-
1876 -
10957 -
6727 -
2059
24236 plików
5546,73 GB
"Test"
1.
Spożywanie napojów słodzonych, bogatych w cukry rafinowane, zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Z każdym dodatkowo skonsumowanym napojem słodzonym, wzrastają ciśnienie systoliczne i diastoliczne o średnio 1,6 mmHG i 0.8 mmHG. Dodatkowo osoby spożywające od 1 do 2 puszek słodzonych napojów gazowanych dziennie są o 26% bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę typu 2 oraz o 20% bardziej narażone na zachorowanie na zespół metaboliczny (zespół metaboliczny ma miejsce w sytuacji zaistnienia 3 z czynników ryzyka, czyli otyłości brzusznej, nadciśnienia, wysokiego poziomu glikemii, niskiego poziomu dobrego cholesterolu HDL, wysokiego poziomu trójglicerydów we krwi), w porównaniu z tymi, które spożywają je w znikomych ilościach. Słodzone napoje gazowane przyspieszają starzenie. Badania opublikowane w przeglądzie naukowym FASEB Journal, w 2010 roku, wskazują, że nadmierne poziomy fosforanów, których ilość jest stale podwyższana przez producentów słodzonych napojów gazowanych, powodowały śmierć szczurów całe pięć tygodni wcześniej, w porównaniu do szczurów, które miały normalne poziomy fosforanów w diecie. Dodatkowo barwnik karmelowy, stosowany w napojach typu Coke i Pepsi jako efekt kosmetyczny, zawierający dwa czynniki skażające (2-metylolimidazol, 4-metylolimidazol), powoduje raka u zwierząt. Wystarczy tylko 16 mikrogramów 4-metylolimidazolu na osobę dziennie, aby poważnie zagrozić rozwojem nowotworu. Najbardziej popularne napoje, w tym napoje light, zawierają 200 mikrogramów tego składnika na butelkę. Nie bez znaczenia dla zdrowia jest również opakowanie słodzonych napojów gazowanych. W składzie prawie wszystkich aluminiowych puszek znajduje się środek chemiczny BPA (bisfenol A), który wchodzi w interakcję z hormonami a także został powiązany ze wszystkimi możliwymi dolegliwościami, od otyłości po nowotwory. Dość szokującą ciekawostką jest dodatkowo fakt, że amerykański gigant spożywczy PepsiCo został oskarżony przez komisję Security nad Exchange Commision w 2012 roku o posługiwanie się resztkami abortowanych płodów w badaniach i w produkcji wzmacniaczy smaku. Ponadto sztuczne słodziki, stosowane w napojach słodzonych, szczególnie dietetycznych, wydalane z organizmu człowieka, nie są przechwytywane przez oczyszczalnie ścieków, dostają się więc do wód gruntowych, wpływając na sposób odżywania niektórych organizmów. Powyższe informacje stanowią o niezaprzeczalnym fakcie, a mianowicie negatywnym wpływie spożywania słodzonych napojów, w tym gazowanych i light, na zdrowie człowieka jak również środowiska.
Spożywanie słodzonych napojów w ilości większej niż 7 szklanek tygodniowo powoduje, że wiek Twojego ciała wzrasta o 2 lata, natomiast brak ich spożycia przekłada się na wiek ciała niższy o rok.
Najzdrowszym i najefektywniejszym środkiem zaspokojenia pragnienia jest woda. Składniki mineralne występujące w wodach w formie jonowej są dobrze przyswajane przez organizm, mogą więc stanowić dobre uzupełnienie codziennej diety. Stosuje się poniższą klasyfikację zawartości minerałów w 1 litrze wody:
- nie więcej niż 50 mg/l – bardzo niskozmineralizowana
- nie więcej niż 500 mg/l – niskozmineralizowana
- od 500 do 1500 mg/l – średniozmineralizowana
- powyżej 1500 mg/l – wysokozmineralizowana. Wody wysokozmineralizowane, ze względów dietetycznych, są bardziej korzystne od wód źródlanych, należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że oprócz składników bardzo wartościowych zawierają również składniki toksyczne w większych ilościach (np. bar, rad). Dobrze byłoby zatem, abyśmy nie przyzwyczajali się do picia jednej wody, tylko wybierali różne oraz dokładnie czytali ich skład.
Jeśli nie przepadasz za smakiem wody źródlanej bądź mineralnej a chcesz uniknąć spożywania słodzonych napojów, zastąp je łatwą w wykonaniu lemoniadą. Do dzbanka wody mineralnej dodaj kilka plasterków cytryny lub pomarańczy, listek mięty i kilka kropel syropu klonowego.
2.
Żywność przetworzona, to żywność poddana obróbce przemysłowej, w procesie której używa się już około 5000 substancji chemicznych. Połowa z nich ma właściwości rakotwórcze! Do tego typu produktów dodaje się różnego rodzaju substancji słodzących, soli, tłuszczu, sztucznych aromatów, barwników oraz wspomnianych substancji chemicznych, zmieniających strukturę pożywienia. Przykładowe procesy przemysłowe obróbki jedzenia to:
- Oddzielanie mechaniczne
- Suszenie rozpyłowe
- Sterylizacja
- Liofilizacja
- Pakowanie próżniowe
- Poddawanie żywności promieniowaniu
- Obróbka podczerwienią
- Termizacja
- Ekstruzja
- Barwienie
Spożywanie spreparowanej żywności prowadzi do kumulowania w organizmie różnego rodzaju toksyn. Konserwanty przyczyniają się do alergii, posiadają właściwości rakotwórcze, negatywnie wpływają na układ pokarmowy, mogą uszkadzać kod genetyczny. Najniebezpieczniejszymi z nich są: kwas benzoesowy i benzoesany (E-210-213), azotany i azotyny (E -249 – 252), kwas propionowy (E – 280), dwutlenek siarki i siarczyny (E 220-228). Powszechnie stosowanym w Polsce barwnikiem, zakazanym w niektórych krajach (USA, Japonia), jest żółcień chinolinowa (E-104). Może on powodować astmę, pokrzywkę, wysypkę, zaczerwienienie (stan zapalny) skóry, nadpobudliwość, anafilaksję.
Przetworzone mięso może zwiększyć ryzyko raka jelita, raka nerki i raka żołądka. Cukier rafinowany, dodawany do niemal wszystkich przetworzonych produktów spożywczych, powstaje w wyniku procesów czyszczenia, krystalizacji i filtracji cukru pozyskanego z buraków. Aby nadać mu białą barwę, poddaje się go działaniu trucizny, czyli chlorku wapnia.
Spożywanie wszystkich posiłków w formie przetworzonej żywności powoduje wzrost wieku Twojego ciała o 3 lata, natomiast ich wyeliminowanie z diety przekłada się na zmniejszenie wieku ciała o 2 lata.
Unikaj spożywania takich produktów jak: margaryna, napoje owocowe z dodatkiem cukru rafinowanego, fast foody, konserwy z dużą ilością sodu, białe pieczywo i makaron zrobione z rafinowanej białej mąki, chipsy, przekąski serowe, mrożone paluszki rybne, mrożone kolacje, słodzone płatki śniadaniowe, przetworzone mięso i innych, zawierających niezdrowe dodatki.
Czytaj etykiety. Spożywaj produkty konserwowane metodami naturalnymi, takimi jak suszenie, solenie, wekowanie, marynowanie.
3.
Przejedzenie i niedokładne gryzienie pokarmów powodują problemy z układem pokarmowym oraz skutkują refluksem żołądkowym i niestrawnością. Notoryczne przejadanie się natomiast powoduje, że zły cholesterol rośnie, a z nim wzrasta ryzyko miażdżycy, szczególnie u osób obciążonych genetycznie. Miażdżyca z kolei wiąże się z innymi konsekwencjami, jak wzrostem ryzyka nadciśnienia tętniczego, a także zawału czy udaru. W skrajnych przypadkach przejedzenia mamy do czynienia z bólem brzucha, biegunką i wymiotami. W takiej sytuacji należy zastosować ścisłą dietę, a leczniczo na dokuczające objawy Smectę oraz pić dużą ilość niegazowanej wody mineralnej, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Według „The Daily Telegraph” wyniki badań Global Burden of Desease wskazują na to, że, z wyłączeniem Afryki subsaharyjskiej, przejadanie się jest groźniejsze dla ludzkości niż głodowanie. Natomiast naukowcy ze Scripps Research institute na Florydzie piszą na łamach „Nature Neuroscience”, że skłonnością do podjadania steruje taki sam mechanizm, który odpowiada za uzależnienie od narkotyków. Jedzenie bez opamiętania nosi więc znamiona nałogu!
Jeżeli czujesz przejedzenie po posiłku powyżej 7 razy w tygodniu, postarzasz swoje ciało nawet o 3 lata. Jeśli prawie nigdy nie doświadczasz uczucia przejedzenia, Twoje ciało jest młodsze o 1,5 roku.
Wystrzegaj się długiego siedzenia za stołem, które powoduje spowolnienie metabolizmu i skłania Cię do przyjmowania większej ilości pokarmu. Po trzydziestominutowym posiłku najlepiej udaj się na minimum 10 minutowy spacer, aby ruch wspomógł proces trawienia. Spożywaj małe porcje a częściej, organizm ma bowiem problem ze strawieniem zbyt dużej ilości pokarmu. Pamiętaj, że najbardziej ciężkostrawne są słodycze. Deseru nie powinno się spożywać szybciej, niż godzinę po zjedzonym obiedzie. Organizm musi mieć czas na strawienie obfitej porcji pokarmu, w przeciwnym razie pojawi się zgada lub niestrawność.
4.
Bliski kontakt z ludźmi ma pozytywne znaczenie zarówno dla zdrowia psychicznego człowieka, jak i jego zdrowia fizycznego. Brak dobrych relacji z innymi działa równie wyniszczająco na organizm ludzki jak nadmierne palenie papierosów czy nadużywanie alkoholu - osłabia jego mechanizmy obronne. W badaniu przeprowadzonym w USA wzięło udział 300 000 osób, które obserwowano przez ponad 7 lat pod kątem wpływu przebywania w dobrym towarzystwie, nastawionym pozytywnie do badanych. Zauważono ścisłą korelację między jakością więzi międzyludzkich a zdrowiem psychicznym i fizycznym badanych.
Jeżeli w Twoim otoczeniu znajdują się 4 lub więcej osoby, z którymi możesz rozmawiać o swoich problemach, wiek Twojego ciała jest niższy niż rzeczywisty o rok. Jeśli nie utrzymujesz bliskich kontaktów z żadną osobą, niestety postarzasz się o rok.
Aby żyć zdrowo zadbaj o bliskie relacje z rodziną i przyjaciółmi. Otwórz się na nowe znajomości. Jeśli do chwili obecnej nie posiadasz przyjaciela, nie oznacza to, że nigdy już go nie spotkasz. Stwórz listę osób, których obecność sprawia Ci przyjemność i staraj się spotykać z nimi przynajmniej raz w tygodniu – to zacieśni wasze więzi, a Tobie da więcej powodów do radości.
5.
Naukowcy uważają, że jeden pocałunek daje tyle szczęścia co 25 gramów zjedzonej czekolady, a jeżeli trwa minutę, powoduje spalenie przez organizm od 3 do 12 kalorii. Całując się, chudniemy oraz ćwiczymy mięśnie twarzy, dzięki czemu zapobiegamy powstawaniu drobnych zmarszczek wokół ust. Całowanie się zwiększa również wydzielanie śliny, która odpowiada za ochronę szkliwa przed próchnicą. Podczas namiętnego pocałunku podnosi się poziom oksytocyny, czyli hormonu odpowiadającego między innymi za ochronę przez depresją. Całowanie się jest idealnym lekarstwem na stres. Zwiększa szanse na dobry sen o ponad 1/3. W trakcie pocałunku w krwi pojawia się również więcej adrenaliny oraz insuliny, co znacząco poprawia między innymi dotlenienie mózgu. Pocałunek, stymulując system immunologiczny, zwiększa odporność organizmu i przyspiesza jego przemianę materii. Osoby, które całują się systematycznie żyją nawet o parę lat dłużej, od tych które rzadko praktykują tego rodzaju czułości.
Również przytulanie ma wiele znaczących dla organizmu pozytywnych efektów - odmładza, dodaje energii, łagodzi stres, leczy depresję i podnosi naszą samoocenę. Wspomaga również system immunologiczny, łagodzi ból a nawet obniża ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca. W 1987 roku naukowcy z Uniwersytetu Miami badali wpływ dotyku na wcześniaki. Noworodki, które były masowane i dotykane rosły i przybierały na wadze szybciej niż dzieci, które pozbawiono bliskości z drugim człowiekiem. Natomiast naukowcy z University of North Carolina weryfikowali poziom oksytocyny u 38 przytulających się par. Okazało się, że podczas dotyku jej poziom wyraźnie wzrastał, a to właśnie dzięki oksytocynie człowiek jest w stanie odczuwać szczęście, spokój i bezpieczeństwo.
Jeżeli przytulasz się bądź całujesz więcej niż 4 razy w tygodniu, wiek Twojego ciała jest niższy o rok niż rzeczywisty, natomiast jeśli nie robisz tego wcale, postarzasz swe ciało o rok w stosunku do liczby lat, które posiadasz.
Nie stroń od pocałunków i przytulania. Staraj się każdego dnia znaleźć chwilę, by przez co najmniej kilka minut przytulić się do bliskiej osoby. Zasypiaj przytulony do partnera czy partnerki a każdy dzień zaczynaj od pocałunku.
6.
Optymizm i pozytywne nastawienie do życia mają ogromne znaczenie zarówno dla jego jakości jak i długości. Uśmiechnięci i zadowoleni ludzie wyglądają i czują się lepiej. Udowodniono naukowo, że optymiści mają wyższy poziom korzystnych substancji we krwi, pomagających walczyć z różnego rodzaju schorzeniami i zmniejszających ryzyko zachorowań na cukrzycę i choroby serca. Dodatkowo osoby takie mają wyższy poziom endorfin w organizmie, które to niwelują ilość kortyzolu, czyli hormonu stresu. Radość i pozytywne nastawienie pomaga również dłużej zachować sprawność fizyczną i aktywność, to natomiast ma znaczący wpływ na długość życia.
Jeśli jesteś skrajnym optymistą i szacujesz, że będziesz żyć dłużej niż 100 lat, Twoje ciało jest młodsze od wieku rzeczywistego o 2 lata. Jeżeli natomiast zakładasz, że nie przeżyjesz więcej niż 75 lat, postarzasz swe ciało o 2 lata.
Myśl pozytywnie. Życie w ciągłym stresie, przygnębienie, smutek, złość czy lęk są szkodliwe i przyczyniają się do zwiększenia ryzyka wystąpienia zawałów i chorób serca. Staraj się doszukiwać w każdej sytuacji dobrych następstw złych okoliczności.
7.
Chińskie powiedzenie mówi, że człowiek pełen życia jest elastyczny i miękki. Martwy - jest sztywny i nieugięty. Sylwetka i postawa człowieka kształtują się przez całe życie. Zaniedbana postawa prowadzi do takich napięć, które powodują problemy z ruchem. Elastyczność ciała, gibkość, płynność ruchów, odpowiednia ich koordynacja są zewnętrznym dowodem na zaktywizowane krążenie krwi, poprawne odżywienie i dotlenienie tkanek. Regularne wykonywanie ćwiczeń uelastyczniających i rozciągających poprawia ruchomość stawów, więzadeł, ścięgien i tkanki łącznej. Ludzkie ciało składa się z 208 kości, 324 mięśni, 360 stawów. Rozciągając mięśnie, ścięgna, wiązadła, stawy, spowalnia się proces starzenia. Elastyczność ciała świadczy o jego wieku biologicznym.
Jeżeli bez najmniejszego problemu potrafisz w pozycji stojącej dotknąć rękami podłogi, to Twoje ciało jest młodsze o rok niż Twój rzeczywisty wiek. Jeżeli do podłogi brakuje Ci więcej niż 5 cm, to Twoje ciało jest starsze od Ciebie o 2 lata.
Co najmniej dwa dni w tygodniu poświęć ćwiczeniom, które przynoszą swobodę ruchu. Możesz zapisać się na zorganizowane zajęcia w grupach, takie jak streaching, pilates, joga bądź ćwiczyć w domowym zaciszu, przygotowując się uprzednio poprzez zaznajomienie z odpowiednią literaturą bądź dostępnymi w sieci materiałami instruktażowymi. Pamiętaj, że rozciąganiu powinno być poddawane całe ciało, w tym także szyja, kark, klatka piersiowa i kręgosłup.
8.
Kształt brzucha, zwłaszcza u mężczyzn, świadczy nie tylko o upodobaniach kulinarnych (w przypadku okrągłego kształtu), czy o praktykowanych ćwiczeniach fizycznych (w przypadku brzucha płaskiego), ale również o stanie zdrowia. Otyłość brzuszna, zwana inaczej wisceralną, czyli trzewną łączy się zazwyczaj z poważnymi w skutkach zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów. W skrajnych przypadkach może ona doprowadzić nawet do trwałego inwalidztwa, wynikającego z udaru mózgu, zawału mięśnia sercowego, albo nawet skończyć się śmiercią!
Obwód pasa wynoszący ponad 102 cm stanowi otyłość brzuszną. Wartości między 94, a 102 cm to ostrzeżenie. Istnieją jednak jeszcze dwa kryteria rozpoznania otyłości. Pierwszym z nich jest WHR (waist hip ratio) – wyraża on stosunek obwodu w pasie do obwodu w biodrach oraz ocenia rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Drugi to BMI - wskaźnik masy ciała (Body Mass Index) – obliczany jest przez podzielenie masy ciała w kilogramach przez wzrost osoby (w m) podniesiony do kwadratu. Wartość WHR większa lub równa 0,9 (wg WHO z 1999 r.) oznacza otyłość brzuszną, a BMI większe lub równe 30 kg/m ² oznacza otyłość.
Jeśli Twój brzuch zasłania wszystko poniżej, to wiek Twojego ciała jest większy o 2 lata od rzeczywistego. Jeżeli Twój brzuch jest płaski, to wiek Twojego ciała jest niższy od rzeczywistego o rok.
Zacznij dzień od śniadania i kolejne posiłki spożywaj regularnie co 3-4 godziny w niewielkich ilościach. Zapobiegniesz w ten sposób objadaniu się. Ogranicz pokarmy tłuste i słodkie, wprowadź do menu więcej warzyw i owoców oraz białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Potrawy przygotowuj poprzez gotowanie a nie smażenie. Mężczyzna pracujący umysłowo powinien spożywać dziennie tylko 2200 kcal, kobieta 1800 kcal. Dla osoby otyłej te wielkości zmniejszają się do 1200-1400 kcal na dobę. Co drugi dzień zażywaj ruchu, co najmniej 30 minut. Zamień windę na schody, samochód na rower lub spacer. Aby wysiłek przyniósł efekty, musi być regularny.
9.
Nikt chyba nie wątpli w szkodliwe działanie papierosów. Wiadomo, że tytoń jest przyczyną co najmniej 25. grup chorobowych zagrażających życiu, m.in. bardzo niebezpieczne zmiany nowotworowe i choroba wieńcowa, której następstwem najczęściej jest zawał, będący najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Blisko 95% złośliwych nowotworów płuc występuje u osób palących. Papierosy są źródłem impotencji u mężczyzn i zaburzeń płodności u kobiet. Palenie nawet kilku papierosów dziennie wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia powikłań nadciśnienia tętniczego. Szacuje się, że średnia różnica w długości życia między osobami niepalącymi a palaczami wynosi 15 lat! Aż 75% palaczy uważa, że palenie papierosów „light” lub „super-light” jest mniej szkodliwe od normalnych, a tymczasem badania naukowe wskazują, że palenie takich papierosów zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zawału tak samo jak „normalne”. Papierosy to jedyny legalnie sprzedawany produkt, które dym zawiera ponad 40 związków powodujących raka: ciała smołowate, formaldehyd, toulen, polon, akrydyna, tlenek węgla (czad), chlorek winyli, arsen, aceton, kadm i cyjanowodór. Nikotyna podwyższa ciśnienie tętnicze i tętno oraz powoduje jednocześnie skurcz tętnic, dlatego ryzyko zawału serca jest pięć razy większe u palacza niż u osoby niepalącej! Nikotyna jest substancją rakotwórczą, osłabia pamięć i wpływa negatywnie na gen p53, który powstrzymuje niekontrolowany rozwój komórek, czyli nowotwór.
Palenie jest czynnikiem, który postarza organizm w bardzo dużym stopniu. Jeżeli palisz okazjonalnie lub regularnie Twoje ciało jest starsze o 2-3 lata! Natomiast jeśli nie palisz od ponad 3 lat możesz śmiało odjąć 1 rok od swojego wieku.
Rzucenie palenie jest trudne, ale nie niemożliwe. W Polsce od 1991 roku rzuciło palenie ponad 2 mln ludzi, a w USA palenie skutecznie rzuca 1 mln osób. Zaprzestanie palenia odnosi natychmiastowy skutek: w ciągu 20 min od ostatniego papierosa do normy wracają: ciśnienie tętnicze krwi, czynność serca oraz obniża się tętno, w ciągu 8 godzin zmniejsza się poziom tlenku węgla (czadu) we krwi, a podnosi poziom tlenu, po 24 godzinach zmniejsza się ryzyko ostrego zawału serca, w ciągu 48 godzin zaczyna powracać do normy zmysł smaku i zapachu, po 2 tygodniach do 3 miesięcy poprawie ulega praca układa krążenia, zwiększa się wydolność fizyczna, a wydolność płuc wzrasta o 30%, od 1 do 9 miesięcy poprawia się wydolność układu oddechowego, ustępuje kaszel, zmęczenie i duszności, po 1 roku o połowę zmniejsza się ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca, po 3 do 5 lat zmniejsza się o połowę ryzyko zachorowania na raka płuc, przełyku, krtani i jamy ustnej oraz ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Po 10 latach ryzyko zachorowania na chorobę niedokrewną serca jest podobne jak u osoby nigdy nie palącej, nigdy jednak wszystkie skutki palenia całkowicie nie ustąpią.
10.
Światowa Organizacja Zdrowia stwierdza, że alkohol znajduje się na trzecim miejscu wśród czynników ryzyka dla zdrowia człowieka, gdzie na pierwszych dwóch miejscach jest palenie tytoniu i nadciśnienie tętnicze. Alkohol działa szkodliwe na większość tkanek i narządów. Toksyczne działanie alkoholu etylowego i produktów jego przemiany powoduje zmiany chorobowe w następujących układach: układ moczowy – niewydolność nerek, wzrost stęż
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
154 KB