Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
bobikkol
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 13.01.2024 09:28

  • pliki muzyczne
    519
  • pliki wideo
    112
  • obrazy
    5243
  • dokumenty
    1161

9138 plików
1903,04 GB

obrazek

PORADY KULINARNE

Placek z owocami będzie bez zakalca i kruchy,
jeśli:
- przed ułożeniem owoców posmarujemy powierzchnię ciasta ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką
lub:
- przed ułożeniem owoców posypiemy powierzchnię ciasta płatkami ryżowymi.

Blaty biszkoptowe pod ciasta z owocami nie namiękną, jeśli posypiemy je okruszkami z herbatników.

Babki pieczone w keksowych formach będą miały podłużne, apetyczne pęknięcie na środku, jeśli przed włożeniem do piekarnika posypiemy je przez środek niewielką ilością cukru.

Mleko nie wykipi jeśli włożymy do garnka w którym się gotuje - mały talerzyk

Szczypta soli utrzymuje świeżość mleka.
Wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej.
Przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem.
Dodaje smaku kawie i herbacie.`
Odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
Podnosi smak czekoladowy w kremach i tortach.
Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom.
Zapobiega pękaniu jajek gotowanych.

Świeże grzyby przez cały rok. Grzyby uzbierane w lesie należy włożyć nieczyszczone do papierowej torebki, szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce. Gdy chcemy użyć, wystarczy włożyć na pół godziny do zimnej wody i dalej postępować jak ze świeżo uzbieranymi.

Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli do garnka włożymy umytą łuskę od cebuli.

Pomidory obierze się łatwiej, jeśli skórkę na spodzie natniemy na krzyż i dopiero potem zanurzymy we wrzątku - skórkę wystarczy pociągnąć w miejscu nacięcia.

Pomidory po sparzeniu wrzątkiem należy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, a skorka zejdzie łatwiej.

Buraki po ugotowaniu łatwo obierzemy ze skorki, jeżeli wyjęte z gorącej wody od razu zanurzymy w zimnej.

Kiełbasę parówkową w sztucznej osłonce natychmiast po wyjęciu z wrzątku trzeba polać zimną wodą.Osłonka sama schodzi bez trudu

Kotlety będą smaczniejsze jeśli do panierki z mąki i bułki tartej dodamy starty ser żółty .

Ryby można panierować, dodając do roztrzepanego jajka nieco startego parmezanu i łyżkę oliwy.Panierka będzie miała ładny,złoty kolor i nie będzie odpadała z ryby ,jeśli potrawę usmażymy na wolnym ogniu.

Panierowane potrawy można obtaczać w średniej grubości kaszce kukurydzianej, zamiast w bułce tartej - będą złociste i chrupiące.

Ziemniaki będą żółte i nie pociemnieją, jeśli do gotowania wsypiemy szczyptę przyprawy kurkuma.

Ziemniaki po ugotowaniu nie będą suche jeśli przy odcedzaniu zostawimy w nich troche wody, w której się gotowały i dopiero wtedy ugnieciemy. Sposób do zastosowania szczególnie wiosną, kiedy używamy tzw. starych ziemniaków.

Ryż nie przypali się, jeżeli zalejemy go od razu odpowiednia ilością wody i nie będziemy mieszać podczas gotowania.

Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1-3 łyżek oleju - można smażyć bez tłuszczu.

Solone śledzie będą delikatniejsze, jeśli do moczenia użyjemy mleka zamiast wody.

Mleko nie wykipi, jeśli tuż przed zawrzeniem wrzucimy do garnka małą łyżeczkę.

Kawa będzie miała swieży zapach, przechowywana w lodowce (przez krótszy okres) lub w zamrażarce (na dłużej).

Mąka mieszana z wodą nie będzie się łączyć w grudki,jeżeli dodamy trochę soli.

Flaki będą miały ładny kolor, jeśli do gotujących się flaków dodamy pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, zasmażonej na maśle lub oleju.

Smak sosu pieczeniowego poprawimy, dodając do niego szczyptę kawy rozpuszczalnej.

Przygotowując kotlety schabowe do smażenia, rozbijam je tłuczkiem po włożeniu do torebki foliowej po mleku. Mięso nie rozpryskuje się.

Kalafior nie straci białej barwy w czasie gotowania, jeśli ugotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka.

Chleb dłużej zachowa świeżość, jeżeli będzie przechowywany w zamkniętym naczyniu razem z surowym jabłkiem.

Sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kilka ziaren ryżu.

Owoce ułożone na paterze długo zachowają świeżość, kiedy włożymy między nie kilka kasztanów.

Kotlety mielone nie rozpadną się, jeśli zamiast jajek dodamy do mięsa
utartego surowego ziemniaka.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 81 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika grawaw57

  • 100 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika grawaw57

  • 64 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika grawaw57

  • 152 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika grawaw57

  • 143 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika grawaw57

  • 79 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika grawaw57

  • 7 KB
  • 3 lis 18 15:55
Czyszczenie zamszu
Zaplamione miejsca posypujemy grubą warstwą talku, pozostawiamy na kilkanaście godzin, strzepujemy, czyścimy gumową szczoteczką. Całość odświeżamy wodą z amoniakiem w proporcji pół na pół. Zwilżamy w roztworze czystą szmatkę, pocieramy nią skórę kawałek po kawałku i natychmiast wycieramy drugą, suchą ściereczką. Następnie czyścimy gumową szczoteczką. Do czyszczenia zamszu nie wolno używać żadnych odplamiaczy chemicznych. Mogą pozostawić widoczne obwódki i odbarwienia.
Gdy zabrudzenia będą niewielkie, wystarczy przetarcie gumową szczoteczką. Jeśli jej nie mamy, można ją zastąpić miękką gumką do ołówka czy skórką czerstwego chleba. Mocno zabrudzony zamsz trzeba oddać w ręce fachowca, do zakładu specjalizującego się w czyszczeniu tego typu odzieży.

Zapach stęchlizny w szafkach na działce
Jeśli zdarzy się, że po okresie zimowym szafki w altanie pachną stęchlizną umyj je ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia drewna i pozostaw otwarte przez kilka godzin, by dobrze wyschły. Potem upraż na patelni ziarna kawy i jeszcze ciepłe wsyp na talerzyki, które poustawiaj na półkach. Zamknij szafki. Zabieg można co jakiś czas powtórzyć.

Czyszczenie plastikowych zasłon prysznicowych z pleśni
Pojedyncze, niewielkie plamki wystarczy przetrzeć słabym roztworem zawierającym wybielacz lub płyn dezynfekujący, np. ACE, Domestos. Mocno zabrudzone trzeba namoczyć w silniejszym roztworze jednego z wymienionych środków i wyprać ręcznie. Użyte płyny zapobiegną nawrotowi pleśni. Trzeba także dbać o to, aby zasłony po kąpieli pozostawały przez jakiś czas rozsunięte i mogły swobodnie wysychać.

Meble z rattanu i wikliny, aby zabezpieczyć przed matowieniem, można konserwować roztworem wody, soku z cytryny i wody utlenionej (proporcje odpowiednio 1 litr : 4 łyżki : 4 łyżki).

Do czyszczenia bambusa używaj wody z dodatkiem soli.

Białe plamy na meblach po gorących naczyniach na drewnianych meblach
Usuniesz je gęstą papka z soli i oliwy, która nałóż na splamione miejsce i zostaw na trzy godziny.
Drugi sposób - zamocz korek w oleju roślinnym, zanurz w popiele z papierosa i natrzyj nim plamę.
Tłuste plamy na drewnianej nie lakierowanej podłodze
Takie plamy zejdą pod wpływem benzyny ekstrakcyjnej i talku połączonych w gęstą papkę. po wyparowaniu benzyny pozostały proszek należy usunąć i przetrzeć powierzchnię szmatka zwilżona ciepłą wodą z dodatkiem płynu do zmywania naczyń.

Czarne rysy na podłodze po gumowych podeszwach można czyścic terpentyną albo zwyczajną gumka do mazania.

Farbujące buty
Jeśli buty farbują ci rajstopy przetrzyj je szmatką nasączoną octem lub spryskaj lakierem do włosów. Buty możesz włożyć dopiero gdy całkowicie wyschną.

Świece palą się jaśniej i wolniej się stapiają, jeśli naokoło knota podsypiemy trochę soli.

Szuflady. których wyciąganie i wsuwanie sprawia trudność smarujemy suchym mydłem.

Parasol czyści się miękką szczoteczką maczaną w spirytusie denaturowym.

Lustra najlepiej czyści się kredą rozrobioną ze spirytusem.

Klamki i okucia z mosiądzu najlepiej czyścić kredą rozrobioną ze spirytusem. Zielone naloty czyścić kwasem z kiszonej kapusty z popiołem lub solą zwilżoną octem.

Złocone ramy można wyczyścić przekrojoną na pół cebulą

z chomika grawaw57

  • 114 KB
  • 3 lis 18 15:55
Porady domowe

Czyszczenie gąbki
W gąbce zarówno tej naturalnej jak i syntetycznej, po pewnym czasie zbiera się brud i resztki mydła. Możesz te zanieczyszczenia usunąć za pomocą soku z cytryny. Włóż gąbkę do niewielkiego naczynia tak aby była lekko ściśnięta i polej sokiem. Pozostałą skórką obłóż gąbkę i zalej ją gorącą wodą na 24 godziny. Po tym czasie gąbkę dobrze wypłucz.

Czyszczenie srebra
Sok z cytryny wymieszany z popiołem (z papierosów lub innym) na gęstą papkę likwiduje poczerniałe miejsca na wyrobach ze srebra. Po tym zabiegu musisz przedmioty opłukać letnią wodą i wytrzeć do sucha.
Metoda druga: na 1 litr wody dodaj po łyżce octu (10%) i sody oczyszczonej, zanurz srebra w roztworze (nie mogą wystawać) na 15 minut a następnie opłucz i starannie powycieraj miękką szmatką.

Czyszczenie bursztynu
Bursztyn czyścimy miękką szczoteczką, na sucho. Mocno zabrudzony można umyć wodą z mydłem, ale szybko wypłukać i osuszyć (przetrzymany dłużej w wodzie zmatowieje, podobnie jak w kontakcie z alkoholem). Po starannym umyciu lub wyczyszczeniu bursztyn można posmarować odrobiną oliwy z oliwek.

Czyszczenie ubrań ze skóry
Ubrania ze skór tzw. glansowanych utrzymamy w dobrym stanie, czyszcząc je poprzez pocieranie zwilżoną w ciepłej wodzie, mocno odciśniętą gąbką i wycierając do sucha miękką szmatką. Po oczyszczeniu, dla odżywienia skóry, należy starannie natłuścić ją woskową pastą do obuwia i wypolerować wełnianą szmatką. Można też nacierać skórę mieszaniną denaturatu i gliceryny (2 łyżki spirytusu, 1 łyżka gliceryny).
Czyszczenie zamszu
Zaplamione miejsca posypujemy grubą warstwą talku, pozostawiamy na kilkanaście godzin, strzepujemy, czyścimy gumową szczoteczką. Całość odświeżamy wodą z amoniakiem w proporcji pół na pół. Zwilżamy w roztworze czystą szmatkę, pocieramy nią skórę kawałek po kawałku i natychmiast wycieramy drugą, suchą ściereczką. Następnie czyścimy gumową szczoteczką. Do czyszczenia zamszu nie wolno używać żadnych odplamiaczy chemicznych. Mogą pozostawić widoczne obwódki i odbarwienia.
Gdy zabrudzenia będą niewielkie, wystarczy przetarcie gumową szczoteczką. Jeśli jej nie mamy, można ją zastąpić miękką gumką do ołówka czy skórką czerstwego chleba. Mocno zabrudzony zamsz trzeba oddać w ręce fachowca, do zakładu specjalizującego się w czyszczeniu tego typu odzieży.

z chomika grawaw57

  • 10 KB
  • 3 lis 18 15:55
Usuwanie plam


Atrament - mokrą jeszcze plamę wypłukać w zimnej wodzie, następnie wetrzeć w nią płynny detergent i wypłukać.
Plamy z atramentu bardzo skutecznie wywabia cytryna, zarówno z wyrobów skórzanych, ubrań, dłoni, jak i z drewnianych mebli lub podłogi. Zabrudzone miejsca trzeba pocierać szmatką zwilżoną cytrynowym sokiem do momentu, aż zejdzie atrament. Powierzchnie drewniane po tym zabiegu powinno się przemyć wodą z mydłem i osuszyć.

Błoto - odczekać, aż błoto wyschnie, następnie wyszczotkować. Plamę wyczyścić najpierw spirytusem metylowym, a następnie płynnym detergentem.

Buraki - plamę wytrzeć natychmiast mokrą gąbką i namoczyć na noc w zimnej wodzie. W plamę wetrzeć nie rozcieńczony detergent i wypłukać. Bardzo skuteczne jest polanie świeżej plamy wrzątkiem ale tylko w przypadku kiedy nie zaszkodzi to tkaninie.

Czekolada - resztki zeskrobać i wypłukać w zimnej wodzie , a następnie namoczyć w proszku enzymatycznym. Pozostałe plamy spróbować usunąć wywabiaczem do plam.

Długopis - świeże plamy można usunąć przez zamoczenie w kwaśnym mleku , a następnie pranie w wodzie ; zastarzałe plamy można wywabić sokiem z cytryny lub 10-procentowym kwasem cytrynowym.

Farba emulsyjna – należy czyścić zanim zaschną, później nie da się ich wyczyścić.

Farba olejna - czyścić benzyną do czyszczenia, a następnie plamę namoczyć w płynnym detergencie.

Farba olejna artystyczna – świeżą farbę można wyczyścić nawet detergentem, skuteczniejsza jest terpentyna.

Flamastry - plamy wyprać mydłem lub gliceryną, a następnie uprać, jak zazwyczaj. Pozostałości usunąć spirytusem metylowym.

Guma do żucia - tkaninę włożyć do zamrażalnika lub obłożyć kostkami lodu i wykruszyć gumę do żucia. Pozostałe plamy wyczyścić benzyną do czyszczenia.

Herbata - plamę namoczyć w ciepłym roztworze detergentu. Następnie wyczyścić alkoholem metylowym. Pozostałe plamy usunąć rozcieńczonym perhydrolem.
Herbata na białym obrusie zniknie bez śladu jeśli szybko polejesz plamę sokiem z cytryny, a potem spłuczesz letnią wodą.

Jajka - wypłukać w zimnej wodzie , a następnie uprać w proszku enzymatycznym.

Jodyna - plamy nawilżyć wodą i położyć na słońcu lub przetrzeć spirytusem metylowym.

Karmel - plamę wypłukać w zimnej wodzie płynnym detergentem , a w razie potrzeby jeszcze w rozcieńczonym perhydrolu.

Kawa – tak jak w przypadku herbaty.

Ketchup - plamę wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie.
W razie potrzeby wyczyścić jeszcze spirytusem metylowym.

Klej epoksydowy - usuwać spirytusem metylowym, zanim jeszcze stwardnieją.

Klej z etykiet - namoczyć w wodzie lub przykryć mokrą ściereczką do odmoczenia, a następnie zmyć spirytusem metylowym lub benzyną do czyszczenia.

Krew - świeże plamy sprać w chłodnej wodzie z dodatkiem soli . Nie używać wody ciepłej. Plamy stare najpierw zeszczotkować , a następnie sprać w wodzie z dodatkiem amoniaku lub proszku enzymatycznego , ewentualnie w roztworze perhydrolu.
Kwiaty - tkaninę namoczyć w wodzie i na mokro pocierać płynnym detergentem.

Masło - świeże plamy wyprać w gorącej wodzie z mydłem lub posypać mąką ziemniaczaną miejsce zaplamione, a potem sczyścić szczoteczką.

Mocz - posypać grubą warstwą soli, a następnie wypłu

z chomika grawaw57

  • 33 KB
  • 3 lis 18 15:55
FIGI
są wyjątkowo odżywcze i krzepiące,pozwalają dłużej zachować zdrowy wygląd i zdrowie.
W 100 g tego owocu jest tyle samo wapnia co w szklance mleka. Wśród wszystkich suszonych owoców wyróżniają się najwyższą zawartością błonnika, dzięki czemu zapobiegają nowotworom jelita grubego i piersi, jak również obniżają poziom cholesterolu we krwi.Nie należy przejmować się białym nalotem na suszonych figach ,bo to jest wytracający się cukier i to jest owoc najwyższej jakości- jest miękki, smaczny i dostatecznie wilgotny.

z chomika grawaw57

  • 20 KB
  • 3 lis 18 15:55
Kącik Babci Halinki

Bardziej aromatyczny majeranek.

MAJERANEK Do wielu potraw dodaję majeranek….aby całkowicie wydobyć pełnię smaku i aromatu tej przyprawy przed wsypaniem go do potrawy rozcieram go pomiędzy palcami i dopiero wsypuję do potrawy. Mając dostęp do większej ilości świeżego majeranku możemy go ususzyć po uprzednim umyciu i wysuszeniu w ręczniku papierowym. Majeranek suszymy w temperaturze pokojowej rozłożony cienko na papierze. Po wysuszeniu każdą gałązkę przeciągamy między palcami i liście stanowią właściwą przyprawę. Gałązki z tak wysuszonego majeranku można wykorzystać do przygotowania aromatycznego, majerankowego octu. W tym celu gałązki majeranku zalewamy octem jabłkowym lub winnym i zostawiamy na ok.3 tygodnie, po tym okresie ocet jest gotowy do użycia.

****************************************************************************************************

z chomika grawaw57

  • 400 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 75 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 168 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 118 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 23 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 183 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 41 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 40 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 14 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 15 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 33 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 27 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 87 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 66 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 132 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

  • 150 KB
  • 3 lis 18 15:55

z chomika StarszyPan

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    67
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

67 plików
7,29 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności