Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg

Ciasta - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg
Download: TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg

16 KB

(288px x 288px)

0.0 / 5 (0 głosów)
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

MASA BUDYNIOWA:
♥ 1/2 l mleka
♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
♥ 25 dag masła
♥ 3-4 łyżki cukru kryształu
♥ 1 cukier waniliowy

MASA TRUSKAWKOWA:
♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone)
♥ 3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANKOWA:
♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona
♥ 1-2 łyżki cukru pudru

DODATEK:
♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ:
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIE W USTACH.jpg
SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH ...
SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH Lista składników * ciasto: * 3 czubate szklanki mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 duży cukier waniliowy * 6 jajek(dodajemy same żółtka) * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia * 250 gram * Kasia * nadzienie: * 6 gruszek (dałam klapsy) * 6 jabłek w miarę słodkich * 3 marchewki * 1 cukier waniliowy * 1/4 szklanki wody * dodatkowo: * 2 kisiele jabłkowe(żadne inne,bo ciasto straci na smaku) * białka które zostały od ciasta * 1/4 szklanki cukru Jak zrobić? Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy) podzielić na dwie części,jedną mniejszą. Mniejszą zamrozić,blaszkę o wymiarach 28x24 cm ,wysmarować lekko tłuszczem,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć widelcem. Jabłka i gruszki cienko obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do garnka,podlać wodą,dusić 15 min. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić. Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę. Piec w 180°C około 50-55 min. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: 55 min.
Ciasta - UŚMIECH TEŚCIOWEJ.jpg
UŚMIECH TEŚCIOWEJ Lista składników ...
UŚMIECH TEŚCIOWEJ Lista składników * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 kg jabłek * 2 żółtka 1 całe jajko * 3 szkl. mąki ¾ szkl cukru pudru * 2 łyżki śmietany 1 Kasia * 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl. mleka Jak zrobić? Zagniatamy mąkę, żółtka, jajko, cukier puder, śmietanę, Kasia i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowaną kładziemy do wysmarowanej dużej blachy. Na wyłożonym cieście układamy pokrojone w ósemki jabłka. Budynie ugotować na mleku i gorące wylać na jabłka. Następnie kładziemy drugą część ciasta. Pieczemy 45 min. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. Temperatura piekarnika : 180CoC Czas pieczenia: 45 minut
Ciasta - 375cbbef67.jpeg
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 25 dag. mąki 2 jajka ...
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Ciasto: 25 dag. mąki 2 jajka (całe) 14 dag. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 14 dag. margaryny Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ser: 1 kg. sera 1 1/4 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1/2 szkl. oleju 2 jajka (całe) 4 żółtka 1 szkl. cukru kryształu Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.
Ciasta - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Ciasta - BABKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA.jpg
BABKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA Przepis: -1 margaryna ...
BABKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA Przepis: -1 margaryna -1,5 szkl. maki pszennej -0,5 szkl. maki ziemiaczanej -1 szkl. cukru pudru -5 jaj -2 lyz. pr. do piecz. -100gr. czekolady gorzkiej -70gr. wiorkow kokosowych Wykonanie: -margaryne,puder i zoltka utrzec -dodac przesiane maki z pr. do piecz. -ubic piane i polaczyc z masa -podzielic ciasto na pol -do jednej czesci dodac wiorki -do drugiej rozpuszczona czekolade -klasc do foremki lyzkami na zmiane raz mase z kokosem,raz z czekolada -piec w 180stp. -po wystudzeniu polac lukrem
Ciasta - ciasta.jpg
SZARLOTKA Z SERKIEM Składniki: 3 szklanki mąki ...
SZARLOTKA Z SERKIEM Składniki: 3 szklanki mąki 1 opakowanie serka waniliowego (400 g) 1,5 kostki margaryny cukier waniliowy (duża porcja) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe lub bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem 1,5 kg jabłek - "szarej renety" cynamon i cukier waniliowy do posypania jabłek cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (lub lukier do polania ciasta) Przepis: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód 2/3 ciasta, na wierzch - 1/3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Uwaga! Ciasto bez użycia jajek.
Ciasta - ciasto cytrynowe.jpg
Ciasto cytrynowe Składniki na ciasto: *6 jajek ...
Ciasto cytrynowe Składniki na ciasto: *6 jajek *1 szklanka + 1 łyżka cukru *6 łyżek oliwy *1,5 szklanki mąki tortowej *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia *coś do nasączenia ciasta (ja zrobiłam wodę z cukrem i aromatem cytrynowym) Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka, oliwę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczemnia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Nasączyć po ostudzeniu. Składniki na masę: *2 budynie śmietankowe *4 łyżki cukru *3/4 litra wody *sok z 1 cytryny *kostka masła *2 żółtka *1 galaretka cytrynowa Ugotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny. Dodać budyń rozprowadzony w 1/4 szklanki wody. Do gotującego się budyniu dodać suchą galaretkę i wymieszać. Masa ma wyglądac jak cytrynowy kisiel. Ostudzić. Zmiksować masło z 2 żółtkami. Dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń i miksować. Tak przygotowaną cytrynową masę wyłożyć na biszkopt. Wierzch: *1,5 cytryny *1/4 szklanki przegotowanej wody *herbatniki petitki *lukier z cukru pudtu i soku z połowy cytryny Do soku z 1 cytryny dodać przegotowaną, letnią wodę. W tak przygotowanym roztworze moczyć ciastka i układać na masie budyniowej. Polać górę przygotowanym lub kupionym lukrem. Schłodzić w lodówce
Ciasta - ciasto-z-orzechami-z5.jpg
Ciasto z orzechami Składniki: CIASTO 1/2 kg m ...
Ciasto z orzechami Składniki: CIASTO 1/2 kg mąki (3 szklanki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody POLEWA ORZECHOWA 30 dag orzechów włoskich 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru KREM 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową
Ciasta - Nowy1.jpg
Pyszna szarlotka ...
Pyszna szarlotka
Ciasta - Placek z jabłkami i serem.jpg
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki kostka Kasia 2 żółt ...
Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki kostka Kasia 2 żółtka 1 jajo 0,5 opakowania proszku do pieczenia 20 dag cukru pudru śmietany ile zabierze. Masa serowa: 0,5 kg sera 0,5 kostki Kasia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 jajo cukier waniliowy Masa z jabłek: 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 łyżki wody Jak zrobić? Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut. Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty. Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka. Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste. Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności