Angielski sos jajeczny.pdf
-
- ! Pakiety książek ! - -
- !. Czarna seria -
! Poradniki -
1155 ebookow -
1181 ebooków mobi (thanx borsukomiks) -
Agencja -
AUDIOBOOKI SPAKOWANE -
AUDIOBOOK-OGROMNA KOLEKCJA -
Autostopem -
Azja -
Baby są jakieś inne -
Canavan Trudi -
Canavan Trudi - Era pięciorga -
Canavan Trudi - Prawo milenium -
Canavan Trudi - Trylogia Czarnego Maga -
Canavan Trudi - Trylogia Zdrajcy -
Carole & Tuesday -
Cudzoziemiec -
czarna seria -
Dan Simmons -
Dom na wzgórzu (Caldwell Erskine) -
Donna Tartt -
Douglas Adams -
epub -
Hjorth & Rosenfeldt -
Ian Tregillis -
Kazimierz Kwaśniewski -
Kulinarne stare -
Kwasniewski Kazimierz -
Michael J. Sullivan - Odkrycia Riyrii -
Mob Psycho 100 -
Moressy John -
Pakiety ebook -
PAKIETY KSIĄŻEK -
Philip Pullman -
poirot -
S2 [Fumetsu Subs] -
Samantha Shannon -
Samantha Shannon - Czas Żniw 1 -
Samantha Shannon - Czas Żniw 1-2 -
Samantha Shannon - Zakon Mimów 2 -
Seria Klub Srebrnego kluczyka -
SERIA NIKE - 360 KSIĄŻEK -
skany książek -
Starodawne księgi kucharskie -
Tom 1 Hyperion -
Tom 2 Upadek Hyperiona -
Tom 3 Endymion -
Tom 4 Triumf Endymiona -
Umberto Eco
Najsłynniejszy kucharski duet Ameryki zaprasza na pyszne domowe gotowanie. Julia Child i Jacques Pépin spotykają się w legendarnej kuchni Julii, by pokazać, jak z odrobiną dowcipu i szczyptą dobrej energii można przyrządzić wspaniałe potrawy. Ciepła atmosfera i niezwykli prowadzący, to tylko niektóre zalety, dzięki którym program otrzymał nagrodę Emmy.
Julia i Jacques przygotowują całą gamę domowych posiłków - od prostych przekąsek i hamburgerów, po wyrafinowane pieczenie i desery. Para zwraca dużą uwagę na sposób wykonania potrawy, podkreślając zarazem, że gotowanie to sprawa indywidualna, i że często wspaniałe rezultaty można otrzymać stosując różne techniki. Współpraca i improwizacja mają w kuchni Julii i Jaques'a większe znaczenie niż tradycyjne przepisy. W życiu prywatnym gospodarze byli dobrymi przyjaciółmi, co przełożyło się na ciepłą atmosferę programu. Nie brak tu żartów i przekomarzania się - nie tylko na tematy kulinarne. Oczywiście, gdzie kucharzy dwóch, tam spory i waśnie - na szczęście wystarczy szybki pojedynek (np. na suflety) i zwycięża najlepszy.
Julia Child - jedna z większych osobowości telewizyjnych Ameryki. Żyła w latach 1912-2004. W czasie wojny pracowała dla Czerwonego Krzyża. Tajniki gotowania zgłębiała w legendarnej szkole Le Cordon Blu w Paryżu. Następnie uczyła się u Maxa Bugnarda i innych znakomitych szefów kuchni. W telewizji zaistniała w 1963 roku. Jej pierwszy program kulinarny - "The French Chef" poświęcony był kuchni francuskiej. W kolejnych seriach - "Julia Child & company" i "Dinner at Julia" autorka prezentowała przepisy kuchni - jak na owe czasy - nowoczesnej. Julia była także gospodynią programów "In Julia's Kitchen with Master Chefs" oraz "Baking with Julia", które jako pierwsze programy kulinarne w historii otrzymały nagrodę Emmy. Julia napisała także wiele książek kucharskich, w tym przełomową "Mastering the Art. Of French Cooking".
Jacques Pépin urodził się w miejscowości Bourg-en-Bresse, niedaleko Lyonu we Francji. Już jako dziecko pomagał w restauracji Le Pelican należącej do jego rodziców. Prawdziwą naukę sztuki kulinarnej rozpoczął w wieku trzynastu lat w Grand Hotel de L'Europe. Potem pracował w Paryżu pod czujnym okiem Luciena Diata, szefa kuchni w Plaza Athenee. W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia gotował dla francuskich mężów stanu, w tym dla Charlesa de Gaulla. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma 24 książki kulinarne, wiele artykułów, jest także autorem 9 programów telewizyjnych.
gospodarze programu: Julia Child i Jacques Pépin