Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kurkuma.jpg

KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - kurkuma.jpg
Download: kurkuma.jpg

12 KB

(241px x 227px)

0.0 / 5 (0 głosów)
KURKUMA
Pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Kurkuma nazywana jest też ostryżem. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin. Obecnie głównym producentem kurkumy są Indie, uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego.
Zastosowanie
Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy. Wchodzi w skład curry. Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - kurkuma.jpg
Kurkuma Nazwa łacińska Curcuma longa Zastosowan ...
Kurkuma Nazwa łacińska Curcuma longa Zastosowanie Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Ciekawostki Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy. Wchodzi w skład curry. Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.
KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - Kurkuma zioło i przyprawa.jpg
Kurkuma Kategoria:Zioła i przyprawy Zastosowanie:W ...
Kurkuma Kategoria:Zioła i przyprawy Zastosowanie:W hinduskiej kuchni kurkuma znajduje zastosowanie jako przyprawa do dań z fasoli i soczewicy. Europejczycy natomiast stosują ją jako barwnik. Jest ważnym składnikiem proszku curry i używa się jej do marynat, sosów i musztard.
KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - kurkuma.jpg
Kurkuma Pochodzenie Kurkuma, podobnie jak szafran, ...
Kurkuma Pochodzenie Kurkuma, podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Dlatego nazywana jest niekiedy szafranem indyjskim, od którego jest znacznie tańsza. O tym podobieństwie pisał już Marco Polo w relacjach ze swych podróży. Kurkuma jest byliną, z rodziny imbirowatych, którą ozdabiają żółte kwiaty. Nie one jednak są bazą przyprawy. Otrzymuje się ją nie ze słupków kwiatowych ale z kłączy. Ciekawostką jest, że zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza rośliny kurkumy długiej najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Obok kurkumy długiej występuje spokrewniona z nią kurkuma plamista, pochodząca również z Indii. Jednakże nie jest ona popularna w krajach zachodnich, a na wschodzie ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej oraz do wyrobu perfum. Do krajów europejskich przyprawa trafiła z Indii, głównego jej producenta i eksportera, a także z Chin, Indonezji, Bangladeszu, wysp Morza Karaibskiego oraz państw Ameryki Południowej. W kuchni Amerykanie z wielkim upodobaniem stosują ją do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych, sałatek rybnych. W Polsce jest stosowana jako barwnik do koncentratów spożywczych, masła, sałatek, ryżu. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Dzięki niej posiłek spełnia trzy podstawowe warunki: przyciąga zmysł wzroku, węchu, a na końcu smaku. Charakter tej orientalnej przyprawy wiąże się z hinduskimi wierzeniami, według których żywność jest darem bożym, toteż przygotowanie posiłków wymaga powagi i szacunku. Ważne jest również otoczenie, w którym przygotowuje się posiłki, dlatego kucharz zanim przystąpi do gotowania musi posprzątać kuchnię. W trakcie przyrządzania potraw hindusi nie mają zwyczaju ich próbowania. Samo tworzenie posiłku jest czymś więcej niż tylko gotowaniem, jest rodzajem modlitwy. Część potrawy ofiarowywana jest Bogu. Właściwości Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Niektóre narody uważają, że kurkuma posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Kurkuma ma również zastosowanie w kosmetyce. Z jej użyciem sporządza się między innymi maseczki pielęgnacyjne. http://www.kamis.pl/index.php/content/view/63/65/
coralclub - CoralMine.png
Codzienne spożywanie wodu z wapniem koralowym nie tylko ...
Codzienne spożywanie wodu z wapniem koralowym nie tylko uzupełnia braki wapnia w organizmie, ale także: polepsza funkcję transportowe struktur membranowych organizmu, sprzyja podtrzymaniu optymalnego poziomu pH, sprzyja bardziej pełnowartościowemu nasyceniu krwi tlenem, obniża ryzyko zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego i narządów trawiennych, korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania chorób onkologicznych, pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby, zapewnia ochronę mięśni i stawów (elastyczność). Ważna jest jakość wapnia i jego wchłanialność do wnętrza komórek. Wapno z korala Sango, wydobywanego z morza wokół małej wyspy, należącej do Japonii, idealnie spełnia te warunki, jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Działanie: - ustanawia pH płynów w organizmie na właściwym poziomie, - pozytywnie wpływa na procesy metabolizmu (wspomaga odchudzanie), układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy, skóry, - wspomaga leczenie chorób takich, jak: choroby stawów, inne reumatyczne, - podwyższa elastyczność mięśni i stawów, - poprawia strukturę kości i tkanki chrząstnej, - wspomaga leczenie chorób onkologicznych, - reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu, - wzmacnia system immunologiczny. Nie występuje pojęcie „za dużej dawki CORAL MINE" . Nadmiar wapnia oraz innych minerałów nie odkłada się w organizmie. CORAL MINE można z powodzeniem używać do oczyszczania wody z kranu, ponieważ neutralizuje związki chloru. Można stosować ją do kawy, herbaty, zupy, kompotu - zmienia pH tych płynów na optymalne dla organizmu ludzkiego, nie zmieniając smaku. W przypadku użycia saszetek CORAL MINE do większej ilości wody, która ma być spożywana przez dłuższy okres czasu, należy zakręcać butelkę i trzymać w chłodzie. W celu oczyszczenia organizmu z toksyn należy wypijać dziennie minimum 1 litr wody z dodatkiem CORAL MINE. Sposób użycia: Zanurzyć jednogramową saszetkę do 1,5 I. wody (dopuszczalne jest zmniejszenie ilości wody 2- 3 razy). Po upływie 5 minut woda jest gotowa do spożycia. Przygotowaną wodę dobrze jest spożyć w ciągu jednego dnia. Nie używać wody gazowanej! Nie gotować! Uwaga: Przy szczególnym stanie organizmu (przeziębienie, osłabienie) można stosować do 5 saszetek dziennie. Przy rozpoczynającym się przeziębieniu stosować 1 saszetkę na 1 szklankę gorącej wody. W interakcji z wodą minerały z soli przechodzą do wody i nadają jej pożyteczne właściwości, które sprzyjają: osiągnięciu optymalnego poziomu pH; unormowaniu ciśnienia tętniczego i rytmu serca; zwiększeniu elastyczności mięśni, odbudowie struktury tkanki kostnej i chrzęstnej; poprawie stanu naskórka.
coralclub - Shark Liver Oil_Small_white.jpg
Składniki: Oczyszczony olej z wątroby rekina, substan ...
Składniki: Oczyszczony olej z wątroby rekina, substancje wspomagające. Shark Liver Oil to wyjątkowy środek pochodzenia naturalnego, wzmacniający zdrowie. Ze względu na dobroczynne substancje, zawarte w oleju z wątroby rekina, nazywany jest „szarym złotem’. Na przestrzeni stuleci olej ten był używany przez ludność, zamieszkującą wybrzeża, jako środek leczniczy przy zaburzeniach pracy układu odpornościowego, infekcjach, alergiach, dla przyspieszenia gojenia się ran oraz jako środek antystresowy. Olej z wątroby rekina podawano chorym w okresie rekonwalescencji dla szybszego przebiegu rehabilitacji i powrotu do pełni sił. Współczesne badania potwierdziły niezwykłe właściwości tego produktu. Preparat Shark Liver Oil to całkowicie naturalny produkt, który produkowany jest z tłuszczu wątroby rekinów głębinowych, żyjących u wybrzeży Tasmanii. Preparat dostarcza organizmowi takich niezastąpionych substancji, jak glicerydy alkilowe, skwalen, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, E, D. Aktywne substancje produktu posiadają działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, hipolipidemiczne oraz przeciwutleniające. Działanie substancji czynnych: Glicerydy alkilowe (GA) - jedyne antyoksydanty, przenikające do wnętrza komórek. Posiadają wspierają wychwytywanie i usuwanie z organizmu tych wolnych rodników, które przeniknęły już przez błony komórek, powodując szkody na poziomie komórkowym, co jest bardzo niebezpieczne. Dla przykładu, uszkodzenie wewnątrzkomórkowej struktury DNA może spowodować raka. Glicerydy alkilowe bezpośrednio działają na makrofagi, zwiększając sekrecję ponad 50 czynników odporności, wśród których ważne miejsce zajmują interleukiny. Skwalen wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) we krwi. Przyczynia się do wiązania tlenu i dostarczania go do tkanek, hamując tym samym szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega­3 mają korzystny wpływ na skład lipidów krwi, syntezę eikozanoidów (prostaglandyny, tromboksanów, leukotrienów), regulujących pracę układu odpornościowego organizmu, procesy krzepnięcia krwi, ulepszają mikrocyrkulację i regulują tonus naczyń krwionośnych. Witaminy są niezbędne dla zwiększenia odporności na infekcje i zachowania zdrowej skóry, błon śluzowych, układu kostnego, poprawy wzorku. Zastosowanie Preparat Shark Liver Oil stosowany jest jako preparat wspomagający w celu: wzmocnienia układu odporności; profilaktyki chorób alergicznych; profilaktyki osłabienia wzorku; szybszej regeneracji po przebytych chorobach i stresie; profilaktyki zdrowia u osób, mieszkających w niesprzyjających warunkach środowiska.
coralclub - PhytoGuard.png
Macierzanka tymianek, tymianek właściwy (Thymus vulgaris ...
Macierzanka tymianek, tymianek właściwy (Thymus vulgaris L.): ma kojący i przyjemny wpływ na gardło i struny głosowe; tradycyjnie stosowana w celu ułatwienia trawienia; zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze; wspomaga układ odpornościowy. Lebiodka pospolita (Origanum vulgare): posiada właściwości przeciwdziałające zapaleniu oskrzeli i kaszlowi; wykazuje właściwości żółciotwórcze i wydalające, a także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe; poprawia funkcjonowanie serca. Zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych i ścian naczyń włosowatych; tradycyjnie stosowana w celu ułatwienia trawienia; jest antyoksydantem i wspomaga normalne funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Szałwia lekarska (Salvia officinalis): przyczynia się do większego komfortu w okresie menopauzy; jest tradycyjnie stosowana do wspomagania kobiet podczas menstruacji; wykazuje działanie kojące dla jamy ustnej i gardła / kojąco i przyjemnie wpływa na gardło i struny głosowe; zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze które pomagają chronić przed wolnymi rodnikami; przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego; wspomaga układ odpornościowy. Traganka błoniasta (Astragalus membranaceus): pomaga utrzymać równowagę fizjologiczną cukrów; pomaga w utrzymaniu mobilności i elastyczności stawów; pomaga w utrzymaniu fizjologicznej płynności krwi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności