Przetwory - przepisy
Pora na przygotowywanie przetworów na zimę
Chociaż na półkach w sklepach piętrzą się słoiki marynowanych papryczek,
ogórków i warzywnych sałatek, to domowego smaku przetworów nie zastąpi żaden!
Właśnie teraz, kiedy warzywa i owoce są najtańsze, nastała pora,
aby samemu zawekować smaki lata na zbliżającą się zimę.
Przekonaj się, jakie to proste!
Chociaż przygotowanie domowych przetworów jest zajęciem czasochłonnym,
to trud się opłaca!
Sama siebie nie oszukasz, wkładając do słoików wybrakowane produkty,
tak jak mają to niestety w zwyczaju niektórzy producenci.
Wekując przetwory zaoszczędzisz także pieniądze i nadasz własnym marynatom domowy, nieprzetworzony chemicznie smak.
stron:50
m.in.:
--Buraczki mamy
6 kg buraczków czerwonych
3 cebule
7 ząbków czosnku
2 łyżki soli
zalewa:
5 szklanek wody
2 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego (rozgniecionego)
5 liści laurowych (połamanych)
Sposób wykonania :
Buraczki ugotować , obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebule obrać , drobno pokroić , czosnek obrać i posieka .
Wszystko posolić i wymieszać .
Przegotowaną , zimn wodę wymiesza z octem, doda cukier, rozgniecione ziarna ziela angielskiego oraz połamane liście laurowe.
Zalewę wymieszać z buraczkami i dokładnie wymieszać .
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
--Czereśnie marynowane
1 kg jasnych czereśni
marynata:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
......
--Dżem z grejpfrutów i czarnych porzeczek
2 różowe grejpfruty (60 dag)
2 szklanki czarnych porzeczek
2 szklanki cukru
2 łyżki rumu
Sposób wykonania :
Porzeczki oczyścić z szypułek i gałązek, opłukać i odsączyć ....