Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Kurkuma_czyli ostryż długi.doc

coralclub / KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI / Kurkuma_czyli ostryż długi.doc
Download: Kurkuma_czyli ostryż długi.doc

98 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - kurkuma.jpg
Kurkuma Nazwa łacińska Curcuma longa Zastosowan ...
Kurkuma Nazwa łacińska Curcuma longa Zastosowanie Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Ciekawostki Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy. Wchodzi w skład curry. Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.
KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - Kurkuma zioło i przyprawa.jpg
Kurkuma Kategoria:Zioła i przyprawy Zastosowanie:W ...
Kurkuma Kategoria:Zioła i przyprawy Zastosowanie:W hinduskiej kuchni kurkuma znajduje zastosowanie jako przyprawa do dań z fasoli i soczewicy. Europejczycy natomiast stosują ją jako barwnik. Jest ważnym składnikiem proszku curry i używa się jej do marynat, sosów i musztard.
KURKUMA - OSTRYŻ DŁUGI - kurkuma.jpg
Kurkuma Pochodzenie Kurkuma, podobnie jak szafran, ...
Kurkuma Pochodzenie Kurkuma, podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Dlatego nazywana jest niekiedy szafranem indyjskim, od którego jest znacznie tańsza. O tym podobieństwie pisał już Marco Polo w relacjach ze swych podróży. Kurkuma jest byliną, z rodziny imbirowatych, którą ozdabiają żółte kwiaty. Nie one jednak są bazą przyprawy. Otrzymuje się ją nie ze słupków kwiatowych ale z kłączy. Ciekawostką jest, że zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza rośliny kurkumy długiej najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce. Obok kurkumy długiej występuje spokrewniona z nią kurkuma plamista, pochodząca również z Indii. Jednakże nie jest ona popularna w krajach zachodnich, a na wschodzie ma zastosowanie w kuchni azjatyckiej oraz do wyrobu perfum. Do krajów europejskich przyprawa trafiła z Indii, głównego jej producenta i eksportera, a także z Chin, Indonezji, Bangladeszu, wysp Morza Karaibskiego oraz państw Ameryki Południowej. W kuchni Amerykanie z wielkim upodobaniem stosują ją do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych, sałatek rybnych. W Polsce jest stosowana jako barwnik do koncentratów spożywczych, masła, sałatek, ryżu. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Dzięki niej posiłek spełnia trzy podstawowe warunki: przyciąga zmysł wzroku, węchu, a na końcu smaku. Charakter tej orientalnej przyprawy wiąże się z hinduskimi wierzeniami, według których żywność jest darem bożym, toteż przygotowanie posiłków wymaga powagi i szacunku. Ważne jest również otoczenie, w którym przygotowuje się posiłki, dlatego kucharz zanim przystąpi do gotowania musi posprzątać kuchnię. W trakcie przyrządzania potraw hindusi nie mają zwyczaju ich próbowania. Samo tworzenie posiłku jest czymś więcej niż tylko gotowaniem, jest rodzajem modlitwy. Część potrawy ofiarowywana jest Bogu. Właściwości Kurkuma posiada lecznicze właściwości. Pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry. Niektóre narody uważają, że kurkuma posiada magiczne właściwości i chętnie noszą ją jako talizman. Kurkuma ma również zastosowanie w kosmetyce. Z jej użyciem sporządza się między innymi maseczki pielęgnacyjne. http://www.kamis.pl/index.php/content/view/63/65/
coralclub - CoralMine.png
Codzienne spożywanie wodu z wapniem koralowym nie tylko ...
Codzienne spożywanie wodu z wapniem koralowym nie tylko uzupełnia braki wapnia w organizmie, ale także: polepsza funkcję transportowe struktur membranowych organizmu, sprzyja podtrzymaniu optymalnego poziomu pH, sprzyja bardziej pełnowartościowemu nasyceniu krwi tlenem, obniża ryzyko zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego i narządów trawiennych, korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko powstawania chorób onkologicznych, pozytywnie wpływa na pracę nerek i wątroby, zapewnia ochronę mięśni i stawów (elastyczność). Ważna jest jakość wapnia i jego wchłanialność do wnętrza komórek. Wapno z korala Sango, wydobywanego z morza wokół małej wyspy, należącej do Japonii, idealnie spełnia te warunki, jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Działanie: - ustanawia pH płynów w organizmie na właściwym poziomie, - pozytywnie wpływa na procesy metabolizmu (wspomaga odchudzanie), układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy, skóry, - wspomaga leczenie chorób takich, jak: choroby stawów, inne reumatyczne, - podwyższa elastyczność mięśni i stawów, - poprawia strukturę kości i tkanki chrząstnej, - wspomaga leczenie chorób onkologicznych, - reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu, - wzmacnia system immunologiczny. Nie występuje pojęcie „za dużej dawki CORAL MINE" . Nadmiar wapnia oraz innych minerałów nie odkłada się w organizmie. CORAL MINE można z powodzeniem używać do oczyszczania wody z kranu, ponieważ neutralizuje związki chloru. Można stosować ją do kawy, herbaty, zupy, kompotu - zmienia pH tych płynów na optymalne dla organizmu ludzkiego, nie zmieniając smaku. W przypadku użycia saszetek CORAL MINE do większej ilości wody, która ma być spożywana przez dłuższy okres czasu, należy zakręcać butelkę i trzymać w chłodzie. W celu oczyszczenia organizmu z toksyn należy wypijać dziennie minimum 1 litr wody z dodatkiem CORAL MINE. Sposób użycia: Zanurzyć jednogramową saszetkę do 1,5 I. wody (dopuszczalne jest zmniejszenie ilości wody 2- 3 razy). Po upływie 5 minut woda jest gotowa do spożycia. Przygotowaną wodę dobrze jest spożyć w ciągu jednego dnia. Nie używać wody gazowanej! Nie gotować! Uwaga: Przy szczególnym stanie organizmu (przeziębienie, osłabienie) można stosować do 5 saszetek dziennie. Przy rozpoczynającym się przeziębieniu stosować 1 saszetkę na 1 szklankę gorącej wody. W interakcji z wodą minerały z soli przechodzą do wody i nadają jej pożyteczne właściwości, które sprzyjają: osiągnięciu optymalnego poziomu pH; unormowaniu ciśnienia tętniczego i rytmu serca; zwiększeniu elastyczności mięśni, odbudowie struktury tkanki kostnej i chrzęstnej; poprawie stanu naskórka.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności