-
0 -
4318 -
37031 -
860
43091 plików
999,33 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
Robert Sowa
Robert Sowa (ur. w 1966 roku w Krakowie), polski kucharz, felietonista, autor książek kulinarnych.
Prowadzi i występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią, członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski. W swojej karierze odniósł wiele sukcesów. W roku 2004 wspólnie z Maciejem Kuroniem i Marcinem Budynkiem, Robert Sowa ustanowił rekord Guinnessa w kategorii największa grillowana ryba, a w roku 2008 z Maciejem Kuroniem i Jarosławem Uścińskim - w kategorii największy symbol euro z sushi.
Publikacje:
- "W poszukiwaniu smaku doskonałego" (marzec 2009)
- "Esencja smaku" (grudzień 2006)
- "Romans kulinarny" - (marzec 2008) wydana z Polska (dziennik), napisana wspólnie z Beatą Kierzkowską.
- "Super Grill" (lipiec 2010 i maj 2011) wydana wraz z dziennikiem Super Express.
- Współpracował przy wydaniu książki "Birkowie od kuchni" (maj 2010)
- W listopadzie 2009 roku ukazała się na rynku książka "Smaki Dzień Dobry TVN" zawierająca rozmowy i wywiady z gotującymi w programie szefami kuchni, m.in. z Robertem Sową
- W listopadzie 2009 roku ukazała się na rynku kolejna edycja książki "The Culinary World of Vienna Internationa Hotels & Resorts", w której jeden z rozdziałów przedstawia Roberta Sowę i zaproponowane przez niego menu w sześciu językach.
- W listopadzie 2009 roku ukazała się druga edycja książki "Ryby na święta" z serii "Fakt radzi", zawierająca m.in. porady Roberta Sowy.
- W listopadzie 2008 roku ukazała się na rynku książka "Ugryźć świat" wydana przez "National Geographic" zawierająca kulinarno-podróżnicze doświadczenia m.in. Roberta Sowy.
- Wydana w 2007 roku pierwsza edycja międzynarodowej książki kucharskiej "The Culinary World of Vienna International Hotels & Resorts", przedstawia autorskie dania szefów kuchni wszystkich hoteli sieci Vienna International, w tym Roberta Sowy.
- W wydanej w 2005 roku książce Magdaleny Kuydowicz i Justyny Borczewskiej "Przepisy Gwiazd", Robert Sowa jest autorem rozdziału poświęconego rybom i owocom morza z Norwegii oraz współpracy z programem Kawa czy herbata?.
- "Wielkie Gotowanie" - (2004) książka wydana wspólnie z Romanem Czejarkiem, z okazji przystąpienia Polski do UE.
Osiągnięcia:
- W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał statuetkę za promowanie kuchni polskiej na świecie.
- Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski.
- Laureat najbardziej prestiżowej nagrody Oskar Kulinarny 2004 w kategorii osobowość kulinarna roku oraz Oskar Kulinarny 2006 w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy.
- W 2008 roku uhonorowany tytułem Gentleman Roku przyznawanym przez miesięcznik Gentleman.
- W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce.
- W 2010 roku Robert Sowa został wyróżniony Hermesem "Poradnika Restauratora" w kategorii Osobowość Gastronomii.
- Znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik Gentleman.
Oficjalna strona Roberta Sowy: www.sowarobert.pl/
- sortuj według:
-
0 -
27 -
0 -
0
27 plików
18,26 MB
![Chomikowe rozmowy Chomikowe rozmowy](http://x4.static-chomikuj.pl/res/a2dccdc43c.png)
![Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (61) Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (61)](http://x4.static-chomikuj.pl/res/cba406437d.png)