-
3807 -
3512 -
2240 -
1345
11938 plików
1208,86 GB
Makrobiotyka jest powszechnie kojarzona z wegetariańską kuchnią, czasami z medycyną alternatywną. Mało kto wie jednak, że jako jedna z nielicznych jej gałęzi została uznana przez CAPCAM (ciało doradcze przy Narodowym Instytucie Zdrowia w USA) za dietę zdolną leczyć raka, jedną z najgroźniejszych chorób naszej cywilizacji. Zalecenia makrobiotyki instytut ten propaguje również jako skuteczny sposób na zwalczanie otyłości, wielkiej plagi współczesnej Ameryki.
Makrobiotyka bazuje na chińskiej medycynie i tradycyjnej japońskiej diecie transformowanej na grunty różnych kultur. Jej założenia są proste. Wypływają z energetycznego spojrzenia na świat, człowieka i choroby. Opierają się na dostrzeżeniu współdziałania 2 sił kształtujących wszechświat: siły skupiającej (Yang) i siły rozpraszającej (Yin) zawsze z uwzględnieniem strefy klimatycznej, pory roku, pory dnia, a nawet pogody, konkretnego człowieka i środowiska, w którym żyje.
Podstawowe, najlepiej ekologiczne, składniki makrobiotycznej diety to pełne ziarna zbóż, warzywa i strączkowe. Jako składniki uzupełniające: sezonowe, lokalne owoce, glony morskie, długo fermentowane produkty sojowe (miso i sos sojowy), nasiona, grzyby oraz niewielka ilość przypraw. Rezygnuje się z cukru, pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięsa i nabiału), wysoko-oczyszczonych i przetworzonych produktów, chemicznych dodatków do żywności a więc tego wszystkiego, co jest obecnie, niestety powszechnie, konsumowane.
*
- sortuj według:
-
6 -
2 -
0 -
0
8 plików
2,9 MB