Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
KASZUBKA1307
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Kama

widziany: 21.06.2023 16:50

  • pliki muzyczne
    91496
  • pliki wideo
    13405
  • obrazy
    7197
  • dokumenty
    13954

129884 plików
2550,31 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 16 KB
  • 13 lis 12 14:42
Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

--------------------------------------------------------------------------------

Nie wszystko co zdrowe musi być smaczne. Ta nalewka moze wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, wiekszą odpornośc organizmu. Polecamy ją jednak tylko tym, którym smak czosnku nie straszny.

czas: 10 dni
składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

przyrządzanie: Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Choć zaleca się, by kurację stosować tylko raz w roku, nie sądzimy, by ktoś się na nią zdecydował częściej...

Walory lecznicze są dość zaóważalne u niektórych osób (chwalą sobie) jednak nie polecam tej naleweczki na imprezki, chodzi tu głównie o zastosowania lecznicze.

z chomika smokiwawelskie

  • 16 KB
  • 13 lis 12 14:42
Nalewka ze świeżych i suszonych śliwek :
1 kg świeżych węgierek, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, 3 dag rodzynków, laska wanilii, 50 dag cukru, po pół litra spirytusu i wódki.
Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzyn-kami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.

z chomika smokiwawelskie

  • 28 KB
  • 13 lis 12 14:42
Nalewka z jeżyn :litr dojrzałych jeżyn, 75 dag cukru, 0,5 l czystej wódki, 0,25 l spirytusu.
Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.

z chomika smokiwawelskie

  • 29 KB
  • 13 lis 12 14:42
Nalewka farmaceutów:
Podaję oryginalny przepis na nalewkę farmaceutów. Ponieważ nazwa trąci medykamentem na Podlasiu ta doskonała nalewka zosatła przechszczona mlekówkę.
Przepis pochodzi z mojej książki "Nalewki i wódki":Mlekówka
Do 1 ½ litra mleka dodajemy cytrynę ze skórką, pokrojoną w plastry, ale bez pestek. Następnie wlewamy 1 litr spirytusu, 60 dag cukru, laskę wanilii i garść rodzynek. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zestaw leżakuje 14 dni i powinien być codziennie mieszany. Po 10 dniach filtrujemy i ...Niebo w Gębie.

z chomika smokiwawelskie

  • 13 KB
  • 13 lis 12 14:42
Nalewka z pigwy - pigwówka - mój przepis KROK PO KROKU:

1/ Najpierw już od połowy września rozglądam się za owocami. Czasem coś ze znajomych działek od ludzi, którzy nie wiedzą, co zrobić z pigwą, czasem kupie pigwę na bazarku. Przerabiam porcjami, bo jest to bardzo pracochłonne. Po kilogramie lub dwóch, kroję na ćwiartki wydłubuję nasionka i porcjami wkładam do malaksera, żeby rozdrobnić. Rozdrobniona pigwa szybciej puszcza sok.
2/ Tak przygotowane owoce pigwy wkładam do 2-3 litrowych słojów przesypując cukrem.
Mniej więcej 3/4 kg cukru na 1 kg zmiksowanych owoców.
Odstawiam na 2-3 tygodnie codziennie lekko poruszając słoikiem dla lepszego przemieszania składników. Pilnuję żeby pigwa nie sfermentowała.

3/ Po 2-3 tygodniach zlewam syrop filtrując przez lnianą szmatkę, do oddzielnego naczynia a zmiksowane owoce zalewam wódką 1 do 1. Zlany sok można dolewać do herbaty- wspaniale dodaje aromatu.
4/ Po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam alkohol i łączę z syropem. Wtedy też doprawiam odrobiną gryczanego miodu i laski wanilii. Czytałam też o dodawaniu brendy, ale nie próbowałam. Odstawiam jeszcze na miesiąc. Do pozostałych owoców można dodać 1/2 litra wódki a po miesiącu wyjdzie nieco słabsza nalewka.

5/Odstaną nalewkę rozlewam do butelek i gubię w schowku na 6 miesięcy. Na wiosnę będzie dobra do picia. Jeszcze lepsza będzie dopiero na drugi rok o czym przekonałam się niedawno, gdy znalazłam butelkę z przed 2 lat. Nabrała głębi smaku i pięknego bursztynowego koloru.

Podpowiem też wspaniały (już nie mój) pomysł jak z podać nalewkę z pigwy w prezencie na imieniny, a szczególnie pod choinkę. Możesz zrobić samodzielnie piękny, wartościowy a niedrogi prezent na Walentynki.

z chomika smokiwawelskie

  • 45 KB
  • 13 lis 12 14:42
Likier jarzębinowy:
20 dag dojrzałej jarzębiny
1/2 l żytniówki (32%)
10 dag cukru kandyzowanego
Dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od gałązek, starannie umyć, osuszyć.
Owoce i cukier kandyzowany umieścić w butelce. Zalać żytniówką. Dokładnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce.
Mniej więcej po 8 tygodniach trunek jest dobry do picia, ale po 2 miesiącach będzie lepszy. Owoce można zostawić w butelce, nie trzeba ich odcedzać.

Czas : 8 tygodni
Czas przygotowania: 25 minut

z chomika smokiwawelskie

  • 25 KB
  • 13 lis 12 14:42
Likier miętowy:(wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;)


1 litr spirytusu
1,5 kg cukru
1 litr wody
dużo liści mięty.
Etapy przygotowania
Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :)
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop.
Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy.
Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor.
Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.

z chomika smokiwawelskie

  • 36 KB
  • 13 lis 12 14:42
Likier z kukułek:
Czas przygotowania: 5 dni
Składniki
25 - 30 szt. cukierków kukułek
0,5 l wódki
mleko skondensowane niesłodzone
Napój dla ceniących delikatność alkoholu

Etapy przygotowania
Do butelki np. po soku lub innej, ważne żeby nie była ciemna wrzucamy cukierki poprzecinane na pół i zalewamy wódką, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby cukierki się rozpuściły. Codziennie należy delikatnie wstrząsnąć butelką. Gdy już cukierki się rozpuszczą, dolewamy mleczko skondensowane, zamykamy, mieszamy do całkowitego połączenia się składników, lekko schładzamy i gotowe.

z chomika smokiwawelskie

  • 43 KB
  • 13 lis 12 14:42
Nalewka kawowa;)
Nie samym jedzeniem człowiek żyje;)

składniki:

mała 0,5 l puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Mleko, cukier i kawę zagotować i mieszając gotować około 5 minut, następnie wystudzić i do wystudzonej mikstury powolutku dolewać spirytus cały czas mieszając.

Jest pyszna - bo właśnie przed chwilką przelałam do karafki .

z chomika smokiwawelskie

  • 13 KB
  • 13 lis 12 14:42
Dokument zawiera 11 przepisów na nalewki takie jak: Czereśniówka, Pigwówka, Brzoskwiniówka, Fiołkowa, Na jeżynach, Na czarnym bzie, Malinówka, Dereniówka, Z czuszek, Poziomkowa, Na płatkach róż.

zachomikowany

  • 132 KB
  • 13 lis 12 14:42
Bardzo dobra nalewka Toffi

z chomika RYNIOPYNIO

  • 10,2 MB
  • 13 lis 12 14:42
obrazek
Książka prezentuje tajniki destylacji alkoholowych, podaje wiele receptur, sprawdzonych i wybranych spośród najlepszych, na domowe wódki, nalewki, wina, aperitify, likiery, kremy itp.. Polecam:)

z chomika Sametime

  • 10,2 MB
  • 13 lis 12 14:42
obrazek
Książka prezentuje tajniki destylacji alkoholowych, podaje wiele receptur, sprawdzonych i wybranych spośród najlepszych, na domowe wódki, nalewki, wina, aperitify, likiery, kremy itp.. Polecam:)

z chomika Sametime

  • 98,0 MB
  • 13 lis 12 14:42
Encyklopedia Drinków wraz z filmikami w stylu "Jak to zrobić"
W środku pełno receptur na drinki.obrazek

z chomika jezior47

  • 10,7 MB
  • 13 lis 12 14:42

z chomika maniek2241

  • 5,4 MB
  • 13 lis 12 14:42

z chomika bom416

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
173,37 MB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (88)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (88)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności