Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik na herbatnikowym spodzie.jpg

d.ceberek / Ciekawe przepisy kulinarne / Przepisy na ciasta / Serniki / Serniki I / Sernik na herbatnikowym spodzie.jpg
Serniki I - Sernik na herbatnikowym spodzie.jpg
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Serniki I - Sernik na zimno Pychota.jpg
SERNIK NA ZIMNO "PYCHOTA" Składniki: na masę: 2 pomar ...

SERNIK NA ZIMNO "PYCHOTA" Składniki: na masę: 2 pomarańczowe galaretki, 1 cytrynowa galaretka, 450g serka homogenizowanego waniliowego na spód: 1/2 kubka cukru 3 jajka 3/4 kubka mąki pszennej 1/4 szklanki oleju dwie łyżki kakao pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy spód: Cukier i jajka miksujemy na biały krem, dodajemy mąkę, miksujemy nadal, dolewamy olej, dodajemy kakao, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na tortownicę (ja mam tortownicę 23cm średnicy) wysmarowaną margaryną i posypaną kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach, około 20 minut (sprawdzamy patyczkiem). Dwie pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. W między czasie ciasto jest gotowe, wyjmujemy i studzimy. Gdy galaretka pomarańczowa ostygnie, łączymy ją z serkiem homogenizowanym, po czym wstawiamy do lodówki by lekko stężała. Żółtą galaretkę po wystudzeniu również odstawiamy do lodówki. Gdy krem z galaretki i serków będzie już gęsty (konsystencja a'la gęsta śmietana/budyń) ostrożnie przekładamy do tortownicy w której jest spód. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Gdy krem stężeje - zalewamy już też lekko stężałą żółtą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stwardnieje - gotowe. Pycha! Dla leniuszków - zamiast spodu własnej roboty, można rozłożyć w tortownicy biszkopty .

obrazek
Serniki I - Sernik z czekoladowym musem.JPG
SERNIK Z CZEKOLADOWYM MUSEM 1kg sera trzykrotnie mielon ...

SERNIK Z CZEKOLADOWYM MUSEM 1kg sera trzykrotnie mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu, no. waniliowego, śmietankowego, kokosowego puszka (530g) słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) 3 białka sok z 1 limonki (lub cytryny) aromat, np. 3 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego lub innego, biały rum, biała czekolada, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii Wykończenie 200g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru Mus czekoladowy 150g cukru lub cukru pudru 6 żółtek 3 białka 1 łyżka kakao 200ml śmietany kremówki 30% 100g masła 250g gorzkiej czekolady Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz. Masa serowa Do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy). Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Jeśli nie będziemy robić musu, po ostudzeniu sernika zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy go do lodówki. Mus wykładamy na ostudzony sernik. Mus czekoladowy Do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko). Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Oddzielnie ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Najpierw ubijamy same białka bez cukru na małych obrotach miksera następnie zwiększamy obroty miksera i ubijamy aż piana będzie sztywna. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 2 - 3 minuty aby piana była lśniąca i błyszcząca. Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką. Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce, tym jest lepszy.

Serniki I - Sernik z musem truskawkowym.JPG
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Uwaga: wszystkie skł ...

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Uwaga: wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na spód (dla formy o średnicy ok. 26 cm): 80 g masła 80 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 2 jajka 60 g mąki (przesianej) Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić, następnie dodać cukier, jajka i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 10-15 minut (w zależności od piekarnika). Upieczony spód wyjąć do ostygnięcia, ale piekarnika nie wyłączać. Mus truskawkowy: ok. 300 g dojrzałych truskawek 2 łyżki cukru (można pominąć, jeżeli owoce są naturalnie słodkie) Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Zmiksować (opcjonalnie dodać cukier). Powstały mus przecedzić przez gęste sito. Odstawić na bok. Masa serowa: 700 g sera twarogowego (tłustego, dobrze zmielonego) 500 g serka mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) bita śmietana i truskawki do dekoracji W dużej misce wymieszać delikatnie (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) oba rodzaje sera z mąką. Stopniowo dodawać cukier. Wbijać kolejno jajka. Na koniec dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masę serową podzielić na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodać tyle musu truskawkowego, by mniej więcej wyrównać ilości obu mas. Kilka łyżek musu odłożyć na później. Na środek wystudzonego spodu wylewać naprzemiennie trochę masy białej i trochę truskawkowej (tak jak się to robi w przypadku ciasta Zebra). W ten sposób powstanie mozaika, widoczna po przekrojeniu sernika. Pozostałym musem truskawkowym, za pomocą łyżeczki, na powierzchni sernika "narysować" okręgi od największego przy krawędzi tortownicy do najmniejszego ku środkowi. Następnie, za pomocą końcówki noża, delikatnie połączyć linie okręgów w kilku miejscach, tworząc w ten sposób fantazyjny wzór. Sernik wstawić do piekarnika i piec 15 minut w 180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik studzić stopniowo, nie wyjmować od razu z piekarnika. Najlepszy jest na drugi dzień po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i truskawkami, ewentualnie czekoladą.

obrazek
Serniki I - Sernik Tropikalna Wyspa.jpg
SERNIK TROPIKALNA WYSPA Ciasto: 150 g mielonych migdał ...

SERNIK TROPIKALNA WYSPA Ciasto: 150 g mielonych migdałów 350 g mąki krupczatki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g zimnego masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki cukru migdałowego oraz 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu 3 łyżki brązowego cukru do posypania wierzchu Masa serowa: 500 g twarogu śmietankowego 250 g jogurtu greckiego 200 g słodzonego mleka skondensowanego 80 ml likieru amaretto 3 białka, rozkłócone, ale nie ubite 1 łyżeczka cukru migdałowego oraz owoce: 3 brzoskwinie, ½ świeżego ananasa, 2 duże dojrzałe banany, skórka starta ze sparzonej pomarańczy, cukier do smaku Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem, cukrem migdałowym i proszkiem. Połączyć z posiekanym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto, dodając w razie potrzeby kwaśną śmietanę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Owoce obrać, pokroić w kostkę. Rozwałkować ciasto na kształt koła o śr. 26-27 cm i wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Składniki masy serowej wymieszać trzepaczką. Wylać na spód. Wyłożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Jeśli owoce nie są dość słodkie należy posypać cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować na wymiar średnicy blaszki i wyłożyć na owoce. Wierzch posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Ostudzić i schłodzić przed rozkrojeniem.

obrazek
Serniki I - Sernik waniliowo - pomarańczowy.jpg
SERNIK WANILIOWO - POMARAŃCZOWY Spód: 100 g mlecznej c ...

SERNIK WANILIOWO - POMARAŃCZOWY Spód: 100 g mlecznej czekolady 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 100 g jasnego brązowego cukru 2 jajka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki konfitury z pomarańczy skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy Masa serowa: 1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii 1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym) 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Polewa pomarańczowa: reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g) 250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18% skórka starta z 1/2 pomarańczy Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała. Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności