Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
gacek64
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna darek

widziany: 11.11.2013 19:04

  • pliki muzyczne
    170
  • pliki wideo
    27
  • obrazy
    123
  • dokumenty
    0

324 plików
7,65 GB

Ukryj opis Rozwiń

Kapuśniak


Składniki:
- 1 włoszczyzna,

- 1/2 kg mięsa na zupę wybranego rodzaju,

- 1/2 kg ziemniaków,

- 1/2 kg kapusty kiszonej,

- 2 cebule,

- 10 dkg boczku wędzonego,

- 2 łyżki smalcu,

- 3 litry dobrej wody,

- sól, pieprz, liście laurowe,

- 1 grzyb suszony,

- 2 łyżki mąki (nie jest to konieczne),

- zielona pietruszka.


Jak przyrządzić?
1) Jeśli to będzie zupa na mięsie, do garnka z wodą wkładamy kawałek mięsa i gotujemy powoli.


2) Do gotującego się wywaru mięsnego wrzucamy obraną i rozdrobnioną włoszczyznę. Dorzucamy listek laurowy, pieprz - tak z 2 ziarnka, ziele angielskie, suszony grzybek.


3) Kiszoną kapustę płuczemy (lub nie - w zależności od jej kwaśności i naszego smaku) i kroimy na krótsze pasma. Na patelni rozgrzewamy smalec. Wkładamy kapustę i obsmażamy, aż zmięknie i zarumieni się.


4) W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je drobno i wrzucamy do wywaru mięsno - jarzynowego. Gdy ziemniaki ugotują się (10 - 15 min.) do garnka wrzucamy uduszoną kapustę.


5) Całość gotujemy jeszcze chwilę dobrze wymieszawszy wszystkie składniki. Solimy wg własnego uznania.


6) Na patelnię kładziemy pokrojony drobno boczek, a po wysmażeniu dorzucamy cebulę równie drobno posiekaną. Cebula musi stać się szklista, a nawet lekko rumiana. Na te składniki sypiemy mąkę i mieszamy całość. Gdy mąka lekko się przyrumieni, zawartość patelni wrzucamy do garnka z zupą.


7) Jeśli do dna patelni przywarły składniki - nalewamy nieco zupy, rozprowadzamy ją łyżką, starając się zebrać wszystko z dna i wlewamy do zupy.


8) Ostatni raz mieszamy wszystko i czekamy aż sie zagotuje ponownie. Odstawiamy.

Jak podawać?
Jeśli chcemy postawić ją na stole w dużym naczyniu do rozlewania, to choćby w garnku, w którym się gotowała. Bo do tej zupy nie pasują wytworne wazy.


Uwagi:

Najsmaczniejsza jest na mięsie wieprzowym (np. mała golonka), ale smaczna wychodzi również w wersji bezmięsnej. Choc pozostawiłabym boczek - dla specjalnego smaku, jaki daje całości. Naprawdę pyszna staje się 2-3 godziny po ugotowaniu. Znakomita do przechowywania na następny dzień.




Boeuf Strogonow


Przydrożny bar lub mała restauracyjka ... w menu Boeuf Strogonow, albo po prostu sam Strogonow, przecież każdy wie o co chodzi... zamawiamy .... dostajemy gulasz z odrobiną pieczarek i papryki czasami znajdziemy jeszcze ogórka kiszonego posiekanego w kawałkoplasterki. Taka sytuacja nie powinna nas dziwić, bo taki już los potraw, które stają się w krótkim czasie popularne a nie maja na danym terenie pradawnych korzeni. Z drugiej jednak strony, gdy ta tendencja zaczyna się przenosić na większość lokali zaczynamy się lekko trwożyć. Może za jakiś czas nikt już nie będzie pamiętał jak smakuje Boeuf Strogonow? Najlepiej żebyśmy sami zadbali o własne podniebienia. Przedstawiam, jak zwykle prosty przepis na Strogonowa


 


Składniki


   


Żeby Strogonow był Strogonowem potrzeba jednak troszkę więcej składników a niżeli same mięso, pieczarki i trzy kawałki papryki, dlatego może wypiszemy co będzie nam potrzebne i w jakich ilościach. Załóżmy, że gościć będziemy jakieś 8 osób o standardowym apetycie :) W takiej sytuacji potrzebujemy:

• 1 kg mięsa z udźca cielęcego

• 1 pokrojoną w plasterki zielona paprykę

• 2 łyżeczki papryki

• 220 g pieczarek pokrojonych w plasterki

• 1/4 szklanki oleju

• 1 pokrojoną łodygę selera naciowego

• 1 cebulę pokrojoną w plasterki

• 1/3 szklanki mąki

• 1 szklankę wywaru wołowego (bulionik wołowy w kostce jest wystarczający)

• 3/4 szklanki sherry (powiem tak: "raczej nie powinno się o niej zapominać")

• 2 łyżki sosu Worcester (do kupienia w każdym większym supermarkecie - a przy okazji

polecam to jako źródło zakupów większości produktów "egzotycznych" w polskiej kuchni)

• 2 łyżki musztardy

• 1/4 szklanki przecieru pomidorowego

• 1 szklanka kwaśnej śmietany


 


Jak Przyżądzić Strogonowa

Wszystkie składniki są podane w ilościach "mniej więcej" ,więc nie należy się zbytnio przejmować drobnymi odchyłkami. Jak już wszystko zgromadziliśmy zaczynamy od pokrojenia mięsa w paseczki. i przyrumienienia go na oleju i maśle. Do tego wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy jakieś 2 minuty. Teraz wlewamy wywar wołowy, sherry, sos Worcaster, musztardę, przecier pomidorowy i przyprawy (papryka, pieprz, sól, tymianek i 1 liść laurowy). Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy jakąś godzinę, no może godzinę z ćwiarteczką.

Po tym czasie okazuje się, iż mamy w garnku prawdziwy Boeuf Strogonow, którym zaraz po przygotowaniu polewamy makaron i podajemy wygłodniałym gościom.



 



Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 6.10.2015 14:56

zgłoś do usunięcia
------------------------>SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM

wadem-film napisano 14.10.2015 12:29

zgłoś do usunięcia
NajnowszeFilmy-2016

NajnowszeFilmy-2016 napisano 18.10.2015 22:34

zgłoś do usunięcia

ZAPRASZAM

 

XXX +18! - KLIKNIJ
ankasta7

ankasta7 napisano 4.11.2015 19:45

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam pięknie obrazek
danielek522

danielek522 napisano 25.12.2015 00:50

zgłoś do usunięcia

ADAMupload

ADAMupload napisano 5.01.2016 19:02

zgłoś do usunięcia
gacenag360

gacenag360 napisano 15.04.2022 05:14

zgłoś do usunięcia
Super chomik
jecana1464

jecana1464 napisano 8.02.2023 10:26

zgłoś do usunięcia
Super chomik
walejay755

walejay755 napisano 19.05.2023 19:34

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (2)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (2)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności