Wiosenne nalewki.pdf
-
Awantura o Missisipi 2007 -
Biała Magia -
Cudowny koń 1983 -
Czarny Książę 1994 -
Do diabła z przystojniakami -
Drugi start 1998 -
Gonitwa 2011 -
Jak dzikie konie - 2002 -
Kobieta ze stali -
Koń imieniem Sylwester 1985 -
Krew nie woda -
Król Wiatru 1989 -
Lato kojota 1996 -
Marina -
Mgiełka 1961(1) -
Miłosna rozgrywka 1995 -
Morze miłości -
MÓJ GRZECH -
Mów mi Jackie -
NIE IGRAJ Z ANIOŁEM -
Niepokonany 2004 -
Niespokojne serca 2006 -
Ocalić Winstona 2011 -
Ocalić Winstona 2011(1) -
Osaczona -
Ostatnie takie ranczo 1999 -
Otchłań namiętności -
Prawdziwe uczucie -
Przygoda felicity -
Pustynna miłość -
Ruffian 2007 -
Shergar 1999 -
Srebrny rumak -
Stadnina 1989 -
Szalony koń 1965 -
Szpiedzi i Piraci (cały) -
Talizman -
Teresa -
Tornado i zaklinacz koni z Kalahari 2009 -
Triumf miłości -
Ukryta miłość -
Virginia 2002 -
Wielka nagroda 1944 -
Wyścig po szczęście 2012 -
Zafir 2003 -
Zaina Jeździec z gór Atlas 2005 -
ZAKAZANE UCZUCIE -
Zaklęta miłość -
Zatańcz z nim 2007 -
Źrebak 2005
Siedem głównych zasad przyrządzania nalewek. Pamiętaj o nich a przygotowane przez Ciebie trunki będą zawsze wyśmienite. Dzięki nim unikniesz również wielu niepotrzebnych kłopotów które mogą się przytrafić początkującym likworzystom w trakcie wytwarzania nalewek.
1. Spirytus
Podczas przyrządzania nalewki ze świeżych owoców zalewaj je spirytusem rozcieńczonym do mocy 60-700.
Jeżeli przyrządzamy nalewkę z owoców suszonych używaj spirytusu rozcieńczonego do mocy 500
2. Woda do rozcieńczania
Używaj do rozcieńczania jedynie czystej, przegotowanej i ostudzonej wody.
3. Filtrowanie nalewki
Do filtrowania nalewki używaj waty lub gazy, specjalnej bibuły filtracyjnej lub czystego płótna wetkniętych w lejek.
4. Rozdrabnianie składników
Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, aby wydobyć z nich wszelkie aromaty i aby jak najlepiej połączyły się z alkoholem.
5. Czas
Nie spiesz się. W trakcjie przyrządzaniu nalewki czas jest sprzymierzeńcem. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni a owoców od 4 do 10 tygodni.
6. Dosładzanie
Po maceracji nalewkę dosładzamy syropem, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.
7. Dojrzewanie
Nalewki, tak jak whisky, z czasem zyskują na jakości. Aby dojrzewanie przynosiło najlepsze efekty, nalewki przechowuje się w butelkach z ciemnego szkła, wówczas światło nie zmieni ich barwy.
-
Więcej o nalewkach -kliknij w foto.