Maślak pstry.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
MAŚLAK PSTRY (Suillus variegatus) – gatunek grzybów
należący do rodziny maślakowatych (Suillaceae).
Nazwy regionalne: grzyb twardzioszek, borowik pstry,
bagnik, murzynek, twardak, ugacz, piasecznik, piaskowiec, hubanek.
O średnicy 5–14 cm, u młodych okazów półkolisty
z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty z ostrym brzegiem.
Skórka za młodu na kolor od żółtego lub żółtosiwego
przez oliwkowy do brudnopomarańczowego i jest pilśniowata,
potem staje się ochrowobrązowa do bladopomarańczowej.
Jej powierzchnia pokryta jest drobnymi kosmkami,
które u starszych okazów czasami zanikają.
Od miąższu oddziela się dość trudno.
Wysokość 4-10 cm, grubość 2-4 cm. Jest walcowaty,
gładki i dołem zgrubiały. Ma żółty lub żółtobrązowawy
kolor z lekkim czerwonawym odcieniem.
Grzyb jadalny średniej wartości. Ma swoisty zapach,
w smaku nie najlepszy. Dobry do marynowania.
Pełnię smaku tego grzyba najlepiej wykorzystać sporządzając
sos śmietankowo-grzybowy gotowany
na lekkim ogniu co najmniej 30 min.