Maślak zwyczajny.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
MAŚLAK ZWYCZAJNY (Suillus luteus) – gatunek grzyba z rodziny maślakowatych.
Nazwy zwyczajowe i regionalne: grzyb maślak, borowik maślak, maśluk,
maślarz, maśloch, maślicha, maślórka, ślimak, pępek, sośniak.
Średnica 4 – 12 cm, ciemnobrązowy, czekoladowobrązowy, czasami żółtobrązowy.
Na młodych grzybach półkulisty, potem spłaszczony, szeroki.
Skórka promieniście żyłkowana, lepka i błyszcząca, w czasie suszy wyschnięta.
Daje się łatwo oddzielić od miąższu.Wysokość 3 – 11 cm, grubość 1 – 2,5 cm,
walcowaty, twardy i pełny.
Jest jasnożółty, na górnej części występują brązowe ziarenka.
Bardzo charakterystyczną cechą jest występowanie
na trzonie skórkowatego pierścienia.
Po tym można go rozróżnić od bardzo podobnego maślaka ziarnistego,
który nie ma tego pierścienia.Jest szeroko rozprzestrzeniony.
Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami,
gdyż współżyje z ich korzeniami – zjawisko mikoryzy.
Występuje od maja do jesieni.
W całej Polsce bardzo pospolity, z wyjątkiem wyższych położeń górskich.
Grzyb jadalny : jeden z najsmaczniejszych gatunków zbieranych w Polsce.
Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania,
nie nadaje się do suszenia, ani do transportu.
Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna).