemy średniej wielkości ogórki. Myjemy je w letniej wodzie np. szczoteczką do rąk. Tutaj mogą nam pomóc dzieci, dla nich to świetna zabawa. Gdy ogórki są umyte i wysuszone, szatkujemy je np. w robocie na tarce do grubszych plasterków ( razem ze skórką!).
Potrzebne nam będą jeszcze:
* ziarna gorczycy
* ząbki czosnku- pocięte na kawałki
* korzeń chrzanu lub mogą być nawet liście- pocięte na słupki lub mniejsze części
* koper- zielony i baldachimy- porwane na mniejsze części
Zalewa na 1 litr wody:
* 30 dag cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 1 kopiasta łyżka soli
Zalewę podałam specjalnie przeliczoną na 1 litr, bo wtedy łatwiej jest sprawdzić jaką ilość jednorazowo jesteśmy przyrządzić. Ja zazwyczaj od razu robię na 5 litrów i takimi porcjami brnę do końca.
Teraz ustawiamy naszą "taśmę produkcyjną"- dobrze umyte słoiki napełniamy plasterkami ogórków, przekładając je od czasu do czasu gorczycą, czosnkiem, chrzanem i koperkiem. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy pokrywki.
Pasteryzacja:
Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i rozpocząć gotowanie. Od momentu zagotowania się wody zmniejszyć gaz, by słoiki nam "nie wariowały" i pogotować tak jeszcze 10 minut. Teraz operacja wymagająca uwagi, gdyż można się poparzyć. Ubieramy grube rękawice i gorące słoiki wyciągamy z garnka, stawiając je na np. ręcznikach na pokrywkach ( do góry nogami). Tak zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Sałatka szwedzka
Składniki
* ogórki 4 kg
* cebula 3 sztuki duże
* marchew 5 sztuk średnich
* czosnek 5 ząbków
* ocet 10% 1 szklanka
* oliwa 1 szklanka
* natka pietruszki posiekana 1 garść
* pieprz w ziarnach 3 łyżki
* sól 2 łyżki płaskie
* cukier 1,5 łyżki płaskie
* papryka czerwona 1 sztuka duża
* woda 1,5 litra
Sposób przyrządzenia
Ogórki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce o grubych "oczkach". Paprykę pokroić w słupki, czosnek zmiażdżyć w prasce. Dodać przyprawy, olej i wymieszać. Nakładać do słoików,zalać zalewą z wody, octu, soli i cukru. Pasteryzować 5 minut.