Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik_tiramisu.jpg

Serniki I - Sernik_tiramisu.jpg
Download: Sernik_tiramisu.jpg

88 KB

(440px x 587px)

0.0 / 5 (0 głosów)

SERNIK TIRAMISU
Spód:
* 1 szklanka pokruszonych herbatników
* 1 kopiata łyżka cukru pudru
* 60 g stopionego masła
Masa:
* 500 g Mascarpone
* 500 ml kremówki 36%
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
Do przełożenia:
* 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers
* 1/2 szklanki mocnej, słodkiej kawy
* 1/2 szklanki rumu lub amaretto
* kakao
Ciasteczka mieszamy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Nie zwiększajcie ilości masła, nawet jeśli wyda się Wam, ze jest go za mało - dzięki temu spód nie będzie twardy. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 26-28 cm i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy, by całkowicie się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Nie można dodać jej za ciepłej do masy, aby śmietana się nie ścięła. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem ok 2-3 minuty i dodajemy przestudzoną żelatynę. Miksujemy jeszcze minutkę. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy całość na najniższych obrotach, tylko do chwili dokładnego połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części.

Kawę mieszamy z alkoholem i przelewamy do miseczki. Na ciasteczkowy spód wykładamy połowę masy serowej, a następnie układamy na niej zamoczone w kawie biszkopty. Biszkopty powinny być dobrze nasączone, tak jak do tiramisu. Biszkopty układamy blisko siebie, a następnie obficie posypujemy je kakao. Na biszkopty delikatnie wykładamy drugą część sera i uderzamy kilka razy tortownicą w stół by masa weszła w szczeliny między biszkoptami. Sernik wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień sernik sernik posypujemy kakao i ewentualnie dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego :)

obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Serniki I - Sernik waniliowo - pomarańczowy.jpg
SERNIK WANILIOWO - POMARAŃCZOWY Spód: 100 g mlecznej c ...

SERNIK WANILIOWO - POMARAŃCZOWY Spód: 100 g mlecznej czekolady 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 100 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki konfitury z pomarańczy skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy Masa serowa: 1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii 1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym) 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Polewa pomarańczowa: reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g) 250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18% skórka starta z 1/2 pomarańczy Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała. Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.

obrazek
Serniki I - Sernik Tiramisu.jpg
SERNIK TIRAMISU Składniki na spód: · 180 g dig ...

SERNIK TIRAMISU Składniki na spód: · 180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych · 3 łyżki masła, roztopionego · biszkopty 'języczki' Digestive wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w dno wcisnąć masę ciasteczkową. Bok tortownicy wysmarować masłem, biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu. Masa serowa: · 500 g twarogu śmietankowego, zmielonego · 250 g serka mascarpone · 1 szklanka drobnego cukru · 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej · 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii · 3 jajka · 1 łyżeczka granulek kawy instant · 3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu · 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany Granulki kawy rozpuścić w likierze, odstawić. Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą. Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy. Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią. Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc. Ponadto (niekoniecznie): · do posypania starta gorzka czekolada lub kakao · wiórki czekoladowe

obrazek
Serniki I - Sernik Londyński.jpeg
SERNIK LONDYŃSKI Składniki na spód: · 150 g ci ...

SERNIK LONDYŃSKI Składniki na spód: · 150 g ciastek digestive · 75 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: · 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony) · 150 g cukru pudru · 3 duże jajka · 3 duże żółtka jajek · 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy) · 1,5 łyżki soku z cytryny Polewa: · 145 ml kwaśnej śmietany · 1 łyżka cukru pudru · pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego) Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny... Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

obrazek
Serniki I - Truflowy sernik z mascarpone.jpg
TRUFLOWY SERNIK Z MASCARPONE Składniki na spód: • 120 ...

TRUFLOWY SERNIK Z MASCARPONE Składniki na spód: • 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek • 70 g posiekanych orzechów włoskich • 40 g masła, miękkiego Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić. Masa serowa: • 500 g serka mascarpone • 200 g gorzkiej czekolady • 150 ml śmietany kremówki • 4 jajka • 130 g drobnego cukru • 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru • 2 łyżki mąki pszennej Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszjąc, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnać z palnika (masa będzie mocno gęstniała). Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi. Smacznego ): * w wersji białej orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi migdałami, użyć ciastek bez czekolady gorzkiej, a w masie serowej czekoladę gorzką zastąpić białą, zredukować ilość cukru

obrazek
Serniki I - Sernik migdalowy z amaretto.jpg
SERNIK MIGDAŁOWY Z AMARETTO Składniki na spód: • 1,5 ...

SERNIK MIGDAŁOWY Z AMARETTO Składniki na spód: • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp. • 50 g roztopionego masła • kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu) Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Składniki na masę serową: • 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g) • 4 jajka • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu) • około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) • 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

obrazek
Serniki I - Sernik brulee.jpg
SERNIK BRULEE Składniki Masa serowa : 400g mielon ...

SERNIK BRULEE Składniki Masa serowa : 400g mielonego białego sera, temperatura pokojowa 4 żółtka 330 ml śmietanki kremówki ½ szklanki cukru 1 laska wanilii Kamis, ziarna 50g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego budyniu Kruchy spód : 70g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 30g ciemnego kakao 100g miękkiego masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie : Kruchy spód. Masło rozcieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Kakao przesiewamy i łączymy z mąkami. Dodajemy do masła i zagniatamy ciasto. Robimy to dość szybko, pamiętając, że kruche nie lubi być długo wyrabiane. Będzie wtedy twarde, szczególnie to z dodatkiem kakao. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, wykładamy nim foremkę do tarty o średnicy ok. 28–30 cm (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) i schładzamy ok. 15 minut. Następnie podpiekamy spód w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Masa serowa. Śmietanę i masło podgrzewamy prawie do wrzenia. Żółtka mieszamy z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną/ budyniem. Masę tylko dokładnie mieszamy, ale jej nie napowietrzamy, dokładnie tak samo jak przy kremie brulee. Do żółtek wlewamy 1/3 gorącej śmietanki, mieszamy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę śmietanki. Całość dobrze mieszamy, ale delikatnie. Masa będzie luźna. Wylewamy ją na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160ºC, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 130ºC, pieczemy kolejne 20 minut, sernik lekko zarumieni się. Zmniejszamy ponownie temperaturę do 110ºC i dopiekamy ok. 20–25 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Zostawiamy na noc w lodówce, aby dobrze się schłodził. Sernik kroimy mokrym nożem, najlepiej ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego!

obrazek
Serniki I - Sernik czekoladowy z likierem i malinami.jpg
SERNIK CZEKOLADOWY Z LIKIEREM I MALINAMI Spód: * 140 g ...

SERNIK CZEKOLADOWY Z LIKIEREM I MALINAMI Spód: * 140 g ciastek * 85 g masła * 1 płaska łyżka kakao * 1 pełna łyżka cukru pudru Masa serowa: * 800 g twarogu sernikowego (gęstego) * 5 jajek * 5 łyżek likieru czekoladowego (jeśli nie posiadacie, zastąpcie go kremówką - 36%) * 150 g cukru * 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady Dodatkowo: * duże opakowanie malin (kilka można odłożyć do dekoracji) Polewa: * 100 g gorzkiej czekolady * 6 łyżek kremówki (36%) Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na spodzie piekarnika (pod kratką na której będzie stać sernik) umieszczamy naczynie z wodą (u mnie jest to pokrywa dużego naczynia żaroodpornego lub forma na tartę) i napełniamy go wrzątkiem - mniej więcej 2-3 cm wody. Ciasteczka rozdrabniamy lub miskujemy blenderem. Łączymy je z cukrem, kakao i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm, dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę umieszczamy w misce, którą kładziemy na garnku z gotującą się wodą - woda nie powinna dotykać miski - i mieszamy do chwili, aż czekolada całkiem się rozpuści). Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia. W misie miksera umieszczamy ser, likier, jajka i cukier i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia składników a następnie zmniejszamy prędkość miskera do minimum i dodajemy przestudzoną czekoladę. Masę serową dzielimy na 3 części. Na ciasteczkowy spód wylewamy 1/3 sera i układamy na nim połowę malin. Przykrywamy je drugą częścią sera i ponownie układamy na niej maliny, a następnie przykrywamy je ostatnią częścią sera. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 70 minut. Sernik najpierw strudzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmujemy go, a kiedy jest już chłodny wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień sernik dekorujemy polewą (połamaną czekoladę razem z kremówką podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili utworzenia się jednolitej masy) i owocami :)

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności