Pieprznik jadalny.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PIEPRZNIK JADALNY (Cantharellus cibarius ), kurka,
liszka – gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych.
Gatunek typowy rodzaju pieprznik (Cantharellus Adans).
Występuje gromadnie w lasach całej Polski.
Jest cenionym i eksportowym grzybem jadalnym.
Pieprznik jadalny zaliczany jest do tzw. grzybów wielkoowocnikowych.
Część podziemna plechy, grzybnia, jest najczęściej niewidoczna,
natomiast owocniki z podstawkami wykształcającymi zarodniki
wyrastają ponad warstwę mchów na dnie lasu.
Kapelusz średnicy 1-10 (do 12) cm.
U młodych owocników guzikowaty, okrągłego kształtu,
później wypukły z podwiniętym brzegiem,
a u starszych okazów rozpostarty, lejkowaty i nieregularny.
Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej.
Powierzchnia gładka, matowa.Gatunek mikoryzowy.
Występuje w lasach liściastych i iglastych,
często na piaszczystych, kwaśnych glebach.
Często pod świerkami pośród mchów.
Pospolity w Polsce, choć w niektórych rejonach zanikający.
Owocuje na ziemi, gromadnie, od czerwca do października.