Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
KRONO-Adam
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

_KRONO_

widziany: 20.04.2022 13:58

  • pliki muzyczne
    730
  • pliki wideo
    148
  • obrazy
    2708
  • dokumenty
    430

4786 plików
463,12 GB

  • 133 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Grillowane piersi z kurczaka z cytryną i tymiankiem

do_druku
wpis_na_blogu

Z dodatkiem pesto z orzechów laskowych i bazylii, grzanek i zielonych oliwek.

Grillowane piersi kurczaka z cytryną i tymiankiem

Składniki:

• 2 piersi z kurczaka
• 1/2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Dodatki: zielone oliwki w oliwie czosnkowej, grillowane kromki pieczywa oraz pesto z orzechów laskowych i bazylii






Przygotowanie:

* Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z pozostałych kostek, włókien i skórek. Przeciąć w poprzek od najgrubszej części, dzieląc je na dwa cieńsze kawałki mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem.
* W głębokim talerzu wymieszać sok i drobno startą skórkę z połówki cytryny, dodać drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę z oliwek. Włożyć piersi z kurczaka i wymaczać je w marynacie. Odstawić na 10 minut, rozgrzać grill.
* Ułożyć piersi z całą marynatą na kratce na rozgrzanym grillu. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.
* W połowie grillowania na kurczaku ułożyć gałązki świeżego tymianku i lekko go podsuszyć. Taki chrupiący tymianek dodatkowo wzbogaci smak mięsa. Podawać z zielonymi oliwkami, z pesto z orzechów laskowych i bazylii oraz grillowanym pieczywem. Można też zrobić kanapki: chleb posmarować pesto, przykryć kurczakiem i połówkami oliwek.

Piersi kurczaka z grilla w marynacie z oliwy, soku z cytryny i tymianku. Smaczne danie z grila

Pesto z orzechów laskowych i bazylii


Składniki:

• 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych
• 1 obrany ząbek czosnku
• 1/2 szklanki listków świeżej bazylii
• 1/2 cytryny
• 3 czubate łyżki tartego Parmezanu, około 25 g
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Orzechy zrumienić na suchej patelni, włożyć do wąskiego pojemnika blendera ręcznego, dodać czosnek, bazylię, sok oraz 1 łyżeczkę drobno startej skórki cytryny, tarty Parmezan, oliwę z oliwek oraz sól. Zmiksować na pesto o dość gęstej konsystencji. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać do grillowanych piersi kurczaka i/lub opiekanego pieczywa.

Kurczak z grilla, smaczny i soczysty. Piersi z grila

Pesto z orzechów laskowych i bazylii to dobry dodatek do grillowanego kurczaka lub do posmarowania grzanek. Do pesto możesz dodać też 1,5 szklanki sera ricotta, aby otrzymać smaczny i gęsty sos do makaronu. Można przechowywać dwa dni w lodówce.

z chomika ela55

  • 76 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Szaszłyki z kurczaka z szynką parmeńską
z tapenadą z suszonych pomidorów i bazylią

szaszlyki_kurczak_szynka

Składniki, 4 porcje:

• 4 pojedyncze piersi z kurczaka
• sól morska drobnoziarnista
• 8 plasterków szynki parmeńskiej
• pęczek bazylii
• 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (z suszonych pomidorów) lub 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka - powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła
• 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki: ryż lub kasza, sałata z winegretem
Dekoracja: świeży tymianek

oraz: 4 szpikulce do szaszłyków lub patyczki drewniane, które należy wcześniej namoczyć przez pół godziny w chłodnej wodzie


Przygotowanie:

* Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kostek. Jeszcze raz opłukać, osuszyć i oprószyć solą morską.
* Piersi rozłożyć na desce i przykryć przeźroczystą folią, roztłuc na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości.
* Zdjąć folię i posmarować mięso tapenadą, następnie położyć plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułożyć listki bazylii. Filety zwinąć w roladki, przyciąć i odłożyć nierówne końce, resztę pokroić w poprzek na około 2 cm kawałki. Nakłuć je szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia.
* Za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika i piec przez 12 - 15 minut w 190 stopniach lub z włączoną funkcją grillu na średnią moc. Szaszłyki można też grillować na grillu. Posypać świeżym tymiankiem (opcjonalnie), podawać z kaszą lub ryżem oraz sałatą z winegretem.

z chomika ela55

  • 129 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną

Delikatny i chudy kurczak o smaku cytryny i szafranu. Lekkie i nieco wykwintne danie, dobrze smakuje z białym ryżem.



Kurczak grillowany. Przepis na danie z kurczaka z grilla

Składniki, około 7 szaszłyków:

• 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
• sól, pieprz
• sok z 1 cytryny
• mała szczypta szafranu
• świeży tymianek

Do serwowania: biały ryż, opcjonalnie oliwa z oliwek

Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny.





Przygotowanie:

* Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
* Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Pozostałą marynatę (jeśli taka będzie) wykorzystać do innych celów lub wylać. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
* Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie z oliwą oliwek (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.

z chomika ela55

  • 116 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Szaszłyki z łososia i ananasa

W aromatycznej glazurze ze smażonego w łupinkach czosnku i pikantnej papryczki chilli. Koniecznie w towarzystwie śmietany cytrynowej. Z patelni grillowej, z grilla ogrodowego, ze zwykłej patelni lub piekarnika. Pomysł na danie imprezowe.

drukuj
wpis_na_blogu

Szaszłyki z łososia.

Składniki: 6 szaszłyków, 2 porcje:
• 300 g filetów z łososia
• 250 g miąższu obranego ananasa
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Glazura:
• 3 ząbki czosnku w łupinkach
• 1 mała cebulka
• 2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
• 30 ml białego octu winnego
• 2 łyżki brązowego cukru
• 1/2 łyżeczki soli

Sos:
• 100 g śmietany 18%
• 1/2 cytryny

Przygotowanie:

* Z łososia odciąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić w 2,5 cm kostkę, wyjąć ewentualne ości. Nadziać na szaszłyki na przemian z ananasem tak samo pokrojonym.
* Przygotować glazurę: Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulką, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować blenderem. Glazurą posmarować szaszłyki.
* Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty, aż łosoś się zrumieni a soki wyparują, następnie grillować i zrumienić szaszłyki z innych stron.
* Śmietanę wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące ze śmietaną cytrynową.

Grillowane szaszłyki z łososiem i ananasem. Świeży łosoś - przepisy kulinarne

* Szaszłyki można też obsmażyć na zwykłej patelni na oleju, po 1 minucie z każdej strony lub też ułożyć je na blasze i zapiekać pod grillem w piekarniku przez kilkanaście minut, rumieniąc z każdej strony. Można grillować na metalowej kratce, pod spód włożyć blachę na zbierające się soki.
* Szaszłyki „produkują” dość sporo soków podczas smażenia, więc jeśli chcemy je bardziej zrumienić, trzeba zwiększyć ogień. Szaszłyki macza się lub polewa gęstą śmietaną z cytryną, dlatego mniej wysmażone szaszłyki również będą bardzo smaczne

z chomika ela55

  • 144 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Szaszłyki z fasolką w pomidorach i białym winie



szaszlyki_z_poledwicy

Składniki, 2 porcje:
Szaszłyki:
• 200 g polędwicy wołowej (lub polędwiczek wieprzowych)
• sól i pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane

Fasolka z pomidorami w białym winie:
• 2 porcje:
• 2 garście żółtej fasoli
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia cebula cukrowa
• 1/4 szklanki białego wina
• 10 dojrzałych pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 3 łyżki posiekanego koperku

• Dodatki: np. kasza gryczana lub ryż

Przygotowanie:

Szaszłyki: Mięso pokroić na paski lub w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek zmieszaną z czosnkiem. Mięso nadziać na szaszłyki i grillować na ruszcie po około 5 minut z każdej strony lub do czasu aż mięso będzie ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku. Odłożyć na 2 - 3 minuty na półmisek, aby mięso odpoczęło. Podawać z kaszą gryczaną i fasolką w pomidorach i białym winie.

Fasolka z pomidorami w białym winie: Fasolkę opłukać, odciąć twarde końce, włożyć do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotować około 7 minut aż będzie al dente. Odcedzić. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, dużego pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Do rondelka włożyć oliwę z oliwek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, dusić na małym ogniu przez minutę, wlać wino a następnie dodać pomidory. Gotować przez około 2 minuty aż pomidory puszczą sok, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z ugotowaną fasolką, posypać koperkiem. Przed podaniem podgrzać.

z chomika ela55

  • 146 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Pyszne i oryginalne szaszłyki na grilla ze świeżego tuńczyka, z papryką i cebulką. W aromatycznej marynacie ze świeżym imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym.

Szaszłyki z tuńczyka, papryki i cebuli

Składniki, 7 szaszłyków:

• 400 g świeżego tuńczyka
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula cukrowa
• natka pietruszki do dekoracji

Marynata:
• 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru
• 3 łyżki octu ryżowego
• 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach*
• świeżo zmielony pieprz

oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla

Przygotowanie:

* Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut.
* W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim.

* Można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub świeżą papryczką chilli

z chomika ela55

  • 131 KB
  • 15 kwi 11 16:03
Kukurydza z grilla

Grillowana kukurydza w kolbie i zewnętrznych liściach, podawana z masłem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kukurydza z grilla

Składniki:

• 2 kolby kukurydzy
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki











Przygotowanie:

* Usunąć zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając kilka liści najbliżej otaczających kolby. Oderwać wszystkie włókna. Kukurydzę umyć, odsunąć na chwilę liście i posypać kolby solą oraz pieprzem. Z powrotem otulić kolby liśćmi i ułożyć na ruszcie, na średnio rozgrzanym grillu elektrycznym (jeśli używasz silniejszego grilla węglowego kukurydzę można wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut).
* Grillować aż ziarna kukurydzy ładnie się zrumienią i lekko zbrązowieją z każdej strony, przez 15 - 20 minut w zależności od rodzaju grilla. Mniej więcej w połowie grillowania odwinąć liście, odsłaniając ziarna i umożliwiając ich zrumienienie się. W międzyczasie przygotować masło pietruszkowe. Wymieszać miękkie masło z natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Kukurydzę zdjąć z rusztu, oderwać liście i ułożyć na półmisku. Posmarować masłem pietruszkowym, ewentualnie podać je w oddzielnej miseczce.

z chomika ela55

  • 0,9 MB
  • 15 kwi 11 16:03
Dużo przepisów na smaczne potrawy z grilla.

z chomika PM1960

  • 38 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika mikado333

  • 1 KB
  • 15 kwi 11 16:03

zachomikowany

  • 23 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika Joela5

  • 357 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika Joela5

  • 30 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika dzwonek1977

  • 28 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika Joela5

  • 23 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika Joela5

  • 298 KB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika Joela5

  • 21,2 MB
  • 15 kwi 11 16:03

z chomika RysioSenior

  • 35 KB
  • 15 kwi 11 16:03

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    9
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

19 plików
23,75 MB




chomik4142

chomik4142 napisano 23.07.2017 21:51

zgłoś do usunięcia
I WIELE WIĘCEJ W FOLDERZE : ''HITY FILMOWE Z REKLAMY [h=123]''
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 30.07.2017 20:56

zgłoś do usunięcia
obrazek
vb1984

vb1984 napisano 31.07.2017 10:35

zgłoś do usunięcia

Gra o tron sezon 7 odcinek 3 chomikuj

Kliknij w link, aby przejść do folderu
magicznyzaulekXXX

magicznyzaulekXXX napisano 17.08.2017 16:04

zgłoś do usunięcia
zapraszam
Super_Kino_

Super_Kino_ napisano 22.08.2017 19:15

zgłoś do usunięcia
Filmy-_2017

Filmy-_2017 napisano 20.09.2017 15:28

zgłoś do usunięcia
pijars-filmy-2018

pijars-filmy-2018 napisano 4.03.2018 17:38

zgłoś do usunięcia

Filmy-nowosci2017

Filmy-nowosci2017 napisano 27.07.2018 17:12

zgłoś do usunięcia
wigef59399

wigef59399 napisano 10.01.2023 01:23

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności