Piaskowiec kasztanowaty.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PIASKOWIEC KASZTANOWATY (Gyroporus castaneus)
– gatunek jadalnych grzybów z rodziny piaskowcowatych (Gyroporaceae).
Rdzawy lub kasztanowobrązowy, za młodu wypukły,
w dojrzałym owocniku płaski lub poduchowaty.
Skórka kapelusza początkowo zamszowata,
później łysa, podczas suszy pęka na poletka.
Rośnie od lipca do listopada.
W Polsce występuje w ciepłych i suchych lasach dębowych,
na piaszczystych gruntach, unika gleb wapiennych.
Jest gatunkiem rzadkim.Grzyb jadalny,
ale nie dorównuje jakościowo piaskowcowi modrzakowi.
Nadaje się głównie do suszenia,
bo ugotowane świeże owocniki są gorzkie.