Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Margerytki.doc

basik-54 / Kulinaria / Dekoracje ciast / Margerytki.doc
Download: Margerytki.doc

158 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
margerytki_30.jpeg

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

a
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dekoracje ciast - ORZECHY.jpg
ORZECHY Lista składników * Ciasto: ...
ORZECHY Lista składników * Ciasto: * 1 kostka Kasia * 1 szklanka gęstej śmietany * 1 jajko * 0,5 łyżeczki sody * 4 szklanki mąki * szczypta soli * Nadzienie: * 1,5 szklanki cukru * 0,5 szklanki mleka * 1 kostka Kasia * 3 łyżki kakao * paczka herbatników * 2 szklanki mleka w proszku Jak zrobić? Z podanych składników zagnieść ciasto. Upiec korpusy orzechów w specjalnej formie. Cukier, 0,5 szklanki mleka, Kasia i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i wymieszać. Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać. Smacznego :)
Dekoracje ciast - OWOCE POD PIERZYNKĄ.jpg
Owoce pod pierzynką Składniki Spód: 4 jaja 2/3 szkl cukr ...
Owoce pod pierzynką Składniki Spód: 4 jaja 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 5 dag roztopionej Kasia owoce: brzoskwinie/nektarynki/truskawki/wiśnie - do wyboru podzielone w mniejsze kawałki Krem: 500 ml śmietany 30% 400 g śmietany 18% (kwaśnej) 1oranżadka w proszku, najlepiej o smaku owocu, który dodajemy 2 śmietanfixy Jak zrobić? Spód: Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy (powinny się spienić), dodajemy do ubitych z cukrem białek i delikatnie mieszamy. Przesiewamy oba rodzaje mąk, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie, a na końcu wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną Kasia. Pieczemy w dużej blaszce ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest upieczone. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietanfixy i oranżadkę w proszku. Całość mieszamy delikatnie ze śmietaną kwaśną. Na upieczony spód wykładamy dość grubą warstę owoców, na nie nakładamy śmietaną. Całość posypujemy grubą warstwą grubego cukru, a następnie dużą ilością cynamonu (utworzy się chrupiąca skorupka). Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: 30 - 40 minut
Dekoracje ciast - OWOCOWY RAJ.jpg
OWOCOWY RAJ Lista składników * ...
OWOCOWY RAJ Lista składników * Biszkopt: * 6 jajek, * niepełna szklanka cukru, * 1,5 maki tortowej, * 2 łyzeczki proszku do pieczenia, * Kasia do posmarowania , * bułka tarta * Bita smietana: * 6 buteleczek smietany kremowki 30-proc., * 7 zel-fiksów,cukier waniliowy, * oprocz tego: * 4-5 łyzek dzemu z owoców lesnych * lub czarnej porzeczki,poncz do nasaczania, * owoce do dagracji Jak zrobić? Jajka z cukrem ubijamy 10- 15 minut na puszysta masę.Dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy.Wlewamy do dużej tortownicy,pieczemy w temp.p.200 stopni.Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem.Śmietanę z cukrem i zel- fikasami miksujemy.Spod tortu smarujemy dżemem ,wykładamy część bitej śmietany,przykrywamy drugim krążkiem .Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem.Wierzch i boki smarujemy bita śmietaną .Dekorujemy owocami.Wstawiamy do lodówki. Temperatura piekarnika : 200oC Czas pieczenia: 30 minut
Dekoracje ciast - PASCHA WIELKANOCNA.jpg
PASCHA WIELKANOCNA Lista składników ...
PASCHA WIELKANOCNA Lista składników * 75 dag tłustego lub półtłustego białego sera ( może być też serek śmietankowy o smaku waniliowym "Delfiko" lub innej firmy - wtedy nie trzeba mielić sera) * 10 jaj ugotowanych na twardo * kostka Kasia * 25 dag cukru, cukier waniliowy lub laska wanilii * 10 dag rodzynek * 10 dag orzechów * 10 dag migdałów * 1 paczka skórki pomarańczowej (10 dag) Jak zrobić? Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie, wystudzić, obrać i drobno pokroić. * Ser zmielić. * Z jaj wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito, utrzeć z Kasia i cukrem. * Stopniowo dodawać zmielony ser, utartą wanilię lub cukier waniliowy, orzechy, migdały, rodzynki i skórke pomarańczową. * Formę, do której chcemy włożyć masę, wyłożyć folią spożywczą, wypełnić masą serową i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Dekoracje ciast - PETIT Z KREMEM KAWOWYM.jpeg
PETIT Z KREMEM KAWOWYM Krem 1 kost ...
PETIT Z KREMEM KAWOWYM Krem 1 kostka margaryny(25 dag) 20 dag cukru lub szklanka cukru pudru 4 żółtka 1\2 szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy Margarynę utrzec z cukrem na puszystą masę ,następnie dodawac po 1 żółtku a na koniec przestudzoną kawę wlewając powoli i dobrze wymieszac powoli. Z tego kremu można przełożyc 10 paczek herbatników petit buerre.(Mogą byc zwykłe) Zagotowac od 1-1,5 szklanki mleka i w zimnym moczyc herbatniki układac najlepiej na papierze śniadaniowym woskowanym na innym się przylepią (wysokośc i szerokośc każdy według gustu)herbatniki,krem,herbatniki.itd polac polewą. Polewa 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1-1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wszystko zagotowac na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Dekoracje ciast - PIEGUSEK Z ORZECHAMI.jpg
PIEGUSEK Z ORZECHAMI Lista składnikó ...
PIEGUSEK Z ORZECHAMI Lista składników * 250 g Kasia * 400 g mąki * 220 g cukru * 5 jaj * 100 g suchego maku * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich * polewa czekoladowa Jak zrobić? W misce zmiksuj miękką Kasia z cukrem, stopniowo dodając jajka. Masę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem, wsyp do miski, znów wymieszaj mikserem. Z orzechów wybierz około 20 najładniejszych połówek do dagracji, resztę wsyp do masy i wymieszaj łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to ciasto i piecz około 40 minut w 180 stopniach C. Polewę rozpuść w garnuszku z gorącą wodą. Ciasto pokrój w trójkąty. Na każdym trójkącie zrób kleks z polewy czekoladowej i przyklej orzechy. Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: ok. 40 minut
Dekoracje ciast - PIANKOWA MOZAIKA.jpg
PIANKOWA MOZAIKA Lista składników ...
PIANKOWA MOZAIKA Lista składników * Biszkopty okrągłe * 2 galaretki agrestowe * galaretka cytrynowa * galaretka wiśniowa * galaretka niebieska * 3 bite śmietany ( śnieżka) * czekolada do dekoracji Jak zrobić? W dużej tortownicy rozłożyć biszkopty. Rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach gorącej wody. Gdy będą tężeć wlać na biszkopty- wstawić do lodówki. Pozostałe galaretki ( każda osobno) rozpuścić w 1 szklance wody- ostudzić. Przygotować trzy półmiski na ubicie bitej śmietany. Każdą z osobna ubić w 150 ml mleka. Do ubitych śnieżek powoli wlewać ostudzoną galaretkę.W ten sposób mamy 3 różno kolorowe pianki. Wylewamy porcjami tworząc tzw. mozaikę. Wstawiamy ponownie do lodówki żeby stężało i na koniec dagrujemy rozpuszczoną na parze czekoladą. SMACZNEGO.
Dekoracje ciast - PIJANA ŚLIWKA.jpg
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ ...
Pijana śliwka Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szkl cukru ½ szkl mąki pszennej ½ szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 30 dag suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szkl) 25 dag Kasia 5 łyżek Nutelli Wierzch ½ litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny gorzka herbata + 3 kieliszki rumu do nasączenia biszkoptu czekolada do dagracji Jak zrobić? Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzić i nasączyć herbatą z rumem. Suszone śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godz., następnie pokroić w kostkę. Kasia utrzeć, dodać porcjami Nutellę i pokrojone śliwki. Kremem przełożyć ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodać żelatynę (wystudzoną!) rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody i wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok. 25 minut
Dekoracje ciast - PIJANE ŚLIWKI.jpg
PIJANE ŚLIWKI Lista składników ...
PIJANE ŚLIWKI Lista składników * 1 kostka Kasia * 20 dkg kremu czekoladowego, np. Nutella * 30 - 40 dkg suszonych śliwek * ok. 200 ml alkoholu * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 5 jajek * 3/4 szkl. cukru pudru * 1 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao Jak zrobić? Śliwki drobno pokroić, namoczyć w szczelnym naczyniu w alkoholu na 24 godziny. BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka. Dobrze zmiksować, na końcu dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec w temp.p. 170 o C przez 30- 40 minut. KREM: Miękką Kasia zmiksować mikserem, dodać krem czekoladowy. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać śliwki razem z alkoholem, delikatnie połączyć. WIERZCH: Śmietanę dobrze ubić, na końcu dodając cukier puder PRZEŁOŻENIE: Na biszkopt wyłożyć masę śliwkowo czekoladową. A na nią warstwę ubitej śmietanY. Całość posypać przesianym kakao. Schłodzić przed podaniem. Temperatura piekarnika : 170 o CoC Czas pieczenia: 30-40 minut
Dekoracje ciast - PLACEK Z TOFII.jpg
PLACEK Z TOFII Lista składników ...
PLACEK Z TOFII Lista składników * Ciasto kruche; * 2,5 szklanki mąki * 0,5 szklanki cukru * 3 łyżki miodu * 1 jajko * 1 łyżeczka sody * 15 dag Kasia * Biszkopt; * 3 jajka * 3 łyżki mąki * 2 łyżki cukru * 1/2 łyżeczki proszku * Masa budyniowa; * 1/2 litra mleka * 1/2 szklanki cukru * 3 łyżki maki pszennej * 2 łyżki maki ziemniaczanej * olejek śmietankowy * 1 Kasia * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego Jak zrobić? Składniki na ciasto kruche zagnieść, podzielić na dwie części i upiec na dwóch dużych jednakowych blachach.Ja piekę po ok. 15 min w temp.p. 200 stopni. Biszkopt upiec z podanych składników na takiej samej blaszce co placki kruche. Masa budyniowa; z podanych składników ugotować budyń, do gorącego budyniu wmieszać Kasia. Puszkę z mlekiem umieszczamy w garnku z woda i gotujemy przez 2 godziny /pilnować ,aby woda się nie wygotowała/. Otwieramy po ok 20 min. Wykonanie: 1/ placek miodowy 2/ 3/4 karmelu z puszki /gorący/ 3/ biszkopt 4/ masa budyniowa /gorąca/ 5/ placek miodowy 6/ reszta karmelu Biszkopt można zastąpić biszkoptami z paczki, wtedy placek będzie niższy /biszkopt można na pączować/ Zamiast gotować mleko w puszce można kupić gotowy karmel. Placek najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy skruszeje. Temperatura piekarnika : 200oC
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności