Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Domowe zapiekanki.doc

dtdariusz / KUCHNIA / Zapiekanki / Domowe zapiekanki.doc
Download: Domowe zapiekanki.doc

113 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zapiekanki - Zapiekanka z dorsza.jpeg
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza SKŁADNI ...
Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza SKŁADNIKI: 4 ładne filety z dorsza, 4 duże ładne ziemniaki, 1 łodyżka tymianku, 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, 1/2 filiżanki oliwy extravergine, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 filiżanka tłustego mleka, 1 bagietka na grzanki, sól i pieprz do smaku. SPOSÓB WYKONANIA:Obierz ziemniaki i ugotuj je w wodzie z solą. Do drugiego garnka wlej wodę, wrzuć liść laurowy i gałązkę tymianku. Gotuj w tym dorsza ok. 6 do 7 minut. Wyjmij mięso, odsącz na sitku i rozdrobnij na małe kawałeczki, usuwając ości. Posiekaj czosnek i wrzuć go na zimną patelnię z oliwą. Rozgrzej tłuszcz (uważaj, żeby czosnek się nie zarumienił), a następnie dodaj kawałki dorsza. Nie zapomnij o mieszaniu. Posiekaj pietruszkę. Ugotowane ziemniaki odcedź i zmiażdż na puree. Przełóż puree do patelni z dorszem i wlej mleko. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą i wszystko dokładnie wymieszaj. Tuż przed końcem podgrzewania wrzuć posiekaną natkę. Całość brandade przełóż teraz do żaroodpornej formy i włóż do dobrze nagrzanego pieca. Wyjmij, kiedy górna warstwa ziemniaków będzie miała złotą zapieczoną skorupkę na wierzchu. Pokrój bagietkę na ukośne pajdy, zrób z nich grzanki i podawaj razem z zapiekanką.
Zapiekanki - Zapiekane grillowane warzywa z mozzarellą.jpeg
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych 2 bakłażany, ra ...
Porcja dla 2 -3 osób średnio głodnych 2 bakłażany, raczej cienkie, nie pękate 4 średnie cukinie 1 puszka (400 g) dobrej jakości pulpy pomidorowej 2-3 ząbki czosnku (ja daję duuużo) 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu (a najlepiej świeżo utartego) szczypta chilli sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy + dodatkowo 1 łyżeczka 2 kulki mozzarelli – pokrojone w cieniutkie plastry Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 1cm. Posolić z obu stron i zostawić na pół godziny, do puszczenia soku. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Zgrillować lub usmażyć na patelni spryskanej oliwą. Cukinię pokroić w plastry i również zgrillować. W głębokiej patelni, albo garnku lekko zeszklić na 1 łyżce oliwy czosnek (w żadnym razie nie dopuścić by się zarumienił). Po chwili wrzucić utarty kumin i mieszając przesmażyć kilkanaście sekund. Wlać pulpę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusić kilka minut, aż woda z pomidorów wyparuje, a sos lekko zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe). Na dno wylać 1 łyżeczkę oliwy i dodać odrobinę sosu pomidorowego – tylko tyle żeby całość lekko pokryła dno naczynia. Układać warstwy: Plastry bakłażana – sos pomidorowy – plastry cukinii – plastry mozarrelli. W zależności od wielkości naczynia układać kolejne warstwy, aż do wykończenia składników. Warstwami kończącymi powinny być sos pomidorowy i mozzarella na wierzchu. W zależności od indywidualnych preferencji zapiekać dłużej do uzyskania chrupiącej skorupki serowej, lub tylko kilka minut, jeśli mozzarella z góry ma być również miękka i ciągnąca. Smacznego!
Zapiekanki - Wiejska zapiekanka.jpeg
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 300 g cienkiej kiełbasy ...
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 300 g cienkiej kiełbasy - 2 czerwone papryki - 2 pory - 1 jajko - 1 szklanka bulionu (z kostki) - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% - 150 g żółtego sera - natka pietruszki - 3 łyżki oleju - sól i pieprz - słodka papryka w proszku Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę i kiełbasę. Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, jajkiem i pozostałym bulionem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem posypać natką.
Zapiekanki - Szybka i prosta lazania.jpeg
składniki 6-8 arkuszy makaronu lasagne 25 dag sera żół ...
składniki 6-8 arkuszy makaronu lasagne 25 dag sera żółtego - najlepiej mozzarelli ok. 1 szklanki bulionu z kostki 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka całych pomidorów 2-3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego 1 dorodna czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkie papryki suszone zioła prowansalskie sól i pieprz do smaku natka pietruszki (do dekoracji) sposób przygotowania Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok daję oliwę, a następnie smażę na niej mięso mielone - osobiście preferuję drobiowe, ale może być każde inne. W trakcie smażenia rozdrabniam mięso na małe kawałki. Po 5-6 minutach powinny zrobić się z mięsa drobne kawałeczki. Jeśli nie to rozdrabniamy je widelcem. Następnie doprawiam - dodaję zioła prowansalskie, pieprz i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po chwili dodaję również pokrojoną w kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek (może być posiekany). Dodaję pomidory wraz z (najlepiej gęstą) zalewą. Takie pomidory można zastąpić także dobrą pulpą pomidorową. Kiedy cebula jest miękka dodaję pokrojone pomidory i przecier. Teraz nadchodzi czas na ostateczne doprawienie farszu - dodajemy słodką paprykę i solimy wg uznania. Można też w razie potrzeby, dodać jeszcze pieprzu lub ziół. Zestawiamy z ognia. W naczyniu żaroodpornym lub formie do lazanii nalewam na dno trochę bulionu tak, aby tylko pokrył dno. Można również dać na dno trochę farszu jeśli jest rzadki. Dzięki obecności bulionu lub farszu mamy pewność, że najniższa warstwa makaronu będzie ugotowana. Na to układam warstwę makaronowych arkuszów (UWAGA! Arkusze nie mogą na siebie zachodzić, gdyż mogą się nie dogotować). Później farsz (połowa lub 1/3), ser i znowu makaron. Dla pewności w tym momencie polewam delikatnie bulionem makaron, aby się zamoczył. Następnie szykuję kolejne wartswy. Kończymy na warstwie makaronu. Na nią możemy położyć jeszcze ser lub też nie. Przygniatamy wszystko lekko, aby się wyrównało i polewamy resztą makaronu. Piekę w 130-150 stp. C około 30 minut. Podczas pieczenia bulion zostanie wchłonięty przez makaron a farsz zgęstnieje. Po wyjęciu z piekarnika zaleca się odczakanie, aż lazania odpocznie.
Zapiekanki - Sycaca zapiekanka.jpeg
Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 40 dag miel ...
Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 40 dag mielonego mięsa - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - puszka kukurydzy - 2 pomidory - 5 dag żółtego sera - 3 jajka - przyprawa do pizzy i zapiekanek - sól i pieprz Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, wymieszać z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do żaroodpornej formy. Przykryć zmielonymi ziemniakami wymieszanymi z rozkłóconymi jajkami i startym na dużych oczkach serem. Posypać przyprawą do pizzy i zapiekanek. Zapiekać około 35 minut w 180ºC.
Zapiekanki - Sola zapiekana.jpeg
Składniki : * 2 filety z soli * 15-20 dag. p ...
Składniki : * 2 filety z soli * 15-20 dag. pieczarek * 1 łyżka masła * 2-3 ząbki czosnku * 1 spora cebula * 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego * sok z cytryny * żółty ser starty na grubej tarce * pieprz , sól , curry , słodka papryka * masło do wysmarowania naczynia Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem . Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i zapiekać przez około 15-20 minut . W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę . Doprawić solą i pieprzem do smaku . Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .
Zapiekanki - Morska zapiekanka.jpeg
700g ziemniakow ugotowanych bez skorki 80ml mleka lub s ...
700g ziemniakow ugotowanych bez skorki 80ml mleka lub smietanki 1 jajko 80g startego sera Cheddar 1kg fietow z bialej ryby morskiej, np. z dorsza, pokrojonejna dosc duze kawalki 400ml mleka 1 duza cebula, drobno posiekana 2 zabki czosnku, zmiazdzone 2 czubate lyzki maki zwyklej 2-3 lyzki soku z cytryny 2 lyzki skorki startej z eko-cytryny 1-2 lyzki posiekanego swiezego kopru sol i pieprz Ugotowalam ziemniaki i przygotowalam z nich puree dodajac mleko/smiatanke i jajko, polowe ilosci masla i polowe ilosci sera. Pokrojona w kalwaki rybe wlozylam w jednej warstwie do plaskiej patelni i zalalam mlekiem, doprowadzilam do wrzenia, zmniejszylam ogien i gotowalam jeszcze 3-4 min, az ryba stala sie miekka ale nie rozpadajaca sie. Przecedzilam ja przez sito, zachowujac mleko z gotowania. Na tej samej patelni rozpuscilam reszte masla i usmazylam na nim cebule z czosnkiem, dosypalam make i zrobialm jasna zasmazke. Patelnie zdjelam z ognia i powoli zaczelam dodawac mleko,nastepnie z powrotem ustawilam na ogniu i ciagle mieszajac zagotowalam sos, gotowalam delikatnie jeszcze 2-3 minuty. Do sosu dodalam sok z cytryny, skorke, koper...doprawilam do smaku. Rybe ulozylam w 2 litrowym naczyniu zaroodpornym i zalalam ja przygotowanym sosem, delikatnie przemieszalam. Na wierzch wylozylam ziemnaiczane puree, posypalam serem. Pieklam w piecu rogrzanym do 180C przez 40-45 minut.
Zapiekanki - Makaronowa zapiekanka.jpeg
Składniki: * makaron nitki lub inny * 4 jajk ...
Składniki: * makaron nitki lub inny * 4 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 4 łyżki startego żółtego sera * mały słoiczek koncentratu pomidorowego * łyżeczka suszonego tymianku * sól, pieprz * łyżka oleju Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Formę żaroodporną smarujemy olejem. Jajka miksujemy z koncentratem pomidorowym, śmietaną i przyprawami. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Makaron przekładamy do formy i zalewamy przygotowaną wcześniej masą. Zapiekamy 15-20 minut.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności