-
2169 -
1051 -
9536 -
211
13239 plików
1228,64 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
Składniki dla 4 osób:
* 2-2,5 kg dyni (najlepiej Hokkaido - dynia tej odmiany w odróżnieniu od tradycyjnie uprawianej dynii podczas gotowania nie rozmięka) - kilka małych egzemplarzy
* 250 ml bulionu warzywnego
* 100 g sera pleśniowego
* łyżka masła
* łyżeczka cukru
* gałka muszkatułowa
* pieprz, sól
* łyżka oleju z pestek dyni
* ewentualnie do ozdobienia: kwaśna śmietana, łyżka siekanego koperku lub pietruszki
Wykonanie:
* obciać górną części dyń, mniej więcej na 4/5 wysokości
* wyrównać dolną powierzchnię, tak by dynie, po napełnieniu zupą mogły stać stabilnie
* wybrać pestki z wnętrza dyń
* pokroić ser w małe kawałeczki, wrzucić do dyń i zalać do 3/4 wysokości bulionem warzywnym
* dynie owinąć folią aluminiową
* wstawić do piekarnika na najniższą półkę rozgrzenego do 180 stopni na 35 do 60 minut (w zależności od wielkości dyń)
* po wyjęciu z piekarnika odlać wywar do osobnego naczynia
* z dyń wybrać miękką część, pozostawiając warstwę o przynajmniej 1 cm grubości
* miękką część zmiksować z wywarem, dodać masło i ponownie wlać do dyń
* doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatułówą
* przybrać śmietaną, koperkiem lub pietruszką
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB
![Chomikowe rozmowy Chomikowe rozmowy](http://x4.static-chomikuj.pl/res/a2dccdc43c.png)
![Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (147) Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (147)](http://x4.static-chomikuj.pl/res/cba406437d.png)