Download: mleko(3)(1).jpg
cd.abc 1] Rozpoznanie alergii zwykle nie jest trudne - wystarczy przeprowadzić odpowiednie badanie krwi. Problem diagnostyczny stanowią przede wszystkim dzieci do czwartego roku życia. W ich przypadku badania nie są w pełni wiarygodne, dlatego specjaliści, w tym Instytut Matki i Dziecka, zalecają, by maluchom do ukończenia trzech lat nie podawać "zwykłego" mleka, a jedynie odpowiednio modyfikowane. W przypadku większego zagrożenia alergią (problem występuje rodzinnie, występują nasilone dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmiany skórne, etc.) istnieją specjalne "mleka" lecznicze lub profilaktyczne, dobierane przez pediatrę, a najlepiej alergologa.
Fakt piąty: dorośli często cierpią na nietolerancję mleka
Prawdopodobnie opinia o powszechności alergii na białka mleka krowiego bierze się z faktu, że naprawdę sporo osób, przede wszystkim dorosłych, rzeczywiście nie najlepiej się czuje po jego spożyciu. Nietolerancja mleka, a dokładniej zawartej w nim laktozy, dotyczy prawie co trzeciego dorosłego Polaka. Dla porównania: niemal sto procent przedstawicieli rasy żółtej nie toleruje laktozy. Różnica bierze się z faktu, że mleko w naszej kulturze od wielu pokoleń było ważnym składnikiem diety, więc organizmy zdążyły się lepiej do niego dostosować.
Szczęśliwie, nietolerancja nie jest przypadłością tak niebezpieczną, jak alergia. Najczęściej objawia się kolkami, wzdęciami lub biegunką i nie prowadzi do groźnych powikłań.
Nie jest też sporym wyzwaniem dietetycznym. Wystarczy z diety wyeliminować mleko zawierające laktozę przed rozkładem na cukry proste. Czyli osoba z nietolerancją może bez obaw sięgać po jogurty, kefiry, mleko kwaśne, maślankę czy mleko ocidofilne. Dietetycy zalecają je zresztą wszystkim, nawet obojętnym na działanie laktozy. Takie przetwory zawierają bowiem więcej witaminy C i obfitują w dobre bakterie, wspomagające pracę naszych jelit, a zatem i odporność.
cd.abc 2]