-
36 -
7 -
1280 -
332
1675 plików
740,83 MB
Składniki
NA BISZKOPT:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
-0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek)
-wódka do namoczenia śliwek
-standardowa kostka (250 g) masła
-200 g nutelli
NA WIERZCH:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
-1 tabliczka czekolady
BISZKOPT:
Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, sprawdzony przepis na ciemny biszkopt z 4 jaj.
W czasie gdy ciasto stygnie, przystąpić do dalszej pracy.
KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ:
Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły.
Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać.
Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać.
NA WIERZCH:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK...
Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami.
Na krem wyłożyć kremówkę.
Całość posypać tartą czekoladą.
************************************************************************************************************
Ciasto kruche z masą budyniową i jabłkami
Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i upiec w temp 180C przez 15 min.
Krem:
2 szklanki mleka
15 dag cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag margaryny
cukier waniliowy
mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym - ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić.
Jabłka:
1 kg jabłek
1 galaretka owocowa
usażyć obrane i starte jabłka. Dodać rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szkl wrzącej wody.
Przełożenie ciasta: ciasto - krem - ciasto - jabłka - ciasto
można zrobić polewe lub posypać cukrem pudrem
************************************************************************************************************
Kocie oczka:
Składniki
50 dkg kg maki
30 dkg masła
12 dkg cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 jajko
Marmolada/ nutella
Wszystkie składniki wymieszać. Rozwałkować i wykrawać okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek wykroić dziurki.Po upieczeniu całe kółeczka smarować marmoladą lub nutellą, następnie przyłożyć ciasteczkiem z wyciętą dziurką.
*************************************************************************************************************
Fajne kruchutkie ciasteczka:
Składniki
50 dkg kg maki
30 dkg margaryny
8 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 całe jajko
Wszystkie składniki wyrobic i rozwałkować.Podzielić ciasto na 2 części,do jednej dodac 3 łyżeczki kakao i dalej wyrabiać.Włożyć obie połówki ciasta na 1 h do lodówki.Po wychłodzemiu rozwałkować ciasta w 2 prostokąty,nałożyć na siebie i zwinać jak rolade,kroić plasterki i układać na dece.Włozyc do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec okolo 15-18 minut.
*****************************************************************************************************************
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB