Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
be.3
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

...

widziany: 15.11.2022 03:54

  • pliki muzyczne
    159
  • pliki wideo
    984
  • obrazy
    48903
  • dokumenty
    14964

66605 plików
563,7 GB

FolderyFoldery
be.3
─══♦♦ Emerycie - rencisto tu są wiadomości dla Ciebie ♦♦══─
─══♦♦ Hobby ♦♦══─
 
─══♦♦ Druty i Szydełko ♦♦══─
 
─══♦♦ Biżuteria szydełkowa ♦♦══─
─══♦♦ Florystyka♦♦══
 
─══♦♦ Fotografia♦♦══
 
─══♦♦ Haft ♦♦══─
 
─══♦♦ Kulinaria ♦♦══─
 
•► Przepisy tupperware•
•►Afrodyzja ki•►
•►Ciasta•►
•►Dania •►
 
•►Pierog i•►
•►Dekoracja Potraw•►
•►Etykiety na przetwory•►
•►Gril•►
•►Grzyby•►
•►Herbata•►
•►Koktajle Wina i Nalewki•►
•►Kuchnie Świata•►
•►Poradnik Kuchenny•►
•►Przetwory •►
•►Ryby•►
•►Sałatki Surówki•►
•►z automatu do chleba •►
•►Zupy i Sosy•►
─══♦♦ Ogrodnictwo♦♦═ ═─
 
─══♦♦ Remont ♦♦══─
─══♦♦ Sam naprawiam ♦♦══─
─══♦♦ Szycie i Krój ♦♦══─
 
•►Fotel, Sofa •►
•►Igielnik •►
•►Poduszki•
─══♦♦ Wnętrza ♦♦══─
─══♦♦ Wystrój Okna ♦♦══─
 
─══♦♦ Zrób to sam-a DIY ♦♦══─
─══♦♦ Jan Paweł II ♦♦══─
 
─══♦♦ Jan Paweł II ♦♦══─
─══♦♦ Modlitwa o uzdrowienie♦♦═ ═─
─══♦♦ Kobieta i styl ♦♦══─
 
─══♦♦ Ojciec Pio ♦♦══─
 
─══♦♦ Poezja ♦♦══─
 
─══♦♦ Poradnik auto-moto ♦♦══─
 
─══♦♦ Motoryzacja ♦♦══─
─══♦♦ Poradnik zdrowia♦♦══─
 
─══♦♦ Porady Babuni♦♦══─
 
─══♦♦ Ramki ♦♦══─
─══♦♦ Religia ♦♦══─
─══♦♦ Ślub ♦♦══─
 
─══♦♦ Szkoła♦♦══─
 
─══♦♦ Prace dyplomowe ♦♦══─
─══♦♦ Ustawy kodeksy♦♦══─
─══♦♦Nasz Pupil ♦♦══─


Po pierwsze – chleb zawsze wstawiam do nagrzanego piekarnika. Mój piekarnik nagrzewa się do odpowiedniej temperatury około 15–20 minut i zawsze staram się to zaplanować. Znając ten czas, mniej więcej wiem, kiedy ustawić nagrzewanie i staram się to zgrać z rośnięciem chleba. Zdarzają mi się wpadki i czasem piekarnik chwilę chodzi pusty, bo czekam, aż chleb jeszcze podrośnie, ale ogólnie jest dobrze. :)
Chleb piekę zazwyczaj z dolną grzałką, czasem z dolną i górną, a czasem z dolną i termoobiegiem. Termoobieg troszkę wysusza pieczywo, ale nigdy nie miałam z tym negatywnych doświadczeń.
Niektóre chleby piekę z naczyniem wypełnionym wodą. Naczynko stawiam zazwyczaj na półce obok chleba lub nad nim. Chodzi o to, że woda podczas pieczenia zamienia się w parę, a przez to chlebek wychodzi smaczniejszy. Wszystko zależy od rodzaju chleba, ale np. ten z ziarenkami, dzięki pieczeniu z parą, ma bardziej miękką skórkę, podobnie jak mój ulubiony z daktylami. Akurat te chleby przez cały czas pieczenia mają naczynko, ale możecie też wstawiać je na przykład na pierwsze 15 minut pieczenia.
Jeśli nie macie naczynka, to możecie też spryskać wnętrze piekarnika wodą (idealny do tego celu jest spryskiwacz do kwiatków). Ważne, by nie pryskać po szybie i na grzałki, lecz na ścianki.
Temperatura
Jeden chleb można upiec na wiele sposobów. Pamiętam, że na samym początku mojej przygody z domowym pieczywem bałam się wysokiej temperatury. Wydawało mi się, że 180°C jest marzeniem każdego chleba. Teraz wiem, że niekoniecznie. 180°C to temperatura idealna do pieczenia na przykład małych pszennych bułeczek, chleby zaś piekę zazwyczaj lub zaczynam piec w 230°C.
Temperaturę pieczenia można obniżać w trakcie. Często zaczynam od 230°C i obniżam do na przykład 200°C. Oczywiście, niektóre wypieki robię w całości na 230°C, ale to zazwyczaj takie, które w piekarniku siedzą 20–30 minut. Te, które trzymam tam troszkę dłużej, piekę w dwóch temperaturach.
W każdym piekarniku można zmienić temperaturę podczas pieczenia na niższą. Po prostu w niektórych wymaga to więcej ruchów. Na przykład mój piekarnik muszę szybko wyłączyć i ponownie nastawić na niższą temperaturę, bo nie mam możliwości kręcenia temperaturą w trakcie pieczenia. Ale już się przyzwyczaiłam. :)
Jeśli w przepisie jest tak: „wstawiam chleb do nagrzanego do 230°C piekarnika, a po 15 minutach zmniejszam do 200 i piekę 30 minut”, to faktycznie zmieniam tę temperaturę po 15 minutach, a nie np. po 10, tłumacząc sobie, że przecież zanim osiągnie niższą, to będzie miał przez chwilę jeszcze wysoką. :)
Czas
Niższa temperatura to oczywiście dłuższy czas pieczenia. Dla chleba mieszanego łyżką pieczenie w 180°C trwa 1,5 h! To długo, ale ten sam efekt można mieć w 230°C w niecałą godzinę. To akurat dość rzadki chleb, dlatego i czasy długie, ale w rzeczywistości mało które pieczywo piekę tak długo.
Dla bułeczek czas pieczenia to zazwyczaj około 15 minut, a dla chleba około 30–50 minut, niektóre bliżej pełnej godziny.
A po czym poznać upieczony chleb? Ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk (pamiętajcie, że jest gorący!). Jednak przyznam się Wam, że czasem po prostu wbijam drewniany patyczek w chlebek i sprawdzam. W drożdżowym powinien być suchy, a w tych na zakwasie może być wilgotny, ważne, by się nie był mocno oblepiony. Patyczek zazwyczaj wbijam w miejsce nacięcia, a jeśli skórka jest już dość twarda, to „nieprofesjonalnie” robię malutką dziurkę nożykiem. :)
Podsumowanie
Mam takie chleby, które za każdym razem piekę inaczej, chcąc osiągnąć jak najlepszy efekt. Ten efekt może też zależeć od piekarnika, dlatego i Was zachęcam do eksperymentów, abyście mogli cieszyć się smakiem pysznego domowego chlebka.

Jak nie wychodzi, jak wychodzi?
1 zasada - przesiewaj mąkę - używaj mąki chlebowej typ 550-750
2 zachowaj proporcje woda-mąka dokładnie jak w przepisie
3 syp drożdże w jednym rogu, sól w przeciwnym
i jeśli nie masz stęchłej mąki i starych drożdży MUSI wyjść.



« poprzednia stronanastępna strona »
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    48
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

48 plików
67 KB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (368)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (368)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności