Wędzenie - Poradnik małego obżartucha.doc
-
BAKISTA -
delfiny -
Dokumentalne -
Dokumenty -
ELKA1806 -
F I L M Y D I V I N G nurkowanie -
Fabularne -
FILMY WARTE OBEJRZENIA -
filmy hihi -
FLAGA NARODOWA 1 -
Galeria -
gifki wodne -
gry pc -
JAMNIK -
jezyk niemiecki -
KursNurkowania -
latarnie morskie -
Livai123 -
midi -
miłe wspomnienie -
nata -
Natalia -
Nicolka25 -
od inka1122 -
od zefirek26 -
piotrus215215 -
plan -
PREZENTY -
RADIO -
RADIO KODY -
religijna -
Renatti29 -
takietam -
URLOP , WCZASY -
ważne -
wędzenie -
żeglarstwo lądowe
Wędzenie polega na nasyceniu mięsa składnikami dymu drzewnego, usunięciu części wody i spowodowaniu zmian w białkach, dzięki którym mięso będzie nadawało się do spożycia bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Mięso uwędzone zmienia swoje zabarwienie, smak i zapach. Na jego powierzchni tworzy się podsuszona skórka, utrudniająca dostęp drobnoustrojów do głębszych warstw mięsa i zapewniająca jego soczystość. Produkty wędzone stają się odporne na procesy jełczenia. Dym wędzarniczy otrzymujemy podczas spalania kawałków drewna i trocin przy ograniczonym dostępie powietrza. W zależności od temperatury dymu i czasu trwania wędzenia rozróżniamy wędzenie gorące i wędzenie zimne. Jest wiele "szkół" wędzenia różniących się zasadniczo przygotowaniem mięsa, długością poszczególnych faz wędzenia, temperaturą itp