Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
bartek26
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

bartek

widziany: 10.07.2024 19:36

  • pliki muzyczne
    240
  • pliki wideo
    315
  • obrazy
    9320
  • dokumenty
    4104

14170 plików
38,39 GB

  • 84 KB
  • 15 gru 14 22:22
Burak, warzywo wszechstronne
Naj­bar­dziej znane pod po­sta­cią barsz­czu oraz ćwi­kły, świet­nie spraw­dza się rów­nież w za­pie­kan­kach, prze­ką­skach, de­se­rach czy kok­taj­lach wa­rzyw­no-owo­co­wych. Bu­ra­ka­mi warto za­ja­dać się szcze­gól­nie zimą – wzmac­nia­ją bo­wiem od­por­ność or­ga­ni­zmu, do­da­ją ener­gii, po­ma­ga­ją zwal­czyć ła­ma­nie w ko­ściach. Sok z ki­szo­nych bu­ra­ków sta­no­wi jeden z naj­lep­szych na­tu­ral­nych leków na ane­mię – zwięk­sza ilość czer­wo­nych krwi­nek, po­pra­wia krą­że­nie, udraż­nia na­czy­nia krwio­no­śne. Burak po­sia­da rów­nież silne wła­ści­wo­ści od­kwa­sza­ją­ce i oczysz­cza­ją­ce – po­pra­wia stan krwi i wy­płu­ku­je z or­ga­ni­zmu szko­dli­wy kwas mo­czo­wy. „Czer­wo­ne bulwy” za­wie­ra­ją także dwa rzad­kie me­ta­le – cez i rubid, które ha­mu­ją roz­wój ko­mó­rek no­wo­two­ro­wych.
Wa­rzyw tych po­win­ni jed­nak uni­kać dia­be­ty­cy. Nawet w ćwi­kło­wej od­mia­nie bu­ra­ka znaj­du­je się bo­wiem sporo cukru.
  • 81 KB
  • 15 gru 14 22:22
Cebula - nie do przecenienia w sezonie grypowym
Ce­bu­la wy­ci­ska łzy, ale i prze­pę­dza cho­ro­by. Jej proz­dro­wot­ne wła­ści­wo­ści znali już sta­ro­żyt­ni Rzy­mia­nie – po­dob­no prze­zię­bie­nia le­czył nią sam Neron (co wła­ści­wie nie jest naj­lep­szą re­kla­mą dla tej ro­śli­ny). Za­le­ty tego wa­rzy­wa do­ce­nia­ją rów­nież współ­cze­śni – kilka lat temu mer Dro­ho­by­cza ufun­do­wał po­mnik ce­bu­li w ge­ście wdzięcz­no­ści za ura­to­wa­nie miesz­kań­ców tego mia­sta przed epi­de­mią grypy. W ap­te­kach bra­ko­wa­ło wów­czas leków i środ­ków de­zyn­fek­cyj­nych, za to w skle­pach nie za­bra­kło zwy­kłej dymki, która po­mo­gła prze­gnać "bak­cy­la" z ukra­iń­skiej miej­sco­wo­ści. Ce­bu­la nie tylko pod­no­si od­por­ność or­ga­ni­zmu na ty­po­wo zi­mo­we cho­ro­by, ale rów­nież ob­ni­ża po­ziom cho­le­ste­ro­lu i cukru we krwi, po­pra­wia tra­wie­nie i prze­ciw­dzia­ła za­par­ciom.
Nasze bab­cie kro­iły ją w ta­lar­ki i prze­sy­py­wa­ły cu­krem, a na­stęp­nie od­sta­wia­ły na kilka go­dzin, by uzy­skać w ten spo­sób ce­bu­lo­wy syrop – świet­ne le­kar­stwo na ka­szel!
  • 75 KB
  • 15 gru 14 22:22
Czarna rzepa
Znana głów­nie jako ro­śli­na ko­sme­tycz­na. Szam­pon z czar­nej rzepy to sku­tecz­ny śro­dek na wzmoc­nie­nie wło­sów oraz łu­pież. Z kolei ugo­to­wa­ne i utar­te bulwy tego wa­rzy­wa na­da­ją się na ma­secz­kę prze­ciw­trą­dzi­ko­wą. Jed­nak czar­na rzod­kiew spraw­dza się zna­ko­mi­cie nie tylko przy "od­no­wie bio­lo­gicz­nej", ale rów­nież w kuch­ni: jako skład­nik su­ró­wek, zup, za­pie­ka­nek lub na­dzie­nia, np. pie­ro­go­we­go.
Osoby o wraż­li­wych pod­nie­bie­niach nie po­win­ny jej jeść na su­ro­wo – jest bo­wiem znacz­nie ostrzej­sza niż spo­krew­nio­na z nią rzod­kiew­ka. Jed­nak po ob­rób­ce ter­micz­nej traci swe pi­kant­ne wła­ści­wo­ści. Za in­ten­syw­ny smak i za­pach rzepy od­po­wia­da­ją olej­ki gor­czycz­ne, które sil­nie po­bu­dza­ją wy­dzie­la­nie soków tra­wien­nych i śliny, ko­rzyst­nie wpły­wa­jąc na tra­wie­nie. Rzepa za­wie­ra rów­nież fi­ton­cy­dy – sub­stan­cje o dzia­ła­niu bak­te­rio- i grzy­bo­bój­czym – a także wi­ta­mi­ny C, B1, B2 i sole mi­ne­ral­ne, m.​in. po­ta­su, ma­gne­su, że­la­za, siar­ki i wap­nia. Zimą czar­na rzod­kiew po­mo­że nam m.​in. w walce z kasz­lem i za­pa­le­niem dróg od­de­cho­wych.
  • 75 KB
  • 15 gru 14 22:22
Czarny bez
Owo­ców czar­ne­go bzu nie ku­pi­my w pierw­szym lep­szym su­per­mar­ke­cie. Można ich szu­kać w skle­pach zie­lar­skich lub za­mó­wić przez in­ter­net. Naj­le­piej jed­nak sa­me­mu udać się na zbio­ry w se­zo­nie, czyli na prze­ło­mie sierp­nia i wrze­śnia, gdy ja­go­dy czar­ne­go bzu osią­ga­ją peł­nię doj­rza­ło­ści. Ale uwaga! Nie na­le­ży ich jeść na su­ro­wo – w tej po­sta­ci są tru­ją­ce. Do­pie­ro po od­po­wied­niej ob­rób­ce, np. su­sze­niu lub go­to­wa­niu, mo­że­my bez­piecz­nie cie­szyć się ich wa­lo­ra­mi sma­ko­wy­mi oraz zdro­wot­ny­mi. Jakie kon­kret­nie moce kryją się w czar­nym bzie? Przede wszyst­kim to świet­ny lek na prze­zię­bie­nia o dwu­krot­nie wyż­szej za­war­to­ści wi­ta­mi­ny C niż cy­tru­sy. Jest rów­nież bo­ga­ty w wi­ta­mi­ny z grupy B, a także sta­no­wi naj­więk­sze obok aro­nii źró­dło an­to­cy­ja­nów – sil­nych an­ty­utle­nia­czy o dzia­ła­niu prze­ciw­no­wo­two­ro­wym, prze­ciw­grzy­bi­czym, prze­ciw­za­pal­nym, a nawet prze­ciw­wrzo­do­wym. Czar­ny bez ma rów­nież dzia­ła­nie mo­czo­pęd­ne i prze­czysz­cza­ją­ce, a także wpły­wa ko­rzyst­nie na kon­dy­cję na­czyń krwio­no­śnych i prze­ciw­dzia­ła roz­wo­jo­wi miaż­dży­cy.
  • 65 KB
  • 15 gru 14 22:22
Czosnek
Jeden z naj­sil­niej­szych na­tu­ral­nych an­ty­bio­ty­ków, a za­ra­zem jedna z naj­po­pu­lar­niej­szych przy­praw pol­skiej kuch­ni. Ma zgub­ny wpływ na ja­kość od­de­chu, ale zba­wien­ny na od­por­ność or­ga­ni­zmu. Zimą naj­le­piej jadać go re­gu­lar­nie – bo zmniej­sza po­dat­ność na in­fek­cje, po­ma­ga zwal­czyć prze­zię­bie­nie, ła­ma­nie w ko­ściach i ob­ni­żyć go­rącz­kę.
Za zdro­wot­ne wła­ści­wo­ści czosn­ku od­po­wia­da­ją siarcz­ki al­li­lo­we oraz dzia­ła­ją­ca bak­te­rio­bój­czo al­li­cy­na, która po­wsta­je z prze­kształ­ce­nia al­lii­ny po na­ru­sze­niu tkan­ki czosn­ku, np. pod wpły­wem wy­ci­śnię­cia go przez pra­skę. Czo­snek to nie tylko po­strach drob­no­ustro­jów, ale spe­cy­fik o sze­ro­kiej gamie wła­ści­wo­ści zdro­wot­nych. Jest za­le­ca­ny m.​in. w pro­fi­lak­ty­ce cho­rób ser­co­wo-na­czy­nio­wych, po­nie­waż po­ma­ga ob­ni­żyć po­ziom cho­le­ste­ro­lu, roz­rze­dzić krew i zmniej­szyć jej ci­śnie­nie, a także w pro­fi­lak­ty­ce no­wo­two­ro­wej, po­nie­waż ha­mu­je pro­ces po­wsta­wa­nia nie­któ­rych kan­ce­ro­ge­nów.
  • 61 KB
  • 15 gru 14 22:22
Dzika róża
To krzew po­spo­li­ty po­ra­sta­ją­cy przy­dro­ża, za­ro­śla, ugory, obrze­ża lasów. I jak wiele po­spo­li­tych ro­ślin, po­sia­da nie­po­spo­li­te wła­ści­wo­ści. Owoce dzi­kiej róży to skarb­ni­ca zdro­wia. Sta­no­wią dru­gie po eg­zo­tycz­nej ace­ro­li naj­bo­gat­sze źró­dło wi­ta­mi­ny C - za­wie­ra­ją jej kil­ka­na­ście razy wię­cej niż cy­tru­sy. Znaj­dzie­my w nich rów­nież wi­ta­mi­ny A, B1, B2, E, K, kwas fo­lio­wy, olej­ki ete­rycz­ne oraz fla­wo­no­idy, po­sia­da­ją­ce dzia­ła­nie prze­ciw­u­tle­nia­ją­ce, prze­ciw­za­pal­ne, prze­ciw­grzy­bi­cze. Owoce dzi­kiej róży są do­sko­na­łym środ­kiem na wzmoc­nie­nie or­ga­ni­zmu w se­zo­nie zi­mo­wym, po­ma­ga­ją rów­nież w le­cze­niu do­le­gli­wo­ści prze­wo­du po­kar­mo­we­go, wą­tro­by i nerek, a nawet sta­wów.
Nie na­da­ją się jed­nak do je­dze­nia na su­ro­wo. Po ze­rwa­niu można je su­szyć, ma­ce­ro­wać lub zalać spi­ry­tu­sem do na­cią­gnię­cia. Kto nie chce się fa­ty­go­wać wła­sno­ręcz­ną ob­rób­ką owo­ców dzi­kiej róży, może je nabyć w każ­dym mar­ke­cie w po­sta­ci her­bat­ki.
  • 76 KB
  • 15 gru 14 22:22
Gruszka
Przy­by­ła do Eu­ro­py ze sta­ro­żyt­nej Per­sji i po­cząt­ko­wo przy­ję­ła się je­dy­nie na po­łu­dniu: w Gre­cji i Rzy­mie. Na za­chód Sta­re­go Kon­ty­nen­tu do­tar­ła do­pie­ro w XVII i XVIII w. Ten po­pu­lar­ny owoc pol­skich ogro­dów i sadów upra­wia­ny jest w znacz­nie mniej­szej ilo­ści niż jabł­ka, po­nie­waż nie sprzy­ja mu nasz kli­mat – gru­sza jest ro­śli­ną cie­pło­lub­ną. Warto jed­nak ko­rzy­stać z za­so­bów, które po­sia­da­my, po­nie­waż grusz­ki ofe­ru­ją bo­gac­two sub­stan­cji od­żyw­czych. Przede wszyst­kim za­wie­ra­ją całą gamę skład­ni­ków mi­ne­ral­nych, ta­kich jak potas, fos­for, ma­gnez, wapń, że­la­zo, miedź, bor czy jod. Sta­no­wią rów­nież bo­ga­te źró­dło wi­ta­min: A, B1, B2, B6, C i PP. Grusz­ki za­le­ca­ne są w do­le­gli­wo­ściach tra­wien­nych i przy za­tru­ciach po­kar­mo­wych – naj­le­piej star­te lub w for­mie kom­po­tu. Grusz­ki mają rów­nież wła­ści­wo­ści prze­ciw­go­rącz­ko­we, dla­te­go mogą się przy­słu­żyć w le­cze­niu prze­zię­bień czy ła­go­dze­niu ob­ja­wów grypy.
  • 77 KB
  • 15 gru 14 22:22
Jabłko
To nie­mal sy­no­nim owocu, szcze­gól­nie w Pol­sce, która jest jabł­ko­wym po­ten­ta­tem, jako trze­ci – po Chi­nach i Sta­nach Zjed­no­czo­nych – naj­więk­szy pro­du­cent tych owo­ców na świe­cie. Hi­sto­ria jabł­ka sięga 4000 lat p.n.e., jed­nak więk­szość jego współ­cze­snych od­mian po­ja­wi­ła się w XX i XIX w., a jed­no­cze­śnie ga­tun­ki po­pu­lar­ne w daw­nej Pol­sce za­nik­nę­ły. Wszyst­ko ze wzglę­du na ko­niecz­ność do­sto­so­wa­nia pro­duk­cji do wy­mo­gów ma­so­we­go prze­twór­stwa, m.​in. przez stwo­rze­nie od­mian od­por­nych na przy­mroz­ki i cho­ro­by. Jabł­ko to "owoc-or­kie­stra" o nie­mal nie­ogra­ni­czo­nej licz­bie za­sto­so­wań ku­li­nar­nych. Na­da­je się do su­ró­wek, sa­ła­tek, ciast, prze­cie­rów, dże­mów, kom­po­tów, wy­ci­ska­nych soków, a nawet nie­któ­rych dań obia­do­wych. Przy więk­szej de­ter­mi­na­cji zro­bi­my z niego ocet jabł­ko­wy albo cydr, czyli napój al­ko­ho­lo­wy, po­pu­lar­ny we Fran­cji czy Wiel­kiej Bry­ta­nii, a ostat­nio zdo­by­wa­ją­cy uzna­nie rów­nież w Pol­sce.
Jabł­ko to nie tylko przy­smak, ale rów­nież mała bomba zdro­wot­na, za­wie­ra­ją­ca nie­mal wszyst­kie znane wi­ta­mi­ny: A, C, D, E, K oraz pulę wi­ta­min z grupy B, a także wiele cen­nych mi­ne­ra­łów. Jabł­ka naj­le­piej jadać nie­obra­ne i w po­sta­ci su­ro­wej, po­nie­waż pod wpły­wem ob­rób­ki ter­micz­nej tracą one więk­szość swo­ich cen­nych wła­ści­wo­ści.
  • 51 KB
  • 15 gru 14 22:22
Kapusta, najlepiej kiszona.
To nie tylko ide­al­ny do­da­tek do ko­tle­ta, ale przy­smak sam w sobie. A w do­dat­ku samo zdro­wie. Jak wszyst­kie ki­szon­ki, rów­nież ka­pu­sta pod­da­na fer­men­ta­cji za­wie­ra ob­fi­tość ko­rzyst­nych dla na­sze­go zdro­wia kul­tur bak­te­rii kwasu mle­ko­we­go – w znacz­nie więk­szej ilo­ści niż jo­gurt czy kefir. Te po­ży­tecz­ne drob­no­ustro­je są nie­zbęd­ne dla pra­wi­dło­we­go funk­cjo­no­wa­nia jelit. Ha­mu­ją stany za­pal­ne i pro­ce­sy gnil­ne, po­wstrzy­mu­ją roz­rost droż­dża­ków i szko­dli­wych bak­te­rii. Nie­ste­ty ki­szon­ki do­step­ne w sprze­da­ży to za­zwy­czaj pro­duk­ty pa­ste­ry­zo­wa­ne, po­zba­wio­ne cen­nych bak­te­rii albo za­kwa­sza­ne octem – a nie fer­men­to­wa­ne – w celu przy­spie­sze­nia pro­duk­cji.
Ka­pu­stę warto jed­nak spo­ży­wać w każ­dej po­sta­ci, rów­nież go­to­wa­ną czy du­szo­ną. Sta­no­wi ona bo­wiem bo­ga­te źró­dło wi­ta­min z grupy B oraz A, C i K, a także ru­ty­ny – fla­wo­no­idu o dzia­ła­niu wzmac­nia­ją­cym i uszczel­nia­ją­cym na­czy­nia krwio­no­śne oraz po­pra­wia­ją­cym ich ela­stycz­ność. Ru­ty­na zmniej­sza też tok­sycz­ność utle­nio­ne­go cho­le­ste­ro­lu, ob­ni­ża­jąc w ten spo­sób ry­zy­ko cho­rób serca, i za­po­bie­ga nad­mier­nej krze­pli­wo­ści krwi.
  • 84 KB
  • 15 gru 14 22:22
Ziemniak
Ostat­nie wa­rzy­wo, do któ­re­go trze­ba prze­ko­ny­wać Po­la­ków. Sta­no­wi pod­sta­wę "ar­che­ty­po­we­go" pol­skie­go obia­du: scha­bo­we­go z ka­pu­stą i ziem­nia­ka­mi. Za­ja­da­my się nimi na każdy z moż­li­wych spo­so­bów: w for­mie fry­tek, plac­ków ziem­nia­cza­nych, za­pie­ka­ne w skór­kach, go­to­wa­ne na parze, sma­żo­ne w for­mie ta­lar­ków.
Ziem­niak, spro­wa­dzo­ny z Peru do Eu­ro­py przez Hisz­pa­nów w XVII w., to obec­nie nie­mal pol­skie wa­rzy­wo na­ro­do­we. Po­zna­nia­cy uho­no­ro­wa­li go nawet "po­mni­kiem" w for­mie przy­po­mi­na­ją­ce­go bulwę głazu o wdzięcz­nej na­zwie "Po­mnik Pyry". Jed­nak po­czci­wy kar­to­fel ma nam do za­ofe­ro­wa­nia nie tylko wa­lo­ry sma­ko­we, ale rów­nież por­cję zdro­wia.
Mało kto wie, że ziem­nia­ki to jedno z pod­sta­wo­wych źró­deł wi­ta­mi­ny C w na­szym po­ży­wie­niu – mają jej wię­cej niż jabł­ka i ce­bu­la! Wa­rzy­wa te za­wie­ra­ją rów­nież wi­ta­mi­ny z grupy B, że­la­zo, potas oraz ma­gnez. Ze wzglę­du na swoją lek­ko­straw­ność są po­le­ca­ne przy do­le­gli­wo­ściach żo­łąd­ka.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

10 plików
0,71 MB




apsika

apsika napisano 31.01.2021 09:05

zgłoś do usunięcia
super chomiczek, dzieki
ia8

ia8 napisano 23.06.2021 09:15

zgłoś do usunięcia
super chomiczek, bardzo dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego.

konto__prywatne napisano 30.07.2021 13:01

zgłoś do usunięcia
Ostatnio (tj. 26.07.2021) wrzuciłem u siebie ciekawy materiał video pt. "Wszyscy pójdą siedzieć! Władze Sanepidu są zawieszone. Czas rozliczenia? M. Najda". Zapraszam.
adalbertus23

adalbertus23 napisano 12.02.2022 15:26

zgłoś do usunięcia
Serdeczne dzieki

ANTYMATRIX napisano 23.04.2022 15:56

zgłoś do usunięcia
Z A P R A S Z A M do mnie Chomik jest nowy, ale stopniowo się rozwija.

ANTYMATRIX napisano 2.07.2022 13:33

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do przeczytania artykułu "Jak zły będzie niedobór żywności?", który wrzuciłem na stronę główną mojego chomika.
nilay48388

nilay48388 napisano 5.02.2023 15:55

zgłoś do usunięcia
Super chomik
slu997dillgang

slu997dillgang napisano 20.11.2023 02:19

zgłoś do usunięcia
z
vjesiek

vjesiek napisano 28.12.2023 13:49

zgłoś do usunięcia
karolaslazak13

karolaslazak13 napisano 11.05.2024 02:22

zgłoś do usunięcia
💕❤️🙏

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności