-
519 -
112 -
5243 -
1161
9138 plików
1903,04 GB
PORADY KULINARNE
Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy,
jeśli:
- przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką
lub:
- przed ułożeniem owoców posypiemy powierzchnię ciasta płatkami ryżowymi.
Blaty biszkoptowe pod ciasta z owocami nie namiękną, jeśli posypiemy je okruszkami z herbatników.
Babki pieczone w keksowych formach będą miały podłużne, apetyczne pęknięcie na środku, jeśli przed włożeniem do piekarnika posypiemy je przez środek niewielką ilością cukru.
Mleko nie wykipi jeśli włożymy do garnka w którym się gotuje - mały talerzyk
Szczypta soli utrzymuje świeżość mleka.
Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej.
Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem.
Dodaje smaku kawie i herbacie.`
Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom.
Zapobiega pękaniu jajek gotowanych.
Świeże grzyby przez cały rok. Grzyby uzbierane w lesie należy włożyć nieczyszczone do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce. Gdy chcemy użyć, wystarczy włożyć na pół godziny do zimnej wody i dalej postępować jak ze świeżo uzbieranymi.
Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli.
Pomidory obierze się łatwiej, jeśli skórkę na spodzie natniemy na krzyż i dopiero potem zanurzymy we wrzątku - skórkę wystarczy pociągnąć w miejscu nacięcia.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem należy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, a skorka zejdzie łatwiej.
Buraki po ugotowaniu łatwo obierzemy ze skorki, jeżeli wyjęte z gorącej wody od razu zanurzymy w zimnej.
Kiełbasę parówkową w sztucznej osłonce natychmiast po wyjęciu z wrzątku trzeba polać zimną wodą.Osłonka sama schodzi bez trudu
Kotlety będą smaczniejsze jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodamy starty ser żółty .
Ryby można panierować, dodając do roztrzepanego jajka nieco startego parmezanu i łyżkę oliwy.Panierka będzie miała ładny,złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby ,jeśli potrawę usmażymy na wolnym ogniu.
Panierowane potrawy można obtaczać w średniej grubości kaszce kukurydzianej, zamiast w bułce tartej - będą złociste i chrupiące.
Ziemniaki będą żółte i nie pociemnieją, jeśli do gotowania wsypiemy szczyptę przyprawy kurkuma.
Ziemniaki po ugotowaniu nie będą suche jeśli przy odcedzaniu zostawimy w nich troche wody, w której się gotowały i dopiero wtedy ugnieciemy. Sposób do zastosowania szczególnie wiosną, kiedy używamy tzw. starych ziemniaków.
Ryż nie przypali się, jeżeli zalejemy go od razu odpowiednia ilością wody i nie będziemy mieszać podczas gotowania.
Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1-3 łyżek oleju - można smażyć bez tłuszczu.
Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.
Mleko nie wykipi, jeśli tuż przed zawrzeniem wrzucimy do garnka małą łyżeczkę.
Kawa będzie miała swieży zapach, przechowywana w lodowce (przez krótszy okres) lub w zamrażarce (na dłużej).
Mąka mieszana z wodą nie będzie się łączyć w grudki,jeżeli dodamy trochę soli.
Flaki będą miały ładny kolor, jeśli do gotujących się flaków dodamy pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, zasmażonej na maśle lub oleju.
Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.
Przygotowując kotlety schabowe do smażenia, rozbijam je tłuczkiem po włożeniu do torebki foliowej po mleku. Mięso nie rozpryskuje się.
Kalafior nie straci białej barwy w czasie gotowania, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka.
Chleb dłużej zachowa świeżość, jeżeli będzie przechowywany w zamkniętym naczyniu razem z surowym jabłkiem.
Sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kilka ziaren ryżu.
Owoce ułożone na paterze długo zachowają świeżość, kiedy włożymy między nie kilka kasztanów.
Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa
utartego surowego ziemniaka.
- sortuj według:
-
0 -
67 -
0 -
0
67 plików
7,29 MB