Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

fasolka szparagowa 2016.jpg

GoldenNeedlepoint / Z innej strony / Jestem / Drozdowo / 2016 / Przetwory / fasolka szparagowa 2016.jpg
Przetwory - fasolka szparagowa 2016.jpg
Download: fasolka szparagowa 2016.jpg

333 KB

(787px x 1079px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

SKŁADNIKI:

pulpa z pestkami pozostała z wyrobu musu z czerwonej porzeczki, 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego, ½ łyżeczki gożdźików i ½ łyżeczki cynamonu – zmiażdżone w moździerzu, 1 litr wrzącej wody.
Czerwona porzeczka
kompot
03-07-2016
Wykonanie:

Pulpę zalać wrzątkiem, zostawić na około 20 min. Zagotować z dodatkiem przypraw i cukru do smaku. Gorące wlewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
-----------------------------------------

SKŁADNIKI:

1,28 kg czerwonej porzeczki odszypułkowanej, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego.
Czerwona porzeczka
mus
03-07-2016


Wykonanie:
Porzeczki do gara bez wody. Gotować do rozpadnięcia się owoców i uwolnienia soku. Dosypać cukier, tylko tyle aby złamać kwaśność porzeczek. Zdjąć z ognia i przestudzić. Na sitku odcedzić mus od pulpy z pestkami. Mus zagotować i przelać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
--------------------------------------------

SKŁADNIKI:

bób, woda, sól
Bób
w zalewie
pasteryzowany
29-06-2016
Wykonanie:

Bób, woda i trochę soli do gara i podgotować przez 15 min. Odcedzić bób i wkładać go do słoików. Zalać zalewą z 1 litra wody + 1 łyżeczki soli, ciepłą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 min. Wyjąć słoiki i zostawić do wystygniecia do góry dnem.
----------------------------------------------

SKŁADNIKI:

1,8 kg czarnej porzeczki, ½ łyzeczki soli, 1 łyżeczka zmielonych w młynku goździków, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 11,5 dkg namoczonych rodzynek.
Czarna porzeczka
chutney
28-06-2016


Wykonanie:
Porzeczki do gara + przyprawy i rodzynki. Gotować wolno na małym ogniu aż do powstania pulpy. Często mieszać. Odstawić do następnego dnia. Drugiego dnia pogotować ze 20 minut i gorące nakładać do wyparzonych słoików. Zostwić do wystygniecia odwrócone do góry dnem.
Chutney podawać do mięs lub wszelakich serów.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przetwory - kapusta kiszona.jpg
SKŁADNIKI: około 4 kg (100%) kapusty białej, 80 g (2% ...
SKŁADNIKI: około 4 kg (100%) kapusty białej, 80 g (2%) soli, 4 duże marchewki, 6 jabłek renet, 2 łyżki ziaren kminku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki koperku. Kapusta kiszona z renetą landsberską 13-11-2016 Wykonanie: Poszatkowana kapusta + sól + starta marchewka + zioła + starte jabłka morzą się kilka godzin do zmiękczenia kapusty i puszczenia soku. Przekładać w słoiki mocno ugniatając. Zakręcać nie do końca, tak by powietrze mogło uchodzić. Trzymać w ciepłym miejscu do ukiszenia się. W międzyczasie ubijać i odpowietrzać od dna, jeśli kapusta uniesie się ponad sok. Gotową zakręcić mocno i wynieść w chłodne miejsce.
Przetwory - Renety w majeranku 2016.jpg
SKŁADNIKI: 6770 gr obranych i rozdrobnionych renet la ...
SKŁADNIKI: 6770 gr obranych i rozdrobnionych renet landsberskich, 2 duże główki czosnku przeciśnięte przez praskę, 7 łyżek majeranku suszonego, 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego, 3 i ½ łyżeczki soli, 7 łyżeczek mielonych nasion czarnuszki. Reneta landsberska z majerankiem 28-10-2016 Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek z dodatkiem majeranku, stopniowo wrzucać jabłka. Na początku duszenia dodać 1 łyżeczkę soli i 4 łyżeczki czarnuszki. Mieszać od czasu do czasu by nie przypaliły się. Stopniowo dodawać partie jabłek aż do końca, Pierwsza partia będzie już rozgotowana a ostatnie partia jeszcze w kawałkach. Dusić do wypuszczenia soku z jabłek. Doprawić pozostałą ilością przypraw i pakować w wyparzone słoiki z lekka ugniatając aby nie było powietrza w środku. Zakręcać i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
Przetwory - kapusta duszona.jpg
SKŁADNIKI: Kapusta, 4-5 cebul + olej do smażenia, głó ...
SKŁADNIKI: Kapusta, 4-5 cebul + olej do smażenia, główka czosnku, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka koperku suszonego, 1 łyżeczka mielonej kozieradki, 1 łyżka majeranku, do zmielenia: szcypta liści laurowych, 1 łyżeczka nasion czarnuszki, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka owoców jałowca. Sól do smaku, 2 łyżki octu jabłkowego. Kapusta duszona pikantna 23-10-2016 Wykonanie: Na oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać posiekany czosnek i dusić do miękkości cebuli i wypuszczenia soku. Dodać zszatkowaną kapustę, podlać wodą, dodać zioła i zioła zmielone w młynku oraz sól do smaku. Dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem do wystygnięcia.
Przetwory - Kalafior.jpg
SKŁADNIKI: Kalafior, 1 l wody, 1 op. kwasku cytrynowe ...
SKŁADNIKI: Kalafior, 1 l wody, 1 op. kwasku cytrynowego (20g), 3 łyżki cukry trzcinowego, ½ łyżeczki soli. Kalafior sałatkowy 22-10-2016 Wykonanie: kalafior rozdrobniony na małe cząstki, surowy układać ciasno w słoikach. W gorącej wodzie rozpuścić kwasek, cukier i sól. Lekko przestudzić i taką zalewą zalewać kalafiora w słoikach. Zakręcone słoiki gotować w garze ze ściereczką 30 min od chwili zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia do góry dnem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności