85960_3.jpg
-
► 2015 ◄ -
►2013◄ -
►2014◄ -
►AKEBIA PIĘCIOLISTKOWA◄ -
►ALBICJA◄ -
►BARWY NARODOWE DRUŻYN◄ -
►CHILIJSKI OGNIOWY KRZAK◄ -
►CZERWONA◄ -
►ĆWIERĆFINAŁY◄ -
►DATURA ▬ BIELUŃ◄ -
►DATURY JEDNOROCZNE◄ -
►DATURY WIELOLETNIE◄ -
►Donbas Arena w Doniecku◄ -
►DRZEWKO TRUSKAWKOWE◄ -
►DZEWKO WARZYWNE◄ -
►FAZA GRUPOWA◄ -
►FAZA PUCHAROWA◄ -
►FINAŁ◄ -
►HATIORA GAERTNERI◄ -
►JAGODA GOJI◄ -
►KAKTUS WIELKANOCNY I BOŻONARODZENIOWY◄ -
►KAMELIA◄ -
►LOGO EURO 2012◄ -
►MĘCZENNICA◄ -
►MILIN AMERYKAŃSKI◄ -
►MOJE DATURY◄ -
►MOJE PRACE◄ -
►MÓJ JAŚMINOWIEC◄ -
►MÓJ KAKTUS BOŻONARODZENIOWY◄ -
►PÓŁFINAŁY◄ -
►PSIANKA JAŚMINOWA◄ -
►RIPSALIDOPSIS◄ -
►Stadion Olimpijski w Kijowie◄ -
►ZWIASTOWANIE NMP◄ -
☼ATLAS KWIATY W DOMU I OGRODZIE☼ -
☼CHLEBEK WESELNY☼ -
☼OZDOBY i KWIETNIKI Z OPON☼ -
☼OZDOBY ŚWIATECZNE ☼ -
☼PAPIEROWA WIKLINA☼ -
♪MIROSŁAW JEDROWSKI♪ -
1 -
3 -
Cukierkowe lale -
Moje serwetki -
Nowy folder -
Ozdoby Bożonarodzeniowe -
Ozdoby wielkanocne -
Serwetki, bieżniki -
Szydełkowanie miszmasz -
🌹SZYDEŁKOWE ROBÓTKI BOŻENY 🌹
Jagody goji (znane też jako jagoda licyjska) pełną ważną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej - prawie każdy ziołowy specyfik leczący oczy zawiera je w swoim składzie. Ponadto jagody goji zwiększają wytrzymałość, stymulują układ odpornościowy, pobudzają, poprawiają krew, osłaniają wątrobę, poprawiają wzrok, opóźniają efekty starzenia, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwutleniające i hipoglikemiczne.
Po całkowitym dojrzeniu są jadalne, smaczne i słodkie. Owoce zawierają 2500 mg witaminy C w 100 g, co sprawia, że są na trzecim miejscu wśród roślin bogatych w tę witaminę, są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Zawierają 21 niezbędnych dla zdrowia minerałów i 19 aminokwasów.
Owoce można spożywać świeże lub suszone, dodawać do różnych potraw i napojów, np. herbaty. Roślina rozpoczyna owocowanie już w 1 roku po posadzeniu.
Jagody goji obecne są także w chińskiej kuchni. Dodaje się je do zup albo przygotowuje herbaty ziołowe (z dodatkiem ziół lub herbaty pu-erh). Dostępne są alkohole wytwarzane z jagód lub z ich dodatkiem (np. wino gouqi jiu).
Kolcowój szkarłatny Lycium barbarum L. zwany także azjatycką wilczą jagodą (in. GOJI) jest krzewem o wysokości od 1 do 3 m i łukowato zwisających gałązkach, pokrytych kolcami.
Jest całkowicie mrozoodporna, mało wymagająca i tolerancyjna, może rosnąć na każdej, nawet ubogiej glebie. Preferuje stanowiska słoneczne. Można ją uprawiać podobnie jak różę pnącą przypinając wiotkie pędy do podpór, np. kratek albo pozostawić bez podpory i wówczas jej pędy będą się łukowato wyginać.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu..