Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

uprawa tytoniu.pdf

ankrol55 / uprawa tytoniu / uprawa tytoniu.pdf
Download: uprawa tytoniu.pdf

389 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

aleks2015

aleks2015 napisano 8.08.2015 02:23

zgłoś do usunięcia

Szczerze? Moim zdaniem dużo lepszy jest ten poradnik: http://domowytytonbeztajemnic.blox.pl/

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Przydatne linki ☺
jak uprawiać tytoń
tytoń uprawa


http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=20498774

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=9487

http://www.top25snuff.com/pl/forum/41-produkcja-tabaki/235-fermentacja-tytoniu.html



Udało mi się znaleźć patent pana Jana Beffingera i jego wspólników na fermentację tytoniu. Mam nadzieję, ze pomoże to wszystkim osobom, które chciałyby w przyszłości wytwarzać własną tabakę.

A oto właściwy tekst (pisownia oryginalna):

Jak wiadomo, najkorzystniejsze wyniki osiąga się przy naturalnej fermentacji
tytoniu, którą jednak można przeprowadzić tylko w krajach o klimacie ciepłym
i powietrzu, posiadającem odpowiednią wilgotność. Tego rodzaju warunki nawet
w krajach ciepłych panują w ciągu stosunkowo krótkiego czasu i tylko w pewnych porach roku. W krajach o klimacie umiarkowanym fermentacja tytoniu drogą naturalną wymaga wiele czasu i nie zawsze prowadzi do wyników pożądanych, gdyż tytoń, poddawany procesowi dojrzewania (maturacji), ulega często pleśnieniu, zaparza się, wskutek czego otrzymuje się tytoń niezdatny do użytku.

Chcąc zaradzić tej niedogodności proponowano fermentowanie tytoniu w warunkach sztucznie uzyskanych. W tym celu tytoń nawilżano (macerowano) zaprawami, jak np. amonjakiem, zaszczepiano go bakterjami i prowadzono fermentację w zbiornikach zamkniętych w temperaturze,odpowiadającej najlepszemu rozwojowi bakteryj, t. j. w temperaturze około 40- 50°C
Fermentowanie tytoniu w stanie mokrym w temperaturze sprzyjajacej rozwojowi drobnoustrojów nie dało pożądanych wyników, gdyż w tych warunkach umożliwiających* dostęp powietrza otaczającego do całej masy tytoniu. obok drobnoustrojów pożądanych rozwijają się również grzybki pleśniowe.

Tytoń, porażony pleśnią, stykając się z tytoniem nieporażonym, oddziaływa ujemnie na aromat i smak tytoniu nieporażonego. Ponad to przy fermentowaniu tytoniu mokrego nie można uniknąć w, praktyce jego zaparzania się, co wpływa ujemnie na wygląd tytoniu, który w tych warunkach ciemnieje.

Znane są również sposoby fermentacji przyśpieszonej, polegające na ogrzewaniu tytoniu w ciągu krótkiego czasu w temperaturze około 100°C i nawilżaniu go parą. Tego rodzaju ogrzewanie zapobiega rozwojowi pleśni, lecz jednocześnie uniemożliwia jakąkolwiek fermentację, gdyż, w
tak wysokiej temperaturze tytoń nie fermentuje, lecz ulega tylko wyjałowieniu.

Chcąc otrzymać tytoń przefermentowany, należało tytoń, wyjałowiony w sposób powyższy, poddać naturalnej maturacji (dojrzewaniu), co wymaga dość długiego czasu, wynoszącego kilka miesięcy. W przeciwieństwie do powyższych sposobów fermentacji tytoniu, sposób, stanowiący przedmiot wynalazku niniejszego, jest najbardziej zbliżony do naturalnego sposobu fermentacji, prowadzonej w krajach o odpowiednim klimacie, dzięki czemu otrzymuje się tytoń w czasie stosunkowo krótkim, a więc po upływie kilku dni całkowicie przefermentowany, wolny od pleśni, o dobrym wyglądzie i aromacie. Cel ten w myśl wynalazku niniejszego osiąga się w ten sposób, iż tytoń o naturalnej wilgotności, a więc nienawilżony, bez szczepienia kulturami drobnoustrojów poddaje się w komorach zamkniętych działaniu powietrza o wilgotności względnej 65-85%, odpowiednio dobranej do higroskopijności danego gatunku tytoniu, w temperaturze 45 -70°C, przyczem im większa jest wilgotność względna powietrza, tem niższa powinna być temperatura.

I tak np. okazało się, że tytonie orjentalne należy fermentować w powietrzu o wilgotności 75 - 85 % w temperaturze 45-55°C; tytonie papierosowe, jak Kentucky,Virginia i t. d., - w powietrzu o wilgotności względnej 65 - 75% w temperaturze 55 - 60°C, a tytonie zielone, łatwo ulegające pleśnieniu, winny być fermentowane w powietrzu o wilgotności; względnej około 65% i w temperaturze 60 - 70°C. Tego rodzaju ścisłą współzależność temperatury i wilgotności względnej powietrza można objaśnić w ten sposób, iż tytoń w temperaturze wyższej wykazuje większą zdolność absorpcyjną, wskutek czego wilgotność, potrzebną do fermentacji, zachowuje on nawet przy mniejszym stopniu wilgotności względnej powietrza.

Jak wykazały próby, dokonane na wielką skalę przy wilgotności względnej powietrza i w temperaturze, wahających się w granicach, wskazanych powyżej, fermentacja przebiega pod działaniem enzymów, znajdujących się stale w tytoniu, których działanie w powyższych warunkach jest najodpowiedniejsze, gdyż w tych warunkach rozwój jakichkolwiek bądź drobnoustrojów, a między innemi i grzybków pleśniowych, jest niemożliwy. Dzięki powyższym okolicznościom otrzymuje się już po upływie kilku dni tytoń przefermentowany całkowicie, natychmiast przydatny
do dalszej przeróbki na wyroby tytoniowe, przyczem tytoń ten nie ustępuje pod
względem swych właściwości tytoniowi, przefermentowanemu na drodze naturalnej.

Fermentację tytoniu według wynalazku niniejszego przeprowadza się w komorach zamkniętych, zaopatrzonych w znane urządzenia do sztucznego nawilżania i
utrzymywania w nich żądanej temperatury, przyczem najlepiej jest, gdy tytoń ten
umieszcza się w stanie luźnym w koszach,

Zastrzeżenie patentowe.
Sposób fermentowania tytoniu w komorach zamkniętych, zaopatrzonych wznane urządzenia do nawilżania powietrza i otrzymywania w nich żądanej temperatury, znamienny tern, że tytoń o naturalnej wilgotności (bez uprzedniego nawilżania i dodawania kultur bakteryj) poddaje się działaniu powietrza o wilgotności względnej 65 - 85% (w zależności od higroskopijności danego gatunku tytoniu), w temperaturze 45 — 70° C, przyczem przy większej wilgotności względnej powietrza stosuje się niższą temperaturę i odwrotnie przy mniejszej wilgotności względnej - wyższą temperaturę.

Józef Trojan.
Józef Ślifirski.
Jan Beffinger.
Zastępca: M. Skrzypkowski,
rzecznik patentowy.

Druk J_. Bogusławskiego, i Ski, Warszawa
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności