-
4885 -
2016 -
22184 -
1377
32212 plików
985,17 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
pulpa z pestkami pozostała z wyrobu musu z czerwonej porzeczki, 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego, ½ łyżeczki gożdźików i ½ łyżeczki cynamonu – zmiażdżone w moździerzu, 1 litr wrzącej wody.
Czerwona porzeczka
kompot
03-07-2016
Wykonanie:
Pulpę zalać wrzątkiem, zostawić na około 20 min. Zagotować z dodatkiem przypraw i cukru do smaku. Gorące wlewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
-----------------------------------------
SKŁADNIKI:
1,28 kg czerwonej porzeczki odszypułkowanej, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego.
Czerwona porzeczka
mus
03-07-2016
Wykonanie:
Porzeczki do gara bez wody. Gotować do rozpadnięcia się owoców i uwolnienia soku. Dosypać cukier, tylko tyle aby złamać kwaśność porzeczek. Zdjąć z ognia i przestudzić. Na sitku odcedzić mus od pulpy z pestkami. Mus zagotować i przelać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystygnięcia odwrócone do góry dnem.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI:
bób, woda, sól
Bób
w zalewie
pasteryzowany
29-06-2016
Wykonanie:
Bób, woda i trochę soli do gara i podgotować przez 15 min. Odcedzić bób i wkładać go do słoików. Zalać zalewą z 1 litra wody + 1 łyżeczki soli, ciepłą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 min. Wyjąć słoiki i zostawić do wystygniecia do góry dnem.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI:
1,8 kg czarnej porzeczki, ½ łyzeczki soli, 1 łyżeczka zmielonych w młynku goździków, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 11,5 dkg namoczonych rodzynek.
Czarna porzeczka
chutney
28-06-2016
Wykonanie:
Porzeczki do gara + przyprawy i rodzynki. Gotować wolno na małym ogniu aż do powstania pulpy. Często mieszać. Odstawić do następnego dnia. Drugiego dnia pogotować ze 20 minut i gorące nakładać do wyparzonych słoików. Zostwić do wystygniecia odwrócone do góry dnem.
Chutney podawać do mięs lub wszelakich serów.
- sortuj według:
-
- 354 KB
- 21 paź 16 14:42
-
- 107 KB
- 12 wrz 16 8:04
-
- 229 KB
- 12 wrz 16 8:02
-
- 300 KB
- 28 paź 16 19:58
-
- 161 KB
- 28 wrz 16 9:57
-
- 139 KB
- 12 wrz 16 8:02
-
- 281 KB
- 12 wrz 16 8:04
-
- 457 KB
- 12 wrz 16 8:03
-
- 295 KB
- 12 wrz 16 8:04
-
- 179 KB
- 26 sie 16 11:30
-
- 315 KB
- 29 wrz 16 6:53
-
0 -
47 -
0 -
0
47 plików
14,87 MB