Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Zapiekanka drobiowa.jpeg

dtdariusz / KUCHNIA / Zapiekanki / Zapiekanka drobiowa.jpeg
Zapiekanki - Zapiekanka drobiowa.jpeg
Download: Zapiekanka drobiowa.jpeg

38 KB

(383px x 572px)

0.0 / 5 (0 głosów)
3 ząbki czosnku grubo posiekane
500g piersi z indyka lub kurczaka pokrojonych w paski
4 pomidory bez skórki
1 puszka serc karczochów
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
ok. 200g startego żółtego sera
masło do wysmarowania formy

Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Połowę czosnku rozłożyć na dnie naczynia. Na to rozrzucić paski mięsa i posypać resztą czosnku. Pomidory pokroić w ósemki, karczochy w plastry i na zmianę układać pomiędzy paskami mięsa. Posypać ziołami, solą i pieprzem, a na koniec żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i zapiekać do zrumienienia (ok. 25-30min). Można posypać przed podaniem natką pietruszki.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zapiekanki - Lasagne.jpeg
Składniki: * 1 porcja sosu bolońskiego * got ...
Składniki: * 1 porcja sosu bolońskiego * gotowe płaty lasagne (najlepiej nie wymagające gotowania) * 1 porcja sosu beszamelowego * 3 łyżki masła * 1 szklanka świeżo startego parmezanu Przygotować sos boloński oraz sos beszamelowy. Składniki na sos boloński: * 60 g pokrojonej w kostkę pancetty (zastąpiłam boczkiem wędzonym) * 1 cebula * 1 łodyga selera * 1 mała marchew * 4 łyżki masła * 250 g mielonej wołowiny * 60 g mielonej wieprzowiny * 60 g pokruszonych włoskich parówek wieprzowych (pominęłam) * 1 zmielony goździk * Szczypta cynamonu * ¼ łyżeczki pieprzu * 450 g pomidorów z puszki, obranych ze skórki i pokrojonych * 250 ml tłustego mleka * szczypta soli Do rozpuszczonego na patelni masła dodać boczek oraz drobno pokrojone warzywa: cebulę, selera i marchew. Podsmażać na średnim ogniu, aż cebula nabierze jasnozłotego koloru. Dodać mięso mielone i podsmażać do jednolitego koloru. Dodać goździki, cynamon i świeżo zmielony czarny pieprz. I wymieszać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dodać mleko i doprawić solą. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 ½ godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja uznałam, że to strasznie długo i gotowałam około 40 minut. Składniki na sos beszamelowy: * 4 łyżki masła * 500 ml mleka * ½ szklanki mąki * sól, gałka muszkatołowa Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać przygotowane sosy. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie wyłożyć pojedynczą warstwę płatów lasagne i przykryć je cienką warstwą beszamelu z sosem bolońskim. Posypać parmezanem i położyć następną warstwę płatów. Powtarzać czynności, aż na blasze znajdzie się co najmniej 6 warstw. Zostawić trochę sosu do polania z wierzchu. Posypać parmezanem i wiórkami masła. Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące. Smacznego:-)
Zapiekanki - Zapiekanka drobiowa1.jpeg
Składniki: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku ...
Składniki: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 papryki * 1 kurczak lub 4 udka * sól, pieprz * 2 łyżki oleju * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka papryki w proszku * 100 ml czerwonego wina * 400 g pomidorów z puszki * 150 ml bulionu z kury * suszone oregano Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryki opłukać, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Kurczaka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzany olej, zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć, a na tłuszczu udusić cebulę, czosnek i paprykę. Dodać pomidory i paprykę w proszku, podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Dodać pomidory i bulion, włożyć obsmażone mięso, doprawić solą, pieprzem i roztartym oregano. Rondel przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kurczaka dusić ok. 25 minut.
Zapiekanki - Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych 2 bakłażany, ra ...
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych 2 bakłażany, raczej cienkie, nie pękate 4 średnie cukinie 1 puszka (400 g) dobrej jakości pulpy pomidorowej 2-3 ząbki czosnku (ja daję duuużo) 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu (a najlepiej świeżo utartego) szczypta chilli sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy + dodatkowo 1 łyżeczka 2 kulki mozzarelli – pokrojone w cieniutkie plastry Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1cm. Posolić z obu stron i zostawić na pół godziny, do puszczenia soku. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Zgrillować lub usmażyć na patelni spryskanej oliwą. Cukinię pokroić w plastry i również zgrillować. W głębokiej patelni, albo garnku lekko zeszklić na 1 łyżce oliwy czosnek (w żadnym razie nie dopuścić by się zarumienił). Po chwili wrzucić utarty kumin i mieszając przesmażyć kilkanaście sekund. Wlać pulpę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusić kilka minut, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos lekko zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe). Na dno wylać 1 łyżeczkę oliwy i dodać odrobinę sosu pomidorowego – tylko tyle żeby całość lekko pokryła dno naczynia. Układać warstwy: Plastry bakłażana – sos pomidorowy – plastry cukinii – plastry mozarrelli. W zależności od wielkości naczynia układać kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Warstwami kończącymi powinny być sos pomidorowy i mozzarella na wierzchu. W zależności od indywidualnych preferencji zapiekać dłużej do uzyskania chrupiącej skorupki serowej, lub tylko kilka minut, jeśli mozzarella z góry ma być również miękka i ciągnąca. Smacznego!
Zapiekanki - Wiejska zapiekanka.jpeg
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 300 g cienkiej kiełbasy ...
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 300 g cienkiej kiełbasy - 2 czerwone papryki - 2 pory - 1 jajko - 1 szklanka bulionu (z kostki) - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% - 150 g żółtego sera - natka pietruszki - 3 łyżki oleju - sól i pieprz - słodka papryka w proszku Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę i kiełbasę. Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, jajkiem i pozostałym bulionem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem posypać natką.
Zapiekanki - Sola zapiekana.jpeg
Składniki : * 2 filety z soli * 15-20 dag. p ...
Składniki : * 2 filety z soli * 15-20 dag. pieczarek * 1 łyżka masła * 2-3 ząbki czosnku * 1 spora cebula * 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego * sok z cytryny * żółty ser starty na grubej tarce * pieprz , sól , curry , słodka papryka * masło do wysmarowania naczynia Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem . Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i zapiekać przez około 15-20 minut . W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę . Doprawić solą i pieprzem do smaku . Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .
Zapiekanki - Śniadaniowa zapiekanka.jpeg
Składniki: ( na naczynie żaroodporne 27 x 18cm) * ...
Składniki: ( na naczynie żaroodporne 27 x 18cm) * 5 jajek * 6 dag boczku * 10 dag szynki * 1/2 cebuli * 1 szklanka startego sera żółtego * 1/2 szklanki mleka * 2 średnie cukinie * 2 średnie pomidory * 3 bułki np. kajzerki ( u mnie pszenno - żytnie) * sól i pieprz * 1 łyżeczka papryki * 2-3 łyżki oleju (do smażenia) * 1 łyżka oliwy z oliwek * szczypiorek (opcjonalnie) Kajzerki kroimy w kosteczkę, skrapiamy łyżką oliwy, rozkładamy na blaszce i pieczemy w 190 *C przez okło 35 minut, lub do momentu aż pieczywo zrobi się chrupiące ( bułeczki można przygotowac dzień wcześniej) Cebulę, boczek i szynkę siekamy na drobno, podsmażamy na łyżce oleju. Po zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na patelnie dolewamy kolejną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w plasterki cukinie ( do czasu aż zmięknie) Pomidory kroimy w niewielką kostkę. Jajka należy rozbełtać, wymieszać z mlekiem i doprawić solą, pieprzem i papryką. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy po kolei: cukinię, podsmażoną szynkę z boczkiem i pomidory. Całośc zalać jajkami, rozłożyć część sera, przykryć pieczywem i wsypac resztę sera ( ja wierzch posypałam mozarellą ). Piec w 180 *C przez około 38 minut. Podawać z ketchupem ;- ) Ewentualnie posypać świeżym szczypiorkiem
Zapiekanki - Pieczone warzywa.jpeg
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 kg kabaczków lub cukinii, ...
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 kg kabaczków lub cukinii, pół kilograma pomidorów, 6 ząbków czosnku, filiżanka oliwy, sól i pieprz. Uwaga: połowę kabaczka lub cukinii można zastąpić bakłażanami. SPOSÓB WYKONANIA: Warzywa myjemy i osuszamy. Kabaczki lub cukinie, ziemniaki i pomidory kroimy na plastry. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Warzywa i czosnek układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę skrapiamy oliwą. Całość podlewamy 2 filiżankami wody i zapiekamy w bardzo gorącym piekarniku około godziny do półtorej. Podajemy z serem feta lub oliwkami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności