Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
astor77
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Anna

widziany: 13.09.2020 08:58

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    4
  • pliki wideo
    6
  • obrazy
    1012
  • dokumenty
    70

1150 plików
6,21 GB

Ukryj opis
W tym folderze będą znajdowały się wszystkie pliki, które zachomikujesz (skopiujesz) do siebie przeglądając inne Chomiki. Domyślnie ten folder jest zahasłowany, możesz zmienić lub usunąć hasło do tego folderu, ale lepszym rozwiązaniem jest co jakiś czas wchodzić do tego folderu (będąc zalogowanym jako właściciel Chomika) i przenosić z niego pliki do innych folderów Twojego Chomika. Dzięki temu ułatwisz innym korzystanie z Twoich zasobów oraz uporządkujesz swoje zbiory.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 25 KB
  • 13 mar 13 14:52

CIASTO CZEKOLADOWO MALINOWE

składniki

• Herbatniki (ilość wystarczająca do pokrycia blaszki o wymiarach 24x36 lub mniejszej trochę)
• Biszkopty podłużne
Masa czekoladowa:
• 500 ml mleka
• 1 opakowanie (takie na ½ litra mleka) budyniu czekoladowego
• 1 płaska łyżka maki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 100 g gorzkiej czekolady (połamać na małe kawałki)
• 5 (lub więcej bo ciasto nie jest słodkie) łyżek cukru
• 250 g masła/margaryny
Masa malinowa:
• 250-300 ml musu z malin (maliny zblenderowane i przetarte przez sitko aby nie było pestek)
• 1 opakowanie galaretki malinowej
• Ok. 150-200ml wody
• 1 płaska łyżka żelatyny
Masa śmietanowa:
• 400 – 500 ml śmietanki kremówki (30%)
• 1 płaska łyżka żelatyny
• 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: ok. 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Następnie ułożyć na dnie herbatniki, jeden obok drugiego, aby nie było szczelin.
Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić na ogniu. Gdy mleko już jest mocno ciepłe należy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. W misce wymieszać pozostałe mleko z budyniem, cukrem, kakao i mąką. Wlać na gotujące się mleko i mieszając ciąglę, doprowadzić do zagotowania się mleka. Budyń ostudzić trochę, co jakiś czas mieszając, i ułożyć na wierzchu masło/margarynę okrojoną na mniejsze kawałki. Odczekać aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Masę wylać na herbatniki i wyrównać.
Na masie czekoladowej ułożyć biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm. Lekko wcisnąć w masę, ale tak aby połowa wystawała ponad nią.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie , żelatynę namoczyć w kilku łykach wody, podgrzewając rozpuścić i wlać do ciepłej jeszcze galaretki a całość wymieszać z musem malinowym (jeżeli będzie prosto z lodówki to masa szybciej się zetnie). Tężejący już mus wylać najpierw w odstępy pomiędzy biszkoptami a następnie na całą powierzchnię. Wstawić do lodówki aby mus całkiem stężał.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i rozpuścić. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Żelatynę zahartować śmietaną i dodać do niej, miksując razem. Śmietanę wyłożyć na mus malinowy.
Całość posypać stratą czekoladą.


z chomika AnnaMaria1515

  • 57 KB
  • 13 mar 13 14:51

FANTAZJA BANANOWO KAWOWA

Składniki spodu:

 Jasne i ciemne biszkopty ( nasączone dobrym alkoholem, u mnie amaretto i likier kawowy)
    
MASA I: 

     - 2 banany 
     - 300-330 ml jogurtu kawowego 
     - 200 ml śmietany kremówki 
     - 1-2 łyżki cukru pudru 
     - cukier lub aromat waniliowy 
     - 2 łyżki żelatyny 

MASA II: 
    -1 śnieżka 
     - 1 czekolada mleczna (10 dkg) 
     - 2 łyżeczki kakao 
     - 1 łyżka żelatyny 

SPÓD: 
Biszkopty jasne nasączyć alkoholem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (Ø 26 cm).

Masa I :
Banany zmiksować z jogurtem kawowym. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego (lub olejku). Przygotować żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kremówkę połączyc z masą bananowo-kawową. Do zimnej żelatyny dodac 1 łyżkę masy bananowo-kawowej, energicznie wymieszac. Gdy zacznie tężec dodac ją do pozostałej masy i wyłożyc na biszkopty.
MASA II:
Śnieżkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czekoladę mleczną rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka, gdy ostygnie, dodać do ubitej śnieżki. Do masy wsypać 2 łyżeczki kakao i wszystko wymieszać mikserem. Żelatynę przygotować, zimną wymieszać z łyżką śnieżki, gdy zacznie tężec dodać do pozostałej masy i wyłożyć na masę bananowo-kawową.
Wierzch polałam czekoladą i posypałam migdałami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego:)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 139 KB
  • 13 mar 13 14:50

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO

Składniki na spód:
-140 g ciastek maślanych
- 60 g masła

Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
 - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)
 - 200 g drobnego cukru
 - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
 - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką
Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem .
Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ).  
Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). 
Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 66 KB
  • 13 mar 13 14:49

SERNIK IDEALNY
Sposób przygotowania
Jeśli Twoja tortownica nie jest w 100% szczelna, przed przystąpieniem do pieczenia, musisz ją uszczelnić folią aluminiową. W tym celu zdejmij obręcz tortownicy i na dno ułóż duży kawałek folii. Zamknij tortownicę tak, aby folia była na zewnątrz obręczy. Wystającą folią otul obręcz. 
# Spód: [pominęłam]
200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive)
3 łyżki masła
Ciasteczka pokrusz na proch i wymieszaj ze stopionym masłem. Przełóż masę do tortownicy i wygładź łyżką.
Spód piecz 10 minut w 180 stopniach.
# Masa serowa:
900 g serka kremowego
4 jaja
1 1/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
1/3 szklanki kefiru
Serek rozetrzyj blenderem lub końcówką miksera z nożykiem. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku, mieszając masę - najlepiej drewnianą łyżką.
Po dodaniu jajek wlej kefir, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
Wlej masę do tortownicy o średnicy 24 cm.
Sernik wstaw do głębokiej blachy lub naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 12 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki, żeby temperatura mogła spokojnie spaść. Przekręć na 100 stopni i piecz sernik godzinę, nie otwierając drzwiczek.
Po tym czasie delikatnie oddziel nożykiem sernik od brzegów tortownicy i piecz kolejne 75 minut.
Po 75 minutach podkręć temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze około 15 minut.
Studź na kratce, w rozpiętym kołnierzu tortownicy.
Sernik jest gotowy po spędzeniu nocy w lodówce.
Smacznego!

obrazek

z chomika AnnaMaria1515

  • 76 KB
  • 13 mar 13 14:49

Składniki:
spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)



z chomika AnnaMaria1515

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Odtwórz folderOdtwórz folder
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    57
  • obrazy
    958
  • pliki wideo
    4
  • pliki muzyczne
    3

1076 plików
5,94 GB




My_word

My_word napisano 7.11.2014 00:43

zgłoś do usunięcia
WOLNE MIEJSCA VIP

Boleslaw3333 napisano 2.05.2015 15:03

zgłoś do usunięcia
SERIALE FILMY NOWOSCI 2015 ZAPRASZAM

anya.86 napisano 27.08.2015 20:57

zgłoś do usunięcia
anya-86

anya-86 napisano 10.09.2015 08:53

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
ginger.86

ginger.86 napisano 15.09.2015 18:05

zgłoś do usunięcia
>>>>>> obrazek<<<<<< SERIALE 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 4.10.2015 18:55

zgłoś do usunięcia
--------->SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
HoldFastUp

HoldFastUp napisano 26.03.2018 19:32

zgłoś do usunięcia

Hasło To: 123456

obrazek
Serdecznie Zapraszam.

lakojo4197

lakojo4197 napisano 23.04.2022 22:21

zgłoś do usunięcia
Super chomik
navak32565

navak32565 napisano 21.12.2022 01:30

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (82)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (82)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności