Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Wiosenne nalewki.pdf

KRUZOEE / Drinki i inne koktajle / Nalewki / Wiosenne nalewki.pdf
Download: Wiosenne nalewki.pdf

1,32 MB

0.0 / 5 (0 głosów)
Przepisy na nalewki domowe według starych, sprawdzonych receptur.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Siedem głównych zasad przyrządzania nalewek. Pamiętaj o nich a przygotowane przez Ciebie trunki będą zawsze wyśmienite. Dzięki nim unikniesz również wielu niepotrzebnych kłopotów które mogą się przytrafić początkującym likworzystom w trakcie wytwarzania nalewek.

1. Spirytus
Podczas przyrządzania nalewki ze świeżych owoców zalewaj je spirytusem rozcieńczonym do mocy 60-700.
Jeżeli przyrządzamy nalewkę z owoców suszonych używaj spirytusu rozcieńczonego do mocy 500
2. Woda do rozcieńczania
Używaj do rozcieńczania jedynie czystej, przegotowanej i ostudzonej wody.
3. Filtrowanie nalewki
Do filtrowania nalewki używaj waty lub gazy, specjalnej bibuły filtracyjnej lub czystego płótna wetkniętych w lejek.
4. Rozdrabnianie składników
Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, aby wydobyć z nich wszelkie aromaty i aby jak najlepiej połączyły się z alkoholem.
5. Czas
Nie spiesz się. W trakcjie przyrządzaniu nalewki czas jest sprzymierzeńcem. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni a owoców od 4 do 10 tygodni.
6. Dosładzanie
Po maceracji nalewkę dosładzamy syropem, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.
7. Dojrzewanie
Nalewki, tak jak whisky, z czasem zyskują na jakości. Aby dojrzewanie przynosiło najlepsze efekty, nalewki przechowuje się w butelkach z ciemnego szkła, wówczas światło nie zmieni ich barwy.

obrazek
-
Więcej o nalewkach -kliknij w foto.


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Nalewki - c2_500x6401.jpg
Likier z kukułek: Czas przygotowania: 5 dni Składniki ...
Likier z kukułek: Czas przygotowania: 5 dni Składniki 25 - 30 szt. cukierków kukułek 0,5 l wódki mleko skondensowane niesłodzone Napój dla ceniących delikatność alkoholu Etapy przygotowania Do butelki np. po soku lub innej, ważne żeby nie była ciemna wrzucamy cukierki poprzecinane na pół i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby cukierki się rozpuściły. Codziennie należy delikatnie wstrząsnąć butelką. Gdy już cukierki się rozpuszczą, dolewamy mleczko skondensowane, zamykamy, mieszamy do całkowitego połączenia się składników, lekko schładzamy i gotowe.
Nalewki - likier_jarzebinowy_medium1.jpg
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l ż ...
Likier jarzębinowy: 20 dag dojrzałej jarzębiny 1/2 l żytniówki (32%) 10 dag cukru kandyzowanego Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć. Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce. Mniej więcej po 8 tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać. Czas : 8 tygodni Czas przygotowania: 25 minut
Nalewki - likier_mietowy_medium1.jpg
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale ...
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;) 1 litr spirytusu 1,5 kg cukru 1 litr wody dużo liści mięty. Etapy przygotowania Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :) Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop. Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy. Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor. Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.
Lek z cebuli na złogi cholesterolu Przygotowanie Wycisnąć tyle cebuli (przez sokowirówkę lub maszynkę do mięsa), aby uzyskać jedną szklankę soku. Sok ten mieszamy w szczelnym słoiku ze szklanką świeżo wyciśniętego soku z cytryny i połową szklanki soku z selera (korzeń). Do mieszaniny soków dodać jeszcze jedną szklankę czystej wódki lub koniaku (może być brandy). Słoik odstawić na 5 dni do lodówki. Przed każdym użyciem płyn dobrze wymieszać. Stosowanie Zażywać po pół małego kieliszka uzyskanego leku 2 razy dziennie (pierwsza porcja najlepiej na czczo). Kuracja powinna trwać około 4-5 tygodni, potem 2 tygodnie przerwy i prowadzimy ją od nowa. Działanie Specyfik ten zdecydowanie obniża poziom cholesterolu we krwi (przede wszystkim frakcji LDL), a także trójglicerydów. Udrażnia żyły, bardzo skutecznie zapobiega tworzeniu się groźnych dla życia skrzepów krwi. Usprawnia krążenie w całym organizmie. Obniża też nieco poziom cukru we krwi oraz ciśnienie (zasługa selera). Zapobiega także przykrym w skutkach konsekwencjom postępującej cukrzycy, np. przewlekłemu zapaleniu nerek i dróg moczowych. Pobudza ogólny metabolizm i odtruwa organizm z toksyn. Usuwa złogi wody nagromadzonej m. in. w tkance tłuszczowej. Pomaga usunąć obrzęki nóg, dłoni i twarzy wywołane zwykle niewydolnością nerek i krążenia. Leczy stan zapalny jelit. Ziołowe krople udrażniające żyły Przygotowanie Pół szklanki posiekanych ząbków czosnku (na drobno!). W szczelnym słoiku zalać jedną szklanką spirytusu i odstawić na 14 dni. Słoik trzymamy w ciepłym miejscu i co jakiś czas potrząsamy nim dla dobrego połączenia się składników. Po odcedzeniu i wyciśnięciu przez gazę miazgi czosnkowej dodać jeszcze: pół butelki (o poj. 100g) nalewki z miłorzębu japońskiego, pół butelki (o poj. 100g) nalewki z karczochów, ¼ butelki (o poj. 100g) wyciągu z kwiatostanów głogu i 10 łyżek wyciągu z kasztanowca (wszystkie składniki do kupienia w aptece). Komponenty zlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła, dokładnie wymieszać i odstawić na 5 dni. Stosowanie Przez pierwsze 5 dni zażywać po 1 łyżeczce kropli w niewielkiej ilości wody lub soku 2 razy dziennie (rano i po południu). Po 2 dniach przerwy krople stosować po pół łyżeczki (też po rozcieńczeniu wodą) 2-3 razy dziennie (ostatnia porcja do godziny 17). Działanie Krople zdecydowanie usprawniają zarówno krążenie obwodowe, jak i mózgowe. Uelastyczniają naczynia krwionośne, wzmacniają ich ścianki i udrażniają je, gdy w ich świetle utworzyły się blaszki miażdżycowe (cholesterolowe). Skutecznie obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, co zawdzięczać należy przede wszystkim wyciągom z czosnku i karczocha. Warto je polecić także w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi. Opóźniają proces postępującej miażdżycy ogólnej. Chronią przed zawałem serca, udarem mózgu, groźnymi dla życia zakrzepami m.in. w płucach (zalecane też dla osób, które je przechodziły). Poprawiają sprawność intelektualną, pamięć i usuwają zawroty głowy wywołane zaburzeniami w krążeniu mózgowym. Działają poza tym tonizująco na mięsień sercowy. Są uważane za lek przedłużający życie.
Nalewki - DSC00442.JPG
NALEWKA MIODOWA 10 DUŻYCH CYTRYN POKROIĆ DAĆ DO SŁOJA ...
NALEWKA MIODOWA 10 DUŻYCH CYTRYN POKROIĆ DAĆ DO SŁOJA WLAĆ O,5 LITRA SPIRYTUSU I 0,9 L. MIODU PRAWDZIWEGO. ODSTAWIĆ NA 3 TYGODNIE W CIEPŁE MIEJSCE WSTRZĄSAJĄC SŁOJEM CO JAKIS CZAS. NASTĘPNIE PRZECEDZIC PRZEZ SITO ODCISNAĆ CĄTRYNY I POZOSTAWIĆ NA NASTĘPNE 3 TYGODNIE. NALEWKA JEST BARDZO DOBRA NA PRZEZIĘBIENIA.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności