Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Żurek z jajkiem.jpg

Zeeb / Kuchnia-Przepisy / Zupy / Żurek z jajkiem.jpg
Zupy - Żurek z jajkiem.jpg
Download: Żurek z jajkiem.jpg

50 KB

(302px x 272px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

* 75 dag kiełbasy czerwonej wędzonej
* 50 dag kiełbasy białej
* 5 dag borowików
* pół główki czosnku
* 3 cebule 1-1.5 l zakwasu
* 30 dag chrzanu
* 200 ml śmietany
* 8 l wywaru wołowo-wieprzowego
* sól
* pieprz
* majeranek

Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę zalać gorącą wodą sparzyć. Grzyby ugotować. Kiełbasę czerwoną obsmażyć z cebulą i czosnkiem, dodać razem z grzybami do wcześniej przygotowanego gorącego wywaru i gotować ok. 30 min. Pod koniec dodać białą kiełbasę, zakwas, chrzan, majeranek i białą kiełbasę. Zaciągnąć śmietaną, przy prawić solą i pieprzem

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zupy - obrazek-12982.jpeg
Składniki: 20 g grzybów suszonych (najlepiej prawdzi ...
Składniki: 20 g grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków) włoszczyzna bez pora 1 średnia cebula 4-5 ziemniaków 200 ml śmietany 22% łyżeczka mąki sól, pieprz Grzyby namocz na kilka godzin, a następnie w tej samej wodzie zagotuj je, dodając marchewkę, seler, pietruszkę i obraną cebulę (w całości). Ziemniaki pokrój w kostkę i dorzuć do zupy w momencie, gdy marchewka stanie się miękka. Całość gotuj do miękkości ziemniaków. Wyjmij włoszczyznę, drobno ją pokrój i dorzuć do zupy. Cebulę wyrzuć. Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mąki, dodaj 2 łyżki gorącej zupy z garnka (tak, aby zupa nie zwarzyła się po dodaniu śmietany). Dopraw zupę i podawaj z zieloną pietruszką. Taką zupę można również podać z makaronem, lub też zmiksować ją w blenderze (bez ziemniaków) i podać jako krem z groszkiem ptysiowym.
Zupy - 1.jpeg
Wigilijna zupa grzybowa 8 dag grzybów suszonych 15 ...
Wigilijna zupa grzybowa 8 dag grzybów suszonych 15 dag prawdziwków mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/4 selera sól, pieprz liść laurowy (3 szt.) Grzyby zalać wodą i namoczyć na całą noc. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Warzywa obrać, umyć, dodać do gotujących się grzybów. Dodać liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić prawdziwki. Gotować aż warzywa zmiękną. Przecedzić przez sitko. Grzyby suszone pokroić w mniejsze kawałki. Kapelusze prawdziwków dodać w całości lub pokroić na mniejsze porcje. Dodać do zupy. Można podawać z łazankami lub makaronem.
Zupy - 3.jpeg
300 g mięsa wołowego 400 g buraków ćwikłowych 1 ...
300 g mięsa wołowego 400 g buraków ćwikłowych 1 pietruszka 1 mały seler 1,2 l wody 250 ml kwasu burakowego 1 łyżka stołowa masła 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Mięso umyć, warzywa umyć, obrać i pokroić drobno, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gotować tak długo aż zmieknie mięso. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka o grubym dnie, skropić sokiem z cytryny, podlac wodą, dodać masło, posolić i dusic 15 minut. Następnie wlać wywar z mięsa i wrzyw - ja daję przecedzony - oraz zakwas i raz całość zagotowac - odstawic na 30 minut. Przed podaniem barszcz przecedzic przez grube sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu aż zawrze ale nie gotować bo straci kolor. Ja dodaję do gotowania wywaru czosnek - ok 6 zabków, bez łupin, nacięte. Podawać najlepiej z uszkami.
Zupy - Rosół z kostką z kaszy manny.jpg
Rosół drobiowy kostka z kaszy manny 1,5 szkl bulio ...
Rosół drobiowy kostka z kaszy manny 1,5 szkl bulionu 0,5 szkl kaszy manny bulion zagotować, wsypać kaszę i ciągle mieszając pogotować kilka minut.. wyłożyć kaszę w płaski pojemnik i uklepać. odstawić do wystudzenia Po ostygnięciu pokroić kaszę w kostkę, włożyć do talerza i zalać gorącym rosołem
Zupy - Barszcz Ukraiński bez mięsa.jpg
Składniki 1 średni burak 2 ziemniaki 1marchewka 1 ce ...
Składniki 1 średni burak 2 ziemniaki 1marchewka 1 cebula ok. 15-20 dag fasolki szparagowej 1 pietruszka kawałek selera 15 dkg bobu 1,5 l bulionu wołowego liść laurowy sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny 4-5 łyżek śmietanki natka pietruszki Burak wcześniej ugotować w skórce , obrać i pokroić w kostkę. Na pokrojonych w kostkę selerze, marchwi, całej pietruszce, liściu laurowym ugotować wywar z dodatkiem soli i pierzu. Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę oraz pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki fasolkę szparagową i bób. Gdy warzywa będą miękkie, dodać buraki, natkę , wcisnąć sok z cytryny, i śmietanę rozrobioną z gorącym barszczykiem. Barszcz ukraiński można przyrządzić z dodatkiem pokrojonej kapusty, ale i bez niej jest równie dobry.
Zupy - Zupa gulaszowa.jpg
Składniki: 400 g wołowiny bez kości 2-3 marchwie 1 ce ...
Składniki: 400 g wołowiny bez kości 2-3 marchwie 1 cebula plaster selera 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1 papryka 2 łyżeczki mielonej papryki 2 pomidory 50 g tłuszczu 750 g ziemniaków Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Dusić pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje: Wtedy dodać kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalać wszystko taką ilością wody, aby zawartość garnka była przykryta. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolać wody. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Zupy - Grzyby w rosole.jpg
Składniki: 12 suszonych chińskich grzybów lub 16 piecza ...
Składniki: 12 suszonych chińskich grzybów lub 16 pieczarek 3 i 1/2 szklanki wywaru l 1 cebula dymka lub mała cebula 1 plasterek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli Chińskie grzyby wypłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 20 min. Trzonki ściąć równo z brzegiem kapelusza, odrzucić. Pieczarki opłukać, trzonki odciąć od kapelusza (wykorzystać do innej potrawy). Chińskie grzyby włożyć do rondla, wlać wodę, w której moczono grzyby i wywar, dodać pozostałe składniki doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godz. Pieczarki zalać wywarem i szklanką wody, dodać cebulę, imbir, sos sojowy i przyprawy, gotować pod przykryciem przez 30 min. Wyjąć cebulę i imbir (świeży) przed podaniem. Serwować na gorąco.
Zupy - Zupa jarzynowa zasmażana.jpg
Składniki: (25 dkg kości) 20 dkg fasolki szparagowej ...
Składniki: (25 dkg kości) 20 dkg fasolki szparagowej 15 dkg włoszczyzny 30 dkg ziemniaków 20 dkg kapusty włoskiej 4 dkg masła 10 dkg marchewki 4 dkg mąki 1 mały kalafior (12 dkg) sól 6 dkg fasoli suchej lub zielona pietruszka 10 dkg zielonego groszku, albo zielony koperek Włoszczyznę (i kości) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić, warzywa pokrajać, włożyć do wazy. Kalafior opłukać, podzielić na części. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, pokrajać na małe, skośne kawałki. Na odcedzonym wywarze ugotować kalafior, ziemniaki, groszek lub fasolkę szparagową. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować i posolić do smaku. Do zupy dodać pokrajaną zieleninę. W zimie dodać do zupy ugotowaną osobno suchą fasolę (10 dkg) - zamiast fasolki szparagowej i groszku zielonego. Podawać z grzankami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności