Wędzenie - Poradnik małego obżartucha.doc
-
Duuużo 1 -
1 2 3 i śpisz -
Angielski!SUPER -
Arcyśmieszne -
Autoportret -
Balet -
Bardzo ciekawe -
Bardzo dobre -
Całkiem niezłe -
Ciekawe artykuły -
CZĘŚĆ 7 -
Czytamy książki -
Czytamy różności -
Duuużo 2 -
Duuużo 3 -
Duuużo 4 -
Dzieci -
Extra -
FILMY NAJNOWSZE -
FILMY RÓŻNE -
Inne -
Jezioro Łabędzie -
Kaktusy -
Kolędy -
Kominki -
Krajobrazy -
Książki-obrazki -
Kurs motywacji -
Mrożna Europa2010 -
Niesegregowane -
Paryż zimą -
Portrety -
Poważna -
Seks i ciąża -
Serca 1 -
Serca 2 -
Stare hity -
Super -
Śmieszne -
Św.Walenty -
Walentynki -
Warto tu zajrzeć -
Wchodzenie w trans -
Wiosna -
Witraże -
Wyspiański -
Zdrowe odżywianie -
Zdrowie dzieci -
Zima -
ZZZ Mnóstwo różnych,bardzo polecam
Wędzenie polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, dzięki którym mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Mięso uwędzone zmienia swoje zabarwienie, smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się podsuszona skórka, utrudniająca dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa i zapewniająca jego soczystość. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Dym wędzarniczy otrzymujemy podczas spalania kawałków drewna i trocin przy ograniczonym dostępie powietrza. W zależności od temperatury dymu i czasu trwania wędzenia rozróżniamy wędzenie gorące i wędzenie zimne. Jest wiele "szkół" wędzenia różniących się zasadniczo przygotowaniem mięsa, długością poszczególnych faz wędzenia, temperaturą itp