-
490 -
201 -
14825 -
532
16066 plików
17,98 GB
🐞🐞
ciasto bananowe
Masa bananowa:
700g gęstego jogurtu bananowego
3 średnie banany
3 galaretki cytrynowe
400 ml gorącej wody
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
600 ml gorącej wody
600g zielonych winogron
większa paczka herbatników typu petitki
> 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Przygotowanie
Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.
Jogurty w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z jogurtem, wrzucamy banany pokrojone w kosteczkę, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.
Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wykładamy je na wypestkowane zielone winogrona. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!
================================================
CIASTO JABŁKOWE Jabłka 1kg ale lepiej półtora-słodkie ale nie soczyste.Serek mascrapone 50dag,herbatniki kakaowe na 3 warstwy,cukier do smaku.Polewa:25dag masla,cukier puder1/2 szklanki,kakao 3 łyżki,mleko 3 łyżki.Jabłka obrać i potrzec na duże oczka.Odcisnąć sok,dodać serek i wymieszać mikserem-dodać cukier według uznania.Spod blaszki wykładamy herbatnikami,wykładamy połowę masy,przykrywamy herbatnikami dajemy resztę masy,ponownie przykrywamy herbatnikami.Dajemy do lodówki.Na schłodzone ciasto robimy polewę.Masło roztapiamy,dajemy cukier puder i mieszamy od czasu do czasu,aż otrzymamy jednolitą masę.Zdejmujemy z ognia,dajemy kakao i mleko energicznie mieszając.Gotową polewą dekorujemy ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.
====================
CIASTO BEZ PIECZENIA
Ciasto biszkopt ciemne. 1/2litra śmietany 36procent,2 śnieżki,dżem czarna porzeczka ,2 batony chałwy waniliowy.Biszkopt smarujemy dżemem,na niego dajemy ubitą śmietanę z śnieżka wymieszaną na końcu z pokruszona chałwa-ja miksuje chałwe na końcu na małych obrotach.Wylewamy na dżem,dekorujemy potarta czekoladą.
=========================
jabłecznik
Przepis na pyszne i orzeźwiające ciasto z jabłkami i pysznym kremem śmietankowym z polewą czekoladową. Jabłecznik, jabłkowiec szarlotka na herbatnikach z masą z bitej śmietany i mascarpone.
.
Składniki:
1kg. startych jabłek
2 - 3 łyżki cukru
200g. herbatników maślanych
2 galaretki cytrynowe
1/3 szkl. wody
0,5 łyżeczki cynamonu
Masa śmietankowa:
300ml. schłodzonej śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
500 g. serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny (czubate)
1/4 szkl. wrzącej wody
sok z połowy cytryny
Polewa:
100g. gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
100ml. śmietany 30%
Forma 24x24 cm.
- sortuj według:
-
- 125 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 15 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 79 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 76 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 37 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 59 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 139 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 39 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 102 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 61 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 40 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 72 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 95 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 52 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 23 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 149 KB
- 16 mar 14 6:19
-
- 25 KB
- 16 mar 14 6:19
-
0 -
34 -
1 -
0
35 plików
44,88 MB