Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Maślak zwyczajny.jpg

Siuksiu / Grzyby jadalne / Maślak zwyczajny / Maślak zwyczajny.jpg
Maślak zwyczajny - Maślak zwyczajny.jpg
Download: Maślak zwyczajny.jpg

14 KB

(259px x 194px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


MAŚLAK ZWYCZAJNY (Suillus luteus) – gatunek grzyba z rodziny maślakowatych.
Nazwy zwyczajowe i regionalne: grzyb maślak, borowik maślak, maśluk,
maślarz, maśloch, maślicha, maślórka, ślimak, pępek, sośniak.
Średnica 4 – 12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy.
Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki.
Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta.
Daje się łatwo oddzielić od miąższu.Wysokość 3 – 11 cm, grubość 1 – 2,5 cm,
walcowaty, twardy i pełny.
Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka.
Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie
na trzonie skórkowatego pierścienia.
Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego maślaka ziarnistego,
który nie ma tego pierścienia.Jest szeroko rozprzestrzeniony.
Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami,
gdyż współżyje z ich korzeniami – zjawisko mikoryzy.
Występuje od maja do jesieni.
W całej Polsce bardzo pospolity, z wyjątkiem wyższych położeń górskich.
Grzyb jadalny : jeden z najsmaczniejszych gatunków zbieranych w Polsce.
Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania,
nie nadaje się do suszenia, ani do transportu.
Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności