Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik z Bailey's - Irish cream cheesecake.jpg

d.ceberek / Ciekawe przepisy kulinarne / Przepisy na ciasta / Serniki / Serniki I / Sernik z Bailey's - Irish cream cheesecake.jpg
Serniki I - Sernik z Baileys - Irish cream cheesecake.jpg
Download: Sernik z Bailey's - Irish cream cheesecake.jpg

77 KB

(340px x 454px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Serniki I - Sernik karmelowy z jabłkami.JPG
SERNIK KARMELOWY Z JABŁKAMI Karmel: 115 g masła 1 szk ...

SERNIK KARMELOWY Z JABŁKAMI Karmel: 115 g masła 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% W garnku z grubym dnem połączyć wszystkie składniki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu ok. 7-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Spód: ok. 200 g herbatników Digestive 1/2 łyżeczki cynamonu 120 g masła (roztopionego) 1/2 - 3/4 szklanki karmelu 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć odpowiednio przyciętym okręgiem pergaminu. Herbatniki zemleć w malakserze, dodać cynamon oraz masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć tortownicę, dociskając palcami do dna i brzegów (do 2/3 wysokości). Piec 8-10 minut na złoty kolor. Wystudzić. Wlać porcję karmelu na ciastkowy spód i równomiernie posypać posiekanymi orzechami. Schować do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C. Masa jabłkowa: 70 g masła 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 5-6 średnich jabłek, najlepiej kwaskowych (obranych, wypestkowanych i drobno pokrojonych) W dużym rondlu rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać brązowy cukier, sól oraz cynamon, wymieszać i gotować ok. 1 minutę, aż masa zacznie bulgotać. Dodać pokrojone jabłka i przemieszać, by pokryły się miksturą. Gotować ok. 15-20 minut, aż owoce zmiękną, a większość cieczy zredukuje. Przestudzić, a następnie przełożyć na spód, na warstwę karmelu z orzechami i rÓwnomiernie rozprowadzić łopatką. Odstawić. Masa serowa: 400 g kremowego serka (w temp. pokojowej) 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esktraktu z wanilii 1 duże jajko (w temp. pokojowej) 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Za pomocą miksera wymieszać wszystkie składniki. Nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę przełożyć na warstwę jabłek i równomiernie rozprowadzić łopatką. Piec ok. 40-45 minut, aż sernik się zetnie. Studzić stopniowo i schłodzić w lodówce przed nałożeniem warstwy wierzchniej. Wierzch: 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru 1/4-1/2 szklanki karmelu kawałki orzechów do dekoracji Śmietanę ubić na średnich obrotach, dodając cukier. Zdjąć boki z tortownicy, udekorować bitą śmietaną i karmelem według własnej fantazji.

obrazek
Serniki I - Sernik Tiramisu.jpg
SERNIK TIRAMISU Składniki na spód: · 180 g dig ...

SERNIK TIRAMISU Składniki na spód: · 180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych · 3 łyżki masła, roztopionego · biszkopty 'języczki' Digestive wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w dno wcisnąć masę ciasteczkową. Bok tortownicy wysmarować masłem, biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu. Masa serowa: · 500 g twarogu śmietankowego, zmielonego · 250 g serka mascarpone · 1 szklanka drobnego cukru · 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej · 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii · 3 jajka · 1 łyżeczka granulek kawy instant · 3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu · 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany Granulki kawy rozpuścić w likierze, odstawić. Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą. Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy. Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią. Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc. Ponadto (niekoniecznie): · do posypania starta gorzka czekolada lub kakao · wiórki czekoladowe

obrazek
Serniki I - Sernik Mandarynkowy.jpg
SERNIK MANDARYNKOWY Sękacz 200 g masła cytryna 4 żó ...

SERNIK MANDARYNKOWY Sękacz 200 g masła cytryna 4 żółtka białka z 6 jaj 300g cukru 175 g mąki ziemniaczanej 65 g sproszkowanych migdałów szczypta soli Nadzienie mandarynkowe 0,5 kg mielonego twarogu 3 jajka 100 g cukru 4 łyżeczki żelatyny Gellwe 100 g migdałów puszka mandarynek opakowanie galaretki pomarańczowej Gellwe woda do namoczenia żelatyny Przygotowanie ciasta Miękkie masło utrzyj z połową cukru, skórką cytrynową i solą na puszysta masę. Żółtka lekko ubij i wymieszaj z masłem. Piekarnik nagrzej do 160 C. Białka ubij na słabą pianę dodaj cukier i dobij na sztywno. Mąkę wymieszaj z pianą, przestrzegając zaleceń jak przy mieszaniu biszkoptu. Do jednej trzeciej ubitych białek dodawaj na przemian masę maślaną, migdały z solą i białka. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pierwszą warstwę sękacza około 3-4 mm. Wstaw do pieca. Piecz, aż się zarumieni. Po czym wylej i rozprowadź szpatułką kolejne warstwy podpiekając je, aż do wyczerpania ciasta. Upieczone ciasto pokrój na paski o szerokości równej wysokości rantu tortownicy. Wytnij z nich słupki do wyłożenia formy Przygotowanie nadzienia Migdały sparz i obierz ze skórki. Na patelni roztop cukier na karmel. Dorzuć do niego migdały. Praż wszystko chwilę. Całość przerzuć do silikonowej lub plastikowej foremki. Zmiksuj na grubo w blenderze. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj do nich namoczoną żelatynę oraz zmielony ser. Masę serowa połącz z krokantem. Rant foremki wyłóż słupkami sękacza. Do środka wlej masę serową. Górę ozdób cząstkami mandarynek z puszki i zalej galaretką pomarańczową dla połysku. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Delikatne rozepnij obręcz.

obrazek
Serniki I - Sernik Londyński.jpeg
SERNIK LONDYŃSKI Składniki na spód: · 150 g ci ...

SERNIK LONDYŃSKI Składniki na spód: · 150 g ciastek digestive · 75 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: · 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony) · 150 g cukru pudru · 3 duże jajka · 3 duże żółtka jajek · 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy) · 1,5 łyżki soku z cytryny Polewa: · 145 ml kwaśnej śmietany · 1 łyżka cukru pudru · pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego) Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (piekłam około 1 godziny i 15 minut, ale to chyba zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny... Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

obrazek
Serniki I - Sernik migdalowy z amaretto.jpg
SERNIK MIGDAŁOWY Z AMARETTO Składniki na spód: • 1,5 ...

SERNIK MIGDAŁOWY Z AMARETTO Składniki na spód: • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp. • 50 g roztopionego masła • kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu) Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Składniki na masę serową: • 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g) • 4 jajka • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu) • około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) • 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

obrazek
Serniki I - Sernik czekoladowy z likierem i malinami.jpg
SERNIK CZEKOLADOWY Z LIKIEREM I MALINAMI Spód: * 140 g ...

SERNIK CZEKOLADOWY Z LIKIEREM I MALINAMI Spód: * 140 g ciastek * 85 g masła * 1 płaska łyżka kakao * 1 pełna łyżka cukru pudru Masa serowa: * 800 g twarogu sernikowego (gęstego) * 5 jajek * 5 łyżek likieru czekoladowego (jeśli nie posiadacie, zastąpcie go kremówką - 36%) * 150 g cukru * 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady Dodatkowo: * duże opakowanie malin (kilka można odłożyć do dekoracji) Polewa: * 100 g gorzkiej czekolady * 6 łyżek kremówki (36%) Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Na spodzie piekarnika (pod kratką na której będzie stać sernik) umieszczamy naczynie z wodą (u mnie jest to pokrywa dużego naczynia żaroodpornego lub forma na tartę) i napełniamy go wrzątkiem - mniej więcej 2-3 cm wody. Ciasteczka rozdrabniamy lub miskujemy blenderem. Łączymy je z cukrem, kakao i stopionym masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 22 cm, dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (połamaną czekoladę umieszczamy w misce, którą kładziemy na garnku z gotującą się wodą - woda nie powinna dotykać miski - i mieszamy do chwili, aż czekolada całkiem się rozpuści). Czekoladę odstawiamy do wystygnięcia. W misie miksera umieszczamy ser, likier, jajka i cukier i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia składników a następnie zmniejszamy prędkość miskera do minimum i dodajemy przestudzoną czekoladę. Masę serową dzielimy na 3 części. Na ciasteczkowy spód wylewamy 1/3 sera i układamy na nim połowę malin. Przykrywamy je drugą częścią sera i ponownie układamy na niej maliny, a następnie przykrywamy je ostatnią częścią sera. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 70 minut. Sernik najpierw strudzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmujemy go, a kiedy jest już chłodny wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień sernik dekorujemy polewą (połamaną czekoladę razem z kremówką podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili utworzenia się jednolitej masy) i owocami :)

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności