Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto na Dzień Kobiet.doc

edyroz / Przepisy / ciasta / Ciasto na Dzień Kobiet.doc
Download: Ciasto na Dzień Kobiet.doc

232 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta - TIRAMISU.jpg
TIRAMISU - około 250 g podłużnych biszkoptów - 4 jajka ...
TIRAMISU - około 250 g podłużnych biszkoptów - 4 jajka - ½ szklanki cukru - 500 g sera mascarpone - szklanka schłodzonej mocnej kawy (na 300 ml wody wrzuciłam 4 bardzo czubate łyżki kawy) - ½ szklanki wina (można dodać też inne wino, rum lub likier) - kakao (najlepiej użyć kakao naturalne) Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysty prawie biały kogel-mogel Do masy dodajemy mascarpone, mieszamy... .i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej masy Wracamy do naszych oddzielonych białek i miksujemy je na najwyższych obrotach około 8-10 minut, żeby powstała puszysta biała piana Pianę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i bardzo ostrożnie powoli mieszamy łyżką. Do kawy dodajemy wino Biszkopty zanurzamy w kawie bardzo szybko, żeby nie nabrały zbyt dużo płynu W odpowiedniej formie układamy pierwszą warstwę biszkoptów Smarujemy połową kremu Następnie układamy kolejną warstwę moczonych biszkoptów i znów smarujemy resztą kremu. Po czym wkładamy do lodówki na 6-8 godzin A kiedy już go wyjmiemy, ostrożnie kroimy na porcję nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie. Każdą porcję posypujemy kakao (przez gęste sitko)
ciasta - Ciasto czekokremowe2.jpg
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margar ...
Ciasto czekokremowe Składniki • CISTO • 250 g margaryny • 4 łyżki kakao • 4 łyżki mleka • 1,5 szklanki cukru • 3 jajka • skórka otarta z cytryny • 1,5 szklanki mąki • cukier waniliowy • opakowanie proszku o pieczenia (18 g) • KREM • dwa budynie waniliowe • 3 szklanki mleka • cztery łyżki cukru • 100 g masła • I NA KONIEC • gotowa polewa pełnomleczna Etapy przygotowania 1. CIASTO Margarynę, kakao, cukier i mleko połączyć, rozpuścić na małym ogniu, zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliło. 2. Masę wystudzić. 3. Następnie dodawać żółtka, mąkę z proszkiem, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny, całość utrzeć mikserem. Na końcu dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. 4. Tak przygotowane ciasto przelać na blachę i upiec w 190 stopniach. Czas pieczenia ok. 30 - 40 minut. 5. KREM Dwa budynie waniliowe ugotować wg przepisu na opakowaniu w trzech szklankach mleka i czterech łyżkach cukru. 6. Budyń wystudzić, następnie dodawać go do masła, ucierać mikserem 7. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem, udekorować polewą. **********************************************************************
ciasta - a95ea4d7f42.jpeg
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 da ...
Babeczki z owocami 30 dag mąki 15 dag margaryny 10 dag cukru 3 żółtka 2 łyżki śmietany kwaśnej sól Wyk.Margarynę posiekać nożem razem z mąka,dodać sól,cukier,żółtka i śmietanę.Wszystko nożem siekając połączyć a następnie zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Po wyjęciu wylepić małe foremki w kształcie babeczek ciastem i piec w tem.200C przez 10 min.Po wystygnięciu można napełnić owocami i zalać galaretką lub ubitą śmietaną.
ciasta - a14139ad75.jpeg
Cynamonowe ślimaczki 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ml ...
Cynamonowe ślimaczki 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny-12,5 dag 2/3 szklanki cukru 10dag rodzynek 4dag drożdży żółtko łyżka cynamonu szczypta soli Mleko lekko rozgrzać. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobina cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm. Resztę margaryny stopić, posmarować powierzchnię ciasta. Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać z cynamonem i resztą cukru. Równo rozłożyć na cieście. Placek zwinąć mocno w rulon. Kroić w plastry grubości 2,5 cm. Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C .Posypac cukrem pudrem lub posmarowac polewą.
ciasta - PLACEK KOKOSOWY2.jpg
Placek kokosowy: 25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl ...
Placek kokosowy: 25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl.cukru Masa karmelowo-orzechowa: 35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno 4 łyżki miodu pół kostki i trochę masła 4 łyżki cukru Masa budyniowa: 7 żółtek, które nam zostały 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 1 kostka Kasi 1/2 kostki masła, które nam zostało Placek kokosowy: Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek. Masa orzechowa: Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą. Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu. Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.
ciasta - pianka bakaliowa.jpg
Pianka bakaliowa Składniki na biszkopt: * 4 jajka ...
Pianka bakaliowa Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki stołowe cukru * 10 g cukru waniliowego * 1 szczypta soli * 4 duże łyżki mąki tortowej * 1 duże łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka proszku do pieczenia Pianka: * 1 l. maślanki luksusowej * 400 dag truskawek * 4 duże łyżki żelatyny * cukier wg smaku * 10 dag posiekanych orzechów włoskich * 10 dag rodzynek Dekoracja: * 1 galaretka (czerwona) * wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Do naczynia wybijamy wszystkie całe jajka dodajemy cukier zwykły oraz cukier wanilinowy ze szczyptą soli, całość miksujemy elektrycznym robotem na puszysta masę. Następnie dosypujemy 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy łyżką bardzo delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane biszkoptowe ciasto wylewamy na dużą natłuszczoną formę i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy na złoty kolor w temp. 165 °C. Wykonanie pianki rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w małej ilości zimnej wody i rozpuszczenia jej na małym ogniu. Maślankę miksujemy z truskawkami dosypując cukru według własnego uznania do zmiksowanego napoju wlewamy przygotowaną wcześniej żelatynę i jeszcze przez jakiś czas miksujemy całość. Tak przygotowaną piankę wylewamy na upieczony biszkopt we formie posypując na wierzch przygotowanymi bakaliami, wyrównujemy na gładko i wstawiamy do lodówki do schodzenia. W tym czasie rozpuszczamy czerwona galaretkę wg przepisu na opakowaniu, kiedy galaretka zacznie odpowiednio tężeć zalewamy nią bakaliową piankę, na wierzch posypujemy grubą warstwę wiórków kokosowych i jeszcze najlepiej na noc pozostawić ją w lodówce. Smacznego!!!
ciasta - pekuchy_z_twarozkiem_i_rogaliki.jpg
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy" pol kilo ma ...
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy" pol kilo maki. pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka. 5 jajek calych 5lyzek cukru 2kieliszki rumu. 1cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia. Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.
ciasta - MAKOWY SMAKOŁYK.jpg
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 ja ...
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40 Biszkopt makowy: • 20 dag maku (zmielonego) • 25 dag mąki tortowej • 25 dag cukru • 7 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy Masa-ptasie mleczko: • 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego • 250 ml śmietany kremówki • galaretka cytrynowa • 4 łyżeczki żelatyny • 5 łyżek cukru pudru • paczka biszkoptów - okrągłych • polewa czekoladowa • dżem ananasowy Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym. Biszkopt makowy: Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny. Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną. Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności