Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sernik brulee.jpg

Serniki I - Sernik brulee.jpg
Download: Sernik brulee.jpg

97 KB

(900px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)

SERNIK BRULEE
Składniki

Masa serowa :
400g mielonego białego sera, temperatura pokojowa
4 żółtka
330 ml śmietanki kremówki
½ szklanki cukru
1 laska wanilii Kamis, ziarna
50g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego budyniu

Kruchy spód :
70g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
30g ciemnego kakao
100g miękkiego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie :
Kruchy spód. Masło rozcieramy z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Kakao przesiewamy i łączymy z mąkami. Dodajemy do masła i zagniatamy ciasto. Robimy to dość szybko, pamiętając, że kruche nie lubi być długo wyrabiane. Będzie wtedy twarde, szczególnie to z dodatkiem kakao.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm, wykładamy nim foremkę do tarty o średnicy ok. 28–30 cm (wysmarowaną masłem i oprószoną mąką) i schładzamy ok. 15 minut. Następnie podpiekamy spód w temperaturze 200ºC przez 10 minut.
Masa serowa. Śmietanę i masło podgrzewamy prawie do wrzenia. Żółtka mieszamy z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną/ budyniem. Masę tylko dokładnie mieszamy, ale jej nie napowietrzamy, dokładnie tak samo jak przy kremie brulee.
Do żółtek wlewamy 1/3 gorącej śmietanki, mieszamy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Wlewamy resztę śmietanki. Całość dobrze mieszamy, ale delikatnie. Masa będzie luźna. Wylewamy ją na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160ºC, pieczemy 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 130ºC, pieczemy kolejne 20 minut, sernik lekko zarumieni się. Zmniejszamy ponownie temperaturę do 110ºC i dopiekamy ok. 20–25 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Zostawiamy na noc w lodówce, aby dobrze się schłodził.
Sernik kroimy mokrym nożem, najlepiej ok. 20 minut przed podaniem. Smacznego!

obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Serniki I - SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI.JPG
SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI Składniki: - 200 g g ...

SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo) - 5 jajek - 110 g mąki - 400 g sera kremowego - cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii - 120 g świeżych malin (mogą być mrożone) Wykonanie: Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę. 3/4 mikstury wlac do blaszki. W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny. Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku. Moje uwagi: - Ciasto piekłam z podwójnej porcji na blaszce o wymiarach 40 cm.x 23 cm. - Na białą masę wyłożyłam tylko gdzieniegdzie czarną masę , w rezultacie powstałał wierzch łaciaty. - Ważna wiadomość dla tych , którzy nigdy nie mieli do czynienia z brownies: otóż ciasto to ,po upieczeniu zachowuję wilgotną konsystencję w środku, przy spieczonym chrupiącym wierzchu. Wręcz przypomina zakalec, ale takie właśnie ma być! Szczerze polecam!

obrazek
Serniki I - SERNIK KAWOWY.JPG
SERNIK KAWOWY Składniki: Spód: - 1 i 3/4 szkl ...

SERNIK KAWOWY Składniki: Spód: - 1 i 3/4 szklanki zmielonych herbatników czekoladowych (dałam murzynki kakaowe) - 1/3 szklanki roztopionego masła Nadzienie serowe: - 56 g półsłodkiej czekolady, posiekanej drobno (dałam gorzką czekoladę) - 2 łyżki wody - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki likieru kawowego lub wody - 680 g serka śmietankowego ( creem cheese) - 1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 jajka tortownica o średncy 20 cm wysmarowana masłem Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki. W rondelku zmieszać czekoladę, 2 łyżki wody i rozpuszczalną kawę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić. Zdjąć z ognia, dodać likier lub 2 łyżki wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników. Z uzykanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić. Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać. Wylać masę na spód z herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową, dając się jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać łopatką. Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce . Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny. Sernik ten można piec metodą gazetową. Smacznego! Moje uwagi: - Sernik piekłam z 1,5 porcji w średniej tortownicy - Ser creem chees zastąpiłam w połowie :serem kremowym w wiaderku z Piątnicy + serkiem mascarpone - Po dolaniu białej masy piekłam o 10-15 min. dłużej a niż w przepisie. - Nie wyścielałam ciastem brzegów tortownicy, tylko sam spód. ( brzegi wyścieliłam natłuszczonym pergaminem) - Do masy serowej dadałam dodatkowo 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. - Do roztopionej czekolady z kawą,dodatkowo dodałam jeszcze 2 łyżki likieru kawowego

obrazek
Serniki I - SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO.JPG
SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: ...

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: -140 g ciastek maślanych - 60 g masła Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać.  Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Masa serowa:  - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)  - 1 łyżka soku z cytryny  - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)  - 200 g drobnego cukru  - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody  - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem . Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ).   Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką).  Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

obrazek
Serniki I - Sernik Florentyński.jpg
SERNIK FLORENTYŃSKI Składniki: Spód: • 100 g płatków ...

SERNIK FLORENTYŃSKI Składniki: Spód: • 100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych(płatki można zastąpić herbatnikami) • 40 g płatków migdałowych, zrumienionych na patelni • 20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zrumienionych na patelni • 1 łyżka płynnego miodu • 3 łyżki pokrojonych wiśni kandyzowanych • 125 g niesolonego masła, roztopionego Masa: • 500 g twarogu śmietankowego na serniki (użyłam firmy PRESIDENT) • 115 g drobnego cukru do wypieków • 250 ml śmietany 35% • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzącej wody • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy • 60 ml soku pomarańczowego • 250 g ciemnej czekolady deserowej, roztopionej Przygotowanie: Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód formy, docisnąć i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki. Mikserem ubić ser z cukrem na gładki krem. Dodać śmietanę i ubijać aż masa będzie gęsta. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz większością roztopionej czekolady (resztę pozostawiając do dekoracji). Masę wlać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i polać odłożoną czekoladą wymieszaną z kilkoma łyżkami mleka. Schładzać przez około 2 - 3 godziny lub do czau aż sernik stężeje.

więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności