-
1332 -
256 -
40541 -
1424
43680 plików
51,79 GB
Bakława - bałkański deser
Do Bułgarii, Chorwacji i Serbii bakława przywędrowała prawdopodobnie z Turcji. Doskonała z dodatkiem orzechów i miodu.
SKŁADNIKI
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka soli
* 250 g zmielonych orzechów włoskich
* 200 g roztopionego masła
* 3 i 1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ugniatamy ciasto z mąki, soli i wody w taki sposób, aby miało średnio twardą konsystencję. Rozwałkowujemy około 30 cienkich placków i zostawiamy je, aby wyschły. Mieszamy orzechy z 1/2 szklanką cukru. Do posmarowanej masłem blachy wkładamy dwa wyschnięte placki, nakładamy orzechy, potem kolejne dwa placki i tak do wyczerpania składników. Kroimy baklawę w prostokąty i zalewamy roztopionym masłem. Pieczemy w umiarkowanej temperaturze przez około 40 minut. Zostawiamy do wystygnięcia i zalewamy syropem z cukru i wody.
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
26 KB