Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Sylwunia1978
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Sylwia

widziany: 21.07.2018 07:56

  • pliki muzyczne
    5
  • pliki wideo
    64
  • obrazy
    6016
  • dokumenty
    1936

8661 plików
26,03 GB

  • 0,7 MB
  • 27 mar 11 14:18
darmowy hosting obrazków

Pora na przygotowywanie przetworów na zimę
Chociaż na półkach w sklepach piętrzą się słoiki marynowanych papryczek,
ogórków i warzywnych sałatek, to domowego smaku przetworów nie zastapi żaden!
Właśnie teraz, kiedy warzywa i owoce są najtańsze, nastała pora,
aby samemu zawekować smaki lata na zbliżającą się zimę.
Przekonaj się, jakie to proste!
Chociaż przygotowanie domowych przetworów jest zajęciem czasochłonnym,
to trud się opłaca!
Sama siebie nie oszukasz, wkładając do słoików wybrakowane produkty,
tak jak mają to niestety w zwyczaju niektórzy producenci.
Wekując przetwory zaoszczędzisz także pieniądze i nadasz własnym marynatom domowy, nieprzetworzony chemicznie smak.
stron:50

z chomika Eryk0ss

  • 1,1 MB
  • 27 mar 11 14:18
darmowy hosting obrazków
Małgorzata Caprari - NAJLEPSZE POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW [PL] [.pdf]
stron: 53
Ziemniaki tak trwale wrosły w nasz jadłospis,
że trudno nam wyobrazić sobie bez nich tradycyjny polski obiad.
A przecież są one znane w naszym kraju zaledwie od trzystu lat - tradycja mówi, że pierwsze ziemniaki dotarły do Polski po słynnym wiedeńskim zwycięstwie.
Lubiący wszelkie nowinki król Jan Sobieski zobaczył owe "amerykańskie bulwy"
w cesarskich ogrodach Habsburgów, a że pogromcy Turków niczego nie odmawiano,
Austriacy natychmiast sprezentowali polskiemu władcy worek roślinnych osobliwości, król zaś przesłał owe "amerykany" najdroższej Marysieńce, z prośbą,
aby kazała je zasadzić w wilanowskim ogrodzie.
Ziemniakom bardzo widać odpowiadała polska gleba, jako że rozrosły się wspaniale
i już wkrótce można je było zaprezentować królewskim gościom.

spis treści:
-Dobre rady
-Warto wiedzieć
-Zapiekanki
-Ziemniaki duszone
-Ziemniaki smażone
-Kluski
-Placki
-Krokiety i kotlety
-Ziemniaki pieczone
-Babki ziemniaczane
-Ziemniaki na słodko
-Wykaz przepisów
...
...
Alpejskie serniczki
Babka meksykańska
Babka puszysta
Bawarskie knedle
Superfrytki
Berdyczowskie babeczki
Biszkopt ziemniaczany
Cepeliny
Tarta ziemniaczana
Curry ziemniaczane po szatańsku
Czeskie knedliki
Czeskie kołaczyki
Czeskie kotleciki ziemniaczane
Węgierskie pogacze ziemniaczane
Drożdżowe placki ziemniaczane z cebulą
Duszone ziemniaki kapitana Kida
Eleganckie placki na wielką galę
Eleganckie ziemniaki po jankesku
Flamandzki browarek
Forszmak prababci
Klasyczna zapiekanka francuska
Klasyczne ziemniaki dauphine
Kluski gdańskie
Kluski śląskie
Knedle
Knedle wrocławskie
Kotlety ziemniaczane ...>>>

z chomika Eryk0ss

  • 43,6 MB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika paterka

  • 5,0 MB
  • 27 mar 11 14:18
:) kuchnia smaczna i ZDROWA.... polecam

z chomika RealEnfantTerrible

  • 3,5 MB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika agape

  • 25 KB
  • 27 mar 11 14:18
pyszny sos do grilla, wędlin, mięs. Jest dość pikantny, jeżeli wolicie łagodny dodajcie mniej chilli. SMACZNEGO

z chomika jolusia_1

  • 27 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika Gryzmek

  • 25 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika Gryzmek

  • 24 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika Gryzmek

  • 24 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika Gryzmek

  • 334,9 MB
  • 27 mar 11 14:18
11.Czekoladki na Walentynki,marcepanki i korzenne afrodyzjaki

Bacharika-przyprawy korzenne sa uwazane przez wiekszosc ludow jako afrodyzjaki.Juz 2000 lat p.n.e. Fenicjanie uchodzili za najwiekszych handlowcow przypraw,ktore sprowadzali z Indii.

1.Czekoladki z karmelizowanymi migdalami

Skladniki:
100 gr migdalow obranych
80 gr cukru
200 gr kuwertury czekoladowej

W 1861r. zaczeto sprzedawac pierwsze bombonierki z czekoladkami w ksztalcie serc z okazji dnia sw.Walentego.

Cukier zamieniamy w karmel na patelni teflonowej sypiac go w malych porcjach a nastepnie dodajemy migdaly.
Mase wylewamy na silikonowa plytke lub natluszczony papier,rozprowadzamy ja i odstawiamy do schlodzenia.
Rozpuszczamy czekolade w pojemniku nad para,ale mozemy tez ja rozpuscic w kuchence mikrofalowej.
Pamietajmy,ze woda jest wrogiem czekolady i nie dodajemy jej rozpuszczajac ja!!!
Stopiona czekolade wylewamy na blat kuchni lub na plyte marmurowa,szklana i rozprowadzajac ja szpachelka schladzamy do temp.30*C.Temperature mierzymy termometrem kuchennym,moze byc laserowy,sa takie w sprzedazy lub probujac ja ustami,gdy bedzie chlodna wtedy wsypujemy do niej czesc migdalow w calosci a wieksza czesc mielonych w blenderze.Mieszamy i wykladamy mase lyzeczka na silikon lub natluszony papier.Nigdy nie wkladamy czekolady do lodowki w celu schlodzenia!!!,bo traci polysk.

2.Sliwki suszone-damaskina nadziewane czekolada

Skladniki:
30 sliwek bez pestek
170 gr kuwertury czekoladowej
60 gr smietany
80 gr masla miekkiego /nie z lodowki/
100 gr kakao
Czekolade rozpuszczamy w naczyniu nad para i wlewamy do niej podgrzana smietane,dodajemy maslo.mieszamy i wkladamy do lodowki w celu schlodzenia.
Sliwki nadziewamy czekolada nakladajac ja lyzeczka lub rozkiem.Wkladamy je po pare do kakao,obtaczamy w nim i wkladamy do lodowki na 1 godzine.

3.Biale czekoladki z imbirem-Marcepan

Skladniki:
70 gr swiezego soku pomaranczowego
100 gr cukru pudru
400 gr mielonych migdalow-maczki migd.
1/2 lyzeczki swiezego lub suszonego imbiru
Wszystkie skladniki mieszamy w blenderze i z masy formujemy kuleczki lub inne formy w zaleznosci od naszego gustu.
Do dekoracji
Skladniki:
100 gr cukru pudru
150 gr bialej czekolady
Czekolade rozpuszczamy,zanurzamy w niej pojedynczo kuleczki i po ostudzeniu obtaczamy w cukrze.

4.Czekoladki z kayen

Skladniki:
500 gr kuwertury
1/4 lyzeczki kajen /chilli-czerwona ostra papryczka/
1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
1/2 lyzeczki pieprzu
Rozpuszczona czekolde wylewamy na blat i schladzamy do temp.30*C,zlewamy do pojemnika.lyzka stolowa formujemy male okragle placuszki na silikonie lub natluszczonym papierze,odstawiamy do schlodzenia.

Sposoby dekoracji widzicie na video.Do dekoracji stosujemy platki wonnych roz.

5.Pytania i odpowiedzi

1.Czy zawsze mozemy laczyc make z maczka migdalowa.
Jedynie wtedy gdy dajemy mniej migdalow,ale wtedy tracimy na smaku.
2.Dlaczego stosujemy plytki silikonowe lub natluszczony papier?
Bo nie musimy ich natluszczac maslem i posypywac maka.

W nastepny odcinku bedziemy robili baby,babki i babeczki rumowe.
Smacznego!
Kali orexi!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marcepan


z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 351,4 MB
  • 27 mar 11 14:18
11.Baby,babki i babeczki nasaczane rumem

Baba /babas/ po grecku to tata,papa,bo Grecy wzieli to slowo od Turkow.
Po polsku to babcia,staruszka a ciasto to bylo uwielbiane przez krola polskiego Stanislawa Leszczynskiego a zaczelo swa kariere dzieki jego corce Marii-krolowej Francji, zonie Ludwika XV.Dzieki Steliosowi wiedza juz o tym fakcie Grecy.  Leszczynski zmiekczal babke polewajac ja syropem z alkoholem.
Nazwa moze sie tez wywodzic od Ali Baby z Ksiegi tysiaca i jednej nocy...
Dzis bedziemy robic slodycze na Oskara.Jeden z filmow nazywal sie Babette's Feast /Uczta u Babett/ a drugi Chocolat.W Polsce wyrabiano ciasto z twardej maki pszenicznej z syropem z wina wegierskiego i nazywano babka.W 1840r. jeden z braci Julien zmienil troche ksztalt i skladniki syropu i nazwal ja Brillat-Savarin od nazwiska astronoma a byla to babeczka z rumem-baba au rhum.

1.Babki z rumem
Czas:ok. 2,5 godziny

Ciasto

Skladniki:
250 gr maki twardej
10 gr drozdzy piwnych
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukr
75 gr masla miekkiego
2 jajka
1 zoltko
80 gr mleka
Cieplym mlekiem zalewamy drozdze,dodajemy sol i cukier, mieszamy,dodajemy jajka,wlewamy do miksera,sypiemy make i krecimy dodajac pod koniec plynne maslo.Mase wkladamy do oproszonego maka naczynia,przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce aby ciasto wyroslo.
Gdy wyrosnie przekladamy je do natluszczonej maslem i oproszonej maka formy i odstawiamy ponownie do wyrosniecia.Gdy wkladamy do malych foremek to nakladamy do 1/3 wysokosci,mozemy obcinac ciasto nozycami.Wstawiamy ostroznie,aby nie opadlo, do piekarnika i pieczemy 30min. w temp.180*C.

Syrop

Skladniki:
500 gr wody
350 gr cukru
50 gr rumu ciemnego
Skladniki grzejemy i gdy syrop jest goracy to wkladamy do niego babke z wycietymi /na spodzie a wlasciwie uprzednio gorze 5-6-ma otworkami/ polewamy wierzch syropem.

Dekoracja

Skladniki:
Marmolada /dzem/ morelowy
Bita smietana
Swieze owoce:truskawki,kiwi,pomarancze
Marmolade grzejemy i polewamy nia babeczki.
Za pomoca rozka nakladamy krem do srodka babek.
Ozdabiamy pokrojonymi owocami.

2.Napoj czekoladowy z kayen

Skladniki:
1 kg mleka
2 kawalki cynamonu
1 laska wanilii /rozcieta wzdluz/
100 gr miodu
400-500 gr kuwertury
1/4 lyzeczki pieprzu kayen
Gotujemy mleko z miodem i przyprawami i zalewamy nim stopiona czekolade,mieszamy.Podajemy schlodzona.

3.Pytania i odpowiedzi

1.Czy zawsze mozemy dodawac bialy cukier,czy mozna tez uzywac cukru ciemnego?.
Mozemy,ale nie do wszystkich wypiekow.
2.Czy mozemy zamiast masla do baklawy uzyc jakiegos oleju?
Tak,ale raczej oliwki z oliwek lub oleju kukurydzianego, ktore polecam.Moze byc tez margaryna,ale ona ma duzo wilgoci i nie jest taka smaczna.
Smacznego!Kali orexi!

W nastepnym odcinku beda slodkosci zwiazane z Sarakosti-Postem /saranda meres-czterdziesci dni do Paschy-Wielkanocy/ a wiec czekolada z tachini-pasta sezamowa i ciasteczka migdalowe,






z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 286,7 MB
  • 27 mar 11 14:18
13.Slodycze na Kathari Deftera

Kathari Deftera-Czysty Poniedzialek (pierwszy dzien postu przed Pascha).W tym dniu Grecy jedza owoce morza,ryby, salatki,kiszonki, chalwe polana sokiem z cytryny i posypana cynamonem,popijaja je winem i tancza nawet na ulicach. :)Puszczaja rowniez latawce i wtedy niebo nad Atenami i Pireusem jest nimi uslane.

Sezamie:Otworz sie!Tak mowil Ali Baba z 40. rozbojmikami a wtedy otworzyla sie jaskinia i ukazalo sie w niej zlote ziarenko sezamu.
W Asyrii pito wino sezamowe.Starozytni Grecy robili z niego chalwe z miodem.

1.Wilgotny keks z tachini,z rumem i z czekolada

Skladniki:
300 gr tachini-pasta sezamowa
300 gr cukru pudru
300 gr maki lub maczki migdalowej
200 gr czekolady
200 gr rumu ciemnego
100 gr swiezego soku pomaranczowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Rozpuszczamy czekolade /kuwerture/ i wlewamy do wymieszanych razem tachini,rumu,
soku,soku,mieszamy i dodajemy make z proszkiem.Mase wlewamy do wytluszczonego olejem i przesypanego cukrem pudrem naczynia.Pieczemy w temp. 180*C od 20-30min. tylko tak,aby ciasto bylo wilgotne.

2.Skaltsouna (Scalcone)...Ciasto migdalowe

Skladniki:
Ciasto
70 gr swiezego soku pomaranczowego
100 gr cukru pudru
450 gr maczki migdalowej
1/2 lyzeczki cynamonu
Nadzienie
180 gr owocow suszonych /figi,sliwki,morele/
180 gr tartych /zmiksowanych/ orzechow wloskich lub migdalow
100 gr dzemu morelowego lub innego
starta skorka z jednej cytryny
Mieszamy w blenderze wszystkie skladniki na ciasto i wkladamy je do lodowki,aby stezalo.
Mieszamy wszystkie skladniki nadzienia.
Z ciasta formujeby okragle placuszki,wypelniamy je nadzieniem i skladamy w pierozki.Mozemy tez samo nadzienie uformowac w kulki i obtoczyc je w sezamie.

3.Chalwadopita-Placek z chalwy

Skladniki:
1kg chalwy macedonskiej
200 gr czekolady
sezam
100 gr oleju sezamowego
starta skorka z jednej pomaranczy
150 gr migdalow kokruszonych
1/4 lyzeczki cynamonu
Do plynnej czekolady dodajemy olej sezamowy,
skorke pomaranczowa i migdaly,mieszamy i wrzucamy pokrojana w kosteczke chalwe.Po wymieszaniu wkladamy mase do wylozonego folia nylonowa naczynia,przykrywamy i wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu jej rozgrzewamy reka jej powierzchnie i posypujemy sezamem.

Kali sarakosti!Milego postu!
P.s.Sarakosti pochodzi od slowa saranda-czterdziesci a oznacza 40 dni postu do Paschy. ;)

z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 1,3 MB
  • 27 mar 11 14:18
Tort czekoladowy Bitter
Czas:45-50min. 12-15 porcji

Skladniki:
5 jajek
125 gr cukru
125 gr maki
30 gr kakao
Ubilamy jaja z cukrem i powoli dodajemy mieszajac przesiana make razem z kakao.Z masy formujemy dwa placki prostokatne na natluszczonym papierze i pieczemy w temp. 180*C ok. 12min.
Placuszki przykrywamy natl. papierem,aby nie spiekl sie wierzch!
Syrop
Skladniki:
200 gr cukru
200 gr wody
60 gr rumu lub koniaku,likieru
Wode z cukrem podgrzewamy mieszajac a po zestawieniu i schlodzeniu dodajemy alkohol.

Krem czekoladowy Canache
Skladniki:
800 gr czekolady,kuwertury
800 gr smietany
80 gr miodu
Podgrzewamy smietane z miodem i zalewamy nia czekolade mieszamy.

Z upieczonych plackow ciasta wykrawamy kwadraty zgodnie z forma.Spodni nasaczamy syropem i wylewamy na niego polowe kremu,przykrywamy drugim i wstawiamy do lodowki lub zamrazarki,aby stezalo.Po wyjeciu z lodowki wylewamy druga polowe kremu i ponownie wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu,aby nie miec problemu z wyjeciem tortu z formy podgrzewamy krawedzie formy za pomoca suszarki do wlosow.





Tort Charlotte
Nazwa Charlotte wywodzi sie ze slowa charlyt,ktore znaczy zmniejszone danie.
Niektorzy sadza,ze nazwa tego tortu wywodzi sie od imienia zony Jerzego III.Pierwszy tort byl z jablkami,ale nastepnie w Paryzu zmieniono troche jego skladniki a w Rosji nazwano go Charlotte Russe.Z Rosji zawedrowal do Stanow,gdzie byl ulubionym przysmakiem w Brooklinie i na Bronxie.Na poczatku XXw. w Nowym Jorku sprzedawano Charlotte Russe na ulicac jako szybkie danie nazywajac go Ambrozja Brooklinu.

Czas: 25min. 8-10 porcji

Krem
Skladniki:
350 gr czekolady
300 gr smietany
400 gr niezbyt ubitej piany z jajek /bialek/
Rozgrzana smietana zalewamy czekolade i po wymieszaniu dodajemy piane.

Syrop identyczny jak do tortu Bitter

Do stozkowej formy /dla tortow Charlotte/ wkladamy na brzeg nasaczone syropem tylko z jednej strony biszkopciki /aby nie rozmiekly/dzieciece paluszki i wlewamy polowe kremu i na wierzchu ukladamy dobrze nasaczobe biszkopty,zalewamy je reszta kremu i ukladamy kolejna warstwe nasaczonych biszkopcikow.Calosc wstawiamy do lodowki na 4godziny.
Po wyjeciu z lodowki podgrzewamy powierzchnie formy dlonmi,suszarka lub wstawiajac na chwile do goracej wody.Ustawiamy na podstawce,plaskim talerzu odwracajac forme.

Polewa
Skladniki:
200 gr smietany
200 gr czekolady
Goraca smietana zalewamy czekolade i dokladnie mieszamy.Ciepla glazura polewamy tylko wierzch naszego tortu.
Pozostala polewe mozemy znow podgrzac na parze i polac nia porcje tortu.
Sposoby dekoracji obu tortow zobaczycie pod koniec programu.

Slodkie katastrofy
Jeden z tortow Bitter,ktory sie rozpadl przy wyciaganiu z formy mozemy pokryszyc i nasaczyc go rumem a nastepnie poformowac z niego kuleczki,obtoczyc je w rozdrobnionej czekoladzie i podawac jako trufle.

Kali orexi!Smacznego!








z chomika Goral_spot_samiuckich_Totyr

  • 0 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 0 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 23 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 27 mar 11 14:18

z chomika mrufczak

  • Odtwórz folderOdtwórz folder
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    252
  • obrazy
    55
  • pliki wideo
    5
  • pliki muzyczne
    1

377 plików
2,06 GB




berneska1

berneska1 napisano 6.12.2012 12:14

zgłoś do usunięcia
Oto lista chomików udostępniających FREE TRANSFER. Zapraszam Free transfer - Chomikuj.pl
trenimec2699

trenimec2699 napisano 19.05.2013 18:05

zgłoś do usunięcia
jegah58199

jegah58199 napisano 15.03.2022 23:22

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rivavog891

rivavog891 napisano 17.02.2023 08:36

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności