Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Rudowlosa12
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Majka

widziany: 5.10.2014 18:24

  • pliki muzyczne
    5773
  • pliki wideo
    2032
  • obrazy
    46488
  • dokumenty
    1883

56522 plików
789,62 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Rudowlosa12
!!!DZIEŃ DZIECKA!!!
►Dieta
 
3-miesieczna
Dieta odchudzajaca
 
►Dieta
Oczyszczanie
►Wierszyki do pamiętnika
● Emotikonków historia prawdziwa !!!!!!!!!!!!
♦ Program ramki ♦
11 Listopada
AKTORZY
 
Polskie Aktorki
Bajeczki ,piosenki i filmy dla dzieci
 
BAJECZNE-BAJKOWE OBRAZKI
Benefis Adama Małysza
 
kawa czy herbata
Biesiada Cygańska - Przeboje muzyki cygańskiej
Błogosławiony Jan Paweł II
 
Barka
Testamentu Jana Pawła II czyta Marek Kondrat
Ulubione piesni JANA PAWŁA2-wyk górali
Cerkwie
Chcę mieć takie ciało
 
Choinki i prezenty
Ciekawostki świata
 
Najwyższe budynki świata
Cudowne miejsca w Polsce i na świecie
 
Dawne i współczesne wiejskie klimaty
 
STARE WIEJSKIE CHATY
Skanseny - JPG
wozy- maszyny
Dokumenty
DOMY ZNANYCH POLAKÓW
Drewniane kościółki
DRZEWKA BONZAII
Dzieci
 
Dzieci wiedzą lepiej
DZIEWCZYNKA
Dzwonki na telefon ☼
Film - Najpiękniejsze miejsca świata
Filmy
 
Fontanny
Fraszki
 
Fraszki
FRASZKI KOBIETA
Galeria
 
Galeria zdjęć z wycieczek
Groby znanych
Gify
 
gify komputery
Grupa MoCarta
GRY DLA DZIECI
 
Historia Polski
 
Kabarety
 
KABARETY
Smolen
Kapliczki
KARTKI na różne okazje
 
Kobiety
 
Kolędy
 
Kulinaria
 
⊰♥⊱Moje przepisy-Coś na ząb⊰♥⊱
ALKOHOLE -przepisy
CIASTA BEZ PIECZENIA
CIASTA BEZ PIECZENIA(1)
Dekoracja potraw
grilowanie
Hobby-Kuchnia- ABC
Jaja i mleko
Kanapki
KULINARIA cd
KULINARIA RYNIAPYNIA ============== ======
Leki ze spiżarni
Moje gotowanie
naleśniki
PRZEPISY KULINARNE
salatki
serniki
SŁODKOŚCI PYCHA
TORTY
Warzywa
Wina nalewki
 
Nalewki
zapiekanki
Zapiekanki(1)
Kwiaty
 
Las
Lektury szkolne
Literki ozdobne
 
Lokomotywy
 
pociągi
Makijaż i fryzury
 
Kosmetyka i fryzjerstwo
WZORY NA PAZNOKCIE
Malarstwo
 
Malowane piaskiem
Mężczyźni
 
ach ,ci panowie
męskie twarze
Mikołaje inaczej
MŁYNY WODNE
Motyle
Ozdobne linie
 
Ozdobniki
Ozdobniki I
Ozdobniki II
Ozdobne napisy
 
dzień dobry
Gotowe napisy
RUCHOME NAPISY
Parki i ogrody
 
Piękne pary
Piękne slajdy - polecam
Pieśni komunijne
Piosenki Slubne
POLITYCY
Polskie miasta w dzień i nocą
 
Pomniki-Ławeczki w Polsce
Pomoc dla chomików
 
ABC-komputera
ramki do napisów
Pory roku
 
Pozdrowienia
 
Prezenciki od Was
 
Prezentacje - DZIEŃ OJCA
Prezentacje - DZIEŃ MATKI
Prywatne
Rady i porady
 
Ramki do zdjęć
 
Rodzina
Rower serwis naprawa
Różne animacje
Samochody sportowe
 
Amerykańskie ciężarówki
Stare samochody
Ślub - Kate i Williama
Śmieszne zdjęcia
SURFING
Tłusty czwartek
TRAGEDIA NARODOWA10 kwietnia 2010
 
Pożegnanie pary Prezydenckiej z Warszawą
Z.Kraków -Wawel
Uroki PRL
WESELE PO POLSKU
 
Wiatraki
Wiązanie krawata
WIDOKI RUCHOME
Wielkanoc
 
WIELKI POST
wiersze
 
Wilno
Wodospady
 
Wodospady
Wystrój domów
 
Zabawne filmiki
Zachód słońca
zachomikowane
Żaglowce
Zamki w Polsce
 
Żarty i kawały
 
KAWAŁY-DOWCIPY
Zdrowie
 
Zdrowie(1)
Znaki zodiaku
Znani i podziwiani
 
Życzenia Urodziny
Pokazuj foldery i treści
  • 30 KB
  • 20 lis 10 23:00
MILKY WEY

Biszkopt ciemny z 4 jaj

Masa śmietanowa
0,5 litra kremówki
łyżka żelatyny(wlewamy letnią)
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubic dodac cukier i letnią żelatynę(żelatynę namoczyc w 2-3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalac gotującą do 1/4 szklanki)

Masa czekoladowa
3/4 kostki margaryny
2 czekolady(mleczna+gorzka)
Wszystko roztopic,po wystudzeniu dodac 3 żółtka i pianę z białek

z chomika Olusia68

  • 42 KB
  • 20 lis 10 22:59
SZARLOTKA Z KOKOSEM

Ciasto:
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
ok. 30 dag mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag. roztopionej margaryny
2 łyżki mleka
Żółtka, cukier i mleko zmiksować. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nie równe części, mniejszą część zamrozić.

Jabłka:
1,3 kg. zesmażonych lub świeżych jabłek
1 budyń śmietankowy
1/2 łyżeczki masła
Wszystkie składniki połączyć.

Kokos:
5 białek
20 dag. cukru
20 dag. wiórek kokosowych
Ubić białka z cukrem następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
większą częsć ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na blaszke wysmarowaną tłuszczem, na ciasto kładziemy jabłka następnie kokos i na więrzch ścieramy zamrożone ciasto na tartce. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

z chomika Olusia68

  • 53 KB
  • 20 lis 10 22:59
Placek wiśniowy-czereśniowy.
Biszkopt z 6 jaj
Masa
1 kostka margaryny-25 dag
3 jajka
1 szklanka cukru
1 litrowy słoik wiśni
2 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
Margarynę,cukry i żółtka utrzeć na puszystą masę.Sok z wiśni odlać i zagotować,rozpuścić w nim żelatynę.Gorące powoli wlewać do masy i ucierać,na koniec dodać ubite białka.Można dodać wiśnie wypestkowane i pokrojone-0,5-1 szklanki.Biszkopt przekroić wyłożyć 3/4 masy,przykryć drugą połową.Na wierzch pozostałą część kremu i wylać 2 galaretki wiśniowe(POD GALARETKĘ MOŻNA WYŁOŻYĆ WIŚNIE)

z chomika Olusia68

  • 52 KB
  • 20 lis 10 22:59
Tort śmietanowo-owocowy
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra śmietany kremówki
1 łyżkę cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny(wlewamy letnią rozrobioną w 1/4 szklance wody,zimna zelatyna zbyt szybko sie zetnie)
owoce według gustu (brzoskwinie,truskawki,mandarynki,itp.

z chomika Olusia68

  • 54 KB
  • 20 lis 10 22:59
Buraczki

3 kg buraczków ugotowanych zetrzec na tarce jarzynowej dodac 2 cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
Zalewa
0,5 szklanki octu(10%)
15 dag cukru
1 łyżeczka soli
6 gożdzików
3 ziarnka pieprzu
3 ziarnka ziela angielskiego
4 listka laurowe
Wszysto zagotowac(zalewę) wlac do buraczków i wymieszac.Zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 10 min.
Z tych buraczków bardzo dobra jest zupa buraczkowa.

Buraczki z papryką

5 kg ugotowanych buraczków zetrzec na tarce jarzynowej
1 kg papryki
1 kg cebuli
Pokroic według gustu w kostkę lub w paski
Zalewa
o,5 litra octu(10%)
1 szklanka oleju
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
pieprz do smaku
Zalewe ugotowac wlac do buraczków ,wymieszac ,zostawic na 10-12 godz.Słoiki gotowac 15 min.

z chomika Olusia68

  • 45 KB
  • 20 lis 10 22:58
CAPPUCCINO

Upiec ciemny biszkopt-najlepiej z 7 jajek.

Masa:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 łyżki żelatyny
2 żółtka i 1 jajko całe ubić z 1/2 szkl. cukru
4 serki homogenizowane waniliowe
1 szkl. mleka w proszku
1 masło lub margaryna Kasia
10 łyżek kawy cappuccino waniliowej rozpuściś w 1 szkl. mleka.
Utrzeć masło z serkami, dodać mleko w proszku, ubite jajka z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt przekroić na pół i praekładamy:
Biszkopt-masa-biszkopty namoczone w kawie-masa-biszkopt-polewa.

z chomika Olusia68

  • 35 KB
  • 20 lis 10 22:58
Niebo w gębie
Biszkopt z 6 jaj
Krem
2 szklanki mleka
niecałą szklankę cukru
2 łyżki kartoflanki
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
ugotować z tego budyń
1 margarynę-25dag
2 łyżki spirytusu
Zrobić z tego krem

20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2łyzki masła
Wszystko zarumienić na złoty kolor i na koniec dodać 2-3 łyżki mleka
Biszkopt przekroić nałożyć 2/3 kremu , na wierzch pozostałą część kremu i wiórki i popisać polewą.
Udanych wypieków

z chomika Olusia68

  • 66 KB
  • 20 lis 10 22:58
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW

25 dag. mąki pszennej
5 dag. cukru
150 ml wody
2 dag. drożdży suszonych lub 4 dag. świeżych
30 ml bezzapachowego oleju np. z pestek winogron lub masła roślinnego
sól
oraz:
cukier puder
dżem
olej do smażenia
Składniki na ciasto mieszamy, świeże drożdże najpierw rozprowadzamy w wodzie. Wyrabiamy dodając szczyptę soli, i odstawiamy na godzinę. Formujemy nie duże kule (10 sztuk) i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia. W głębokiej patelni lub rądlu rozgrzewamy olej, smażymy pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewamy dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów) i polewamy lukrem z cukru pudru utartego z wodą lub postpujemy cukrem pudrem.
Pączki możemy również przekroić na pół i posmarować dżemem.

Te pączki smakują tak samo pysznie jak tradycyjne, ale są bez jajek, mleka i masła, więc śmiało można polecić je alergikom.

z chomika Olusia68

  • 38 KB
  • 20 lis 10 22:57
Makuś

Biszkopt z 6 jaj

Krem jak do tortu
1kostka margaryny-25 dag
2 jajka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
2-3 łyżki spirytusu
pól szklanki zmielonego maku-miele na sucho intensywniejszy smak i aromat
10 dag rodzynek
pół szklanki zmielonych orzechów
Margarynę ukręcic z spirytusem dodac ubite jajka z cukrem,zrobic krem,do kremu wsypac zmielony mak ,namoczone rodzynki i zmielone orzechy ,delikatnie wymieszac.Biszkopt przekroic ,przełożyc kremem,na wierzch polewa.

z chomika Olusia68

  • 51 KB
  • 20 lis 10 22:57
Miodzio

0.5 kg mąki
15 dag margaryny
2 jajka
2-3 łyżki miodu sztucznego
20 dag cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej-płaskie
paczkę korzeni do piernika-20 g
Z podanych składników zagnieśc ciasto i podzielic na 3 części,każdą upiec osobna w 180C-15 min(jeżeli chcemy więcej warstw dodajemy1/3 składników na każdą warstwe i to samo robimy z kremem)Placki można przełożyc kremem karpatkowym ,grysikowym lub innym
Krem grysikowy
1 litr mleka
12 łyżek kaszki mannej błyskawicznej
20 dag cukru
cukier waniliowy
Kaszkę wsypac do mleka,dodac 2-3 łyżki oleju,cukry i po 10 min ugotowac ciągle mieszając.Po wystygnięciu ukręcic z kostką margaryny(25 dag)na puszystą masę i przełożyc placki.Wierzch popudrowac lub polukrowac.Można między kremy posmarowac dowolnym dżemem.Ja do ugotowanej gorącej kaszki wsypuje galaretę.
Placek wstawic do lodówki i przykryc folią szybciej zmięknie.

z chomika Olusia68

  • 62 KB
  • 20 lis 10 22:57
PIERNIK
5 jaj
1 kostkę margaryny-25 dag
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 paczkę przypraw do piernika
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku i bakalie
wyk.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodawać pozostałe składni i ucierać,na koniec pianę z białek i bakalie.Pieczemy 1 godz. w tem.180C
Piernik można przełożyć kremem lub powidłami.POWODZENIA.

z chomika Olusia68

  • 56 KB
  • 20 lis 10 22:57
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto:
25 dag. mąki
2 jajka (całe)
14 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
14 dag. margaryny
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ser:
1 kg. sera
1 1/4 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szkl. oleju
2 jajka (całe)
4 żółtka
1 szkl. cukru kryształu
Ubić mikserem jajka, żółtka, cukier. Dodać zmielony 2-krotnie ser, mleko, suche budynie,cukier waniliowy i olej. Brzoskwinie skroić w kostkę dodać do sera i wszyszko razem dodrze połączyć. Wylać na ciasto wyłożone w blaszce i piec ok. 50 min.

z chomika Olusia68

  • 43 KB
  • 20 lis 10 22:57
CIASTO Z "KUBUSIEM"

Upiec biszkopt z 4 jajek.

MASA:
1 duży sok Kubuś
3 budynie
30 dag. delicji
Ugotować budyń na Kubusiu. Biszkopt przekroić na pół posmarować 1/3 masy, poukładać delicje, posmarować pozostałą częścią masy i przykryć biszkoptem. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

z chomika Olusia68

  • 48 KB
  • 20 lis 10 22:56
Pomidory

Pomidory(najlepsze twarde tz.wole serca)sparzyc gotującą wodą,obrac skórkę,włożyc do słoików.Zalac zalewą(na 1 litr wody gorącej 1 łyżka soli i 1 łyżeczka cukru) i gotowac 15 min.Bardzo dobre do sałatek lub z jogurtem ,kefirem i cebulką.

z chomika Olusia68

  • 36 KB
  • 20 lis 10 22:56
CIASTO ARCHITEKTA

Pieczemy biszkopt jasny-grubszy
Pieczemy biszkopt ciemny-cieńszy i po upieczeniu wycinamy w nim kieliszkiem lub małą literatką krążki
Ja upiekłam jeden biszkopt jasny wysoki i przekroiłam go na pół-w górnej części wyciełam krążki.

Masa budyniowa:
1 l. mleka
4 budynie śmietankowe
2 kostki masła lub margaryna tortowa
1 szkl. cukru
kakao do koloru
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń i przestudzamy go. Masło ucieramy dodając przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Masa serowa:
50 dag. serków homogenizowanych waniliowych lub śmietankowych
2 galaretki czerwone
3-4 banany
1 cytryna
Galaretki rozpuszczamy w 1 1/2 szkl. wody, gdy zacznie tężeć lączymy je z serkami homogenizowanymi i mieszamy dokładnie. Banany obieramy i kroimy grubości ciemnego biszkoptu i każdy plaster moczymy w soku z cytryny.

Przełozenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z dziurami - w każdą dziurkę wkładamy banana - masa serowa - wycięte kółeczka - masa jasna - groszki dekoracyjne lub starta czekolada

z chomika Olusia68

  • 46 KB
  • 20 lis 10 22:56
SZARLOTKA TRADYCYJNA

0.5 kg. mąki
1 margaryna
1 szkl. cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 jajko całe
3 łyżki gęstej śmietany
OK. 1 1/2 KG. jabłek
Margarynę siekamy w mące i proszku do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy do mąki i margaryny, dodajemy też śmietanę i zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie częsci. Jedną część kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę na to starte na tartce jabłka (a gdy mają za dużo soku to je odciskamy) Posypujemy cukrem - do smaku i przykrywamy drugą częscią ciesta. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

z chomika Olusia68

  • 21 KB
  • 20 lis 10 22:55
Cytrynowiec
Biszkopt z 4 jaj
2 budynie cytrynowe bez cukru
0,5 litra wody
sok z cytryny
1 galaretka cytrynowa
4 łyżki cukru
1 kostkę margaryny-25 dag
Wodę zagotować z cukrem i sokiem ,wlać rozrobione budynie i ugotować.Zestawić z ognia i wsypać galaretkę i dodrze wymieszać .Gdy masa wystygnie utrzeć z margaryną.
0,5 litra kremówki ubić z 4 łyżkami cukru i wlać (2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklance wody) letnią żelatynę
Na biszkopt wykładamy krem potem śmietanę a na wierzch układamy herbatniki(3-4 paczki) i polewamy sokiem z cytryny by trochę zmiękły i lukrujemy lukrem zrobionym na soku z cytryny.Można posypać skórką kandyzowaną pomarańczową lub cytrynową

z chomika Olusia68

  • 49 KB
  • 20 lis 10 22:54
Rogale marcińskie

1 kg mąki
3 jajka
2 kostki margaryny-0,5kg.
10 dag drożdży
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
marmolada,masa orzechowa

Margarynę utrzec razem z cukrem,jajkami i drożdżami a następnie dodac śmietanę oraz stopniowo dosypywac mąkę.Wyrobioną masę włożyc w chłodne miejsce na około 45 min.Ciasto podzielic i porcje rozwałkowac na okrągło,wykrawac trójkąty nakładac marmoladę lub masę orzechową i zwinąc,posmarowac roztrzepanym białkiem.Piec w piekarniku w 180C przez około 15 min.Z porcji wychodzi około 64 rogale.

Masa orzechowa
25 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 cukry waniliowe-16 g
3/4 szklanki słodkiej śmietany
15 dag rodzynek
2 łyżki tartej bułki
Do rondla wsypac orzechy ,rodzynki ,cukier i cukier waniliowy dodac śmietanę.To wszystko zagotowac cały czas mieszając.Po zestawieniu z ognia,gdy masa wystygnie wsypac bułkę i wymieszac.
Wielkopolska słynie z rogali a typowym nadzieniem jest biały mak ewentualnie niebieski ale dużo ludzi jest uczulonych na produkty oleiste,takie jak mak czy orzechy więc pozostaje marmolada.

z chomika Olusia68

  • 34 KB
  • 20 lis 10 22:53
BRZOSKWINIOWE WYDMY

Ciasto:
7 białek
4 żółtka
20 dag. cukru kryształu
10 dag. orzechów mielonych
10 dag.orzechów krojonych
10 dag. rodzynek
5 dag. wiórek kokosowych
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(do tego placka mąki nie należy dodawać)
Białka ubić z cukrem, dodać stopniowo żółtka cały czas ubijając. Następnie dodać pozostałe składniki. dokładnie i delikatnie wszystko razem wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Piec ok. 30-40 min. w temp. 170 st.(Zamiast tego placka można upiec ciemny biszkopt)

KREM:
1 puszka brzoskwiń
1/2 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 margaryna tortowa
Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku dodając cukru ugotować budyń.
Margarynę utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części.

DODATKOWO:
2 paczki delicji
1 galaretka pomarańczowa

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciasto-krem-ułożone delicje-krem-ułożone brzoskwinie-galaretka

z chomika Olusia68

  • 47 KB
  • 12 paź 10 23:02

zachomikowany

  • 54 KB
  • 15 wrz 10 22:21
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 15 wrz 10 22:21
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 15 wrz 10 22:21
SEZAMOWIEC

Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto

•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Placek I

•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.

Place II

•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.

Krem

•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 78 KB
  • 15 wrz 10 22:20
sernik_z_jab_20_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 82 KB
  • 15 wrz 10 22:20
rosa_3.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 12 KB
  • 15 wrz 10 22:20
SERNIK IZAURA

Składniki:

CIASTO:,
mąka - 1,5 szklanki,
cukier - 1,5 szklanki,
kakao - 3 łyżki,
margaryna - 1 kostka,
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
cukier waniliowy - 1 torebka,
jajka - 4 sztuki,
woda - 5 łyżek,
MASA SEROWA:,
ser biały - 50-70 dag,
jajka - 4,
cukier - 1 szklanka,
masło - 0,5 kostki,
wiórki kokosowe,

Opis przygotowania

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać pół szklanki masytej masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać do formy.

2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami.
Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki

z chomika white.and.black.flower

  • 11 KB
  • 15 wrz 10 22:20
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 15 wrz 10 22:20
SERNICZEK

Składniki:

CIASTO:,
30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
3 żółtka,
1/2 szl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Ser:,
1 kg dobrego sera,
30 dkg cukru pudru,
10 dkg masła,
9 jajek,
2 łyżki mąki kartoflanej,

Masa:,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg margaryny (może być masło0,
sok z 1 cytryny,
3 białka,


Opis przygotowania:

1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 15 wrz 10 22:20
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 15 wrz 10 22:20
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    72
  • obrazy
    93
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

176 plików
158,88 MB

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (62)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (62)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności